Koronavirus: Poslechněte si můj příběh. Mám pocit, že tu nákazu lidi neberou vážně

14. 9. 2020

čas čtení 8 minut


Evan Davies, moderátor podvečerního publicistického pořadu rozhlasu BBC "PM": Dostali jsme email od jednoho posluchače, který byl znepokojen, že lidi přestali mít z koronaviru strach. A myslí si dneska, že koronavirus není nebezpečný. Zeptali jsme se ho, co nám může říci o své vlastní děsné zkušenosti s Covidem. Poslal mi svou fotografii. Z nemocnice, těsně před tím, než ho uvedli do umělého komatu. Případ Marka Smithe je připomínkou vážnosti této nemoci. Nejprve mi řekl, proč mi tu fotografii poslal:

Mark Smith: Poslal jsem tu fotku v době, kdy jsem měl pocit, že lidi jsou vůči koronaviru velmi blazeovaní, Problémem je, že lidi prostě takovéto fotografie nevidí. Ta fotografie je z doby, kdy jsem byl poprvé v nemocnici. Byl jsem to v podstatě jen já a ventilátor a asi milion trubek vycházejících mi z obličeje. Jsem zjevně pod sedativy, protože mám velmi ospalé oči. Ale je to docela děsivá fotografie. A zjistil jsem, že když jsem začal tu fotku s lidmi sdílet, byli docela šokovaní. Spousta lidí, s kterými se potkávám, mi říká, "Ty jsi první člověk, kterého jsem potkal, který to opravdu vážně měl." Takže jsem se rozhodl, že tu fotku musím sdílet na sociálních sítích.

Moderátor: Řekněte nám tedy o svých covidových zážitcích. Kde myslíte, že jste se nakazil? A jak rychle vás to postihlo?

Mark Smith: Byl jsem lyžovat ve Francii koncem února, začátkem března.

"Koronavirus: Kdybych býval věděl, že budu takhle nemocen, bral bych to v březnu daleko vážněji"

14. 9. 2020

čas čtení 5 minut

 

Sedmadvacetiletý Charlie Russell: Nakazil jsem se koronavirem v březnu a pořád jsem se ještě neuzdravil

Charlie Russell, 27, je jeden z 600 000 lidí, u kterých trvá nemoc Covid-19 dlouhé měsíce. Jejich stav pomáhá vysvětlit myalgickou encefalomyelitidu (ME), syndrom chronické únavy


Je 182. den poté, co byl Charlie Russell nakažen koronavirem a stále ještě nedělá, co dělají ostatní sedmadvacetiletí. Neběhá 5 km třikrát týdně, jak běhal předtím. Nechodí do hospody. Nepracuje. A neuzdravuje se.

"Kdybych býval věděl, že budu takhle nemocen, bral bych to v březnu daleko vážněji," říká Russell. "Ale tehdy nám jen říkali, že když se nakazíte a jste mladý, nejpravděpodobněji vůbec nebudete mít žádné příznaky. Anebo onemocníte na čtrnáct dní a to bude celé."

Průběžné zpravodajství

V neděli došlo globálně k rekordnímu nárůstu infekcí

14. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 15. 9.  bylo v ČR registrováno  37 222  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 1038  případů.   V nemocnici je nyní  288 osob a  celkem zemřelo 465 osob.   Číslo R  v ČR je 1,4! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Světová zdravotnická organizace informovala o nedělním rekordním nárůstu infekcí o 307 930 případů za posledních 24 hodin.

- Světová zdravotnická organizace očekává, že v říjnu a v listopadu bude mít Evropa problémy s výrazným nárůstem infekcí. Povede to také k nárůstu úmrtí. 55 členských zemí Světové zdravotnické organizace v Evropě jednají online v pondělí a v úterý ohledně toho, co dělat a s cílem dohodnout pětiletou strategii. Ředitel WHO Europe Hans Kluge varoval před představou, že vznik vakcíny bude znamenat ukončení pandemie. "Přicházejí signály, že vakcíny budou fungovat pro určité skupiny obyvatelstva a ne pro jiné."

- Trump v neděli uspořádal předvolební shromáždění svých stoupenců v uzavřené místnosti v Nevadě navzdory varování zdravotníků, aby to nedělal. Lidi seděli těsně vedle sebe, často bez roušek.

- - Šéf britské Labouristické strany Kier Starmer je v karanténě poté, co člen jeho domácnosti byl testován pozitivně na koronavirus. ZDE

Rozhovor Britských listů 317. Šluknov: 11 dní neteče teplá voda. V pandemii

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



Chtěli byste také mít nájemní smluvy jen na tři měsíce, které musíte neustále obnovovat, takže nemáte existenční jistotu? Žít v panelácích bez minimálních bezbarierových opatření? Přestože v každém z nich v patře bydlí nejméně jeden invalida na kolečkovém křesle? Nemít možnost se mýt, protože 11 dní neteče teplá voda, a trpět zimou ve špatně vytápěných bytech, vlastněných neznámým soukromníkem? Dnešní Rozhovor Britských listů s nájemníky sídliště ve Šluknově je poctou privatizaci českého státního bytového fondu a českému právnímu řádu. (To myslíme ironicky.) Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Studie: V těch zemích, které zavedly nejpřísnější opatření proti pandemii, byla ekonomika postižena nejméně

13. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut


V České republice, zdá se, dochází k skutečné krizi, píše Jan Čulík. Země je neschopná kritického úsudku a věcného, analytické zhodnocení koronavirové situace. Asi je to špatným školstvím, které nutí lidi biflovat fakta, ale neučí je fakta kriticky analyzovat.  To, že média a politikové při řešení problémů selhávali už léta, bylo politováníhodné, ale nikdy to nebylo tak nebezpečné jako nyní, kdy jde o životy lidí. Vážně.

Je naprosto ostudné, když neodpovědně a kriminálně odvysílá televize Seznamu nebezpečný blábol maniaka Šmuclera, který situaci vůbec nerozumí. Proč dávat v médiích prostor blbům? Destabilizuje to zemi, protože to normalizuje smrtící nesmysly.  Je ohromující, že osoby, které v českých médiích vystupují jako údajní vědečtí či lékařští odborníci, nemají vůbec aktuální informace o mezinárodní debatě o koronaviru, šíří nesmysly a často dokonce protiřečí oficiálním, vědecky podloženým varování Světové zdravotnické organizace.

V Česku se rozšířila nebepečná představa, že řešením koronavirové pandemie může být tzv. "promoření společnosti". Je to smrtící nesmysl.

Řídit stát jako gambler

14. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš kupodivu konečně přiznal, že vláda naivním uvolněním preventivních opatření proti koronaviru a naprostým zanedbáním přípravy na druhou vlnu pandemie udělala chybu. Ve skutečnosti se tak premiér postavil po bok legendárního Járy Cimrmana, pionýra slepých uliček. Sdělil totiž světu cennou informaci: Vírou, že virus - který, mimochodem řečeno, rozhodně nemá žádné nožičky - "odešel", se problémů s ním spojených nezbavíte.

V pondělí na vládě (groteska)

14. 9. 2020 / Jakub Žytek

čas čtení 1 minuta

 
Adam: Aktuální epidemiologická situace skutečně není dobrá a …
Babiš: Rostě to v celej Evropě, je to kampaň, každý odborník říká něčo iné!
Hamáček (již opět v červeném svetru): Svolejte krizový štáb!
Babiš: Teď pred volbama? Abys byl všude vidět, co?
Plaga: Prosil bych 44 tisíc krát 10 respirátorů pro učitele.
Babiš: A to jich mám jako rozdávat všem podle tebe? Teď jsem rozdal důchodcům. Kolik voličů mi přineseš?

Koronavirus jako dočasná „perspektiva“ (potenciálně ve „2. vlně“)

13. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Jednoznačný názor, zvláště z „povolaných úst“ (a autoritativně klasifikující), mívá hned sugestivní účinnost. Tím spíš, jsou-li u toho nějaká čísla; byť okamžitě bez komentáře jejich scénáře (na základě jaké „jevištně kótované scenérie“ byly vůbec ty údaje získány). Jiné procentuální rozložení na více či méně ohrožené věkové skupiny získáme podle okolností, v nichž běžně či výjimečně jejich subjekty bývají či zrovna jsou. Významnou roli zde hraje případná racionálně vykalkulovaná prevence a respektování jejich zásad; spolu s režimem, v němž právě jednotlivé sledované věkové či profesionální skupiny zrovna jsou (možná navíc někdy jinak muži než ženy).

Neuvěřitelná krutost

14. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Nikdy jsem nečekal, že se v tomto světě stane něco takovéhohle.

Jak daleko se můžeme dostat? Spát na hřbitově, to je příliš, píše Mohamed Sapry.

Chci říct, viděli jsme, jak lidi spí na silnicích nebo v parcích nebo na pláži, ale na hřbitově, to je nové.

A zajímavá věc: nikdo neví ani si nikdo nesnaží dělat nic s tím, že se nám to snaží ztížit.

Chci říct, co chcete, abychom udělali, kam chcete, abychom šli, když lidé spí na hřbitově?

Proč prostě nezemřeme - jsem si jist, že jim by to bylo jedno.

Požár v řeckém táboře Moria: Co dál?

14. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch

Jak vypadá situace v táboře Moria - videoreportáž Channel 4 News ZDE 

Uprchlíci, kteří nyní přespávají na ulicích, potřebují ochranu a pomoc

Požár, který minulý týden zničil největší uprchlický tábor v Evropě, Moria, na řeckém ostrově Lesbos, způsobil, že téměř 13 000 mužů, žen a dětí zůstalo bez přístřeší a bez přístupu k základním službám.

Už před požárem se vážně zhoršila bezpečnost v táboře a napětí tam bylo vysoké. Uprchlíci byli nacpáni do přeplněných, nedostatečných stanů, s omezeným přístupem k potravinám, vodě, hygienickým zařízením a zdravotnictví, navzdory riziku Covidu-19.

Teď nemají nic.

Jak ČR zvládá testování a trasování občanů

14. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Kolega v neděli změřil řadu před odběrovým místem na Václavském náměstí. Červená čára označuje tvar a délku fronty. Pravděpodobně místo s největší okamžitou koncentrací covidu-19 v ČR, píše Bohumil Kartous.

Covid, covid, covid, ještě jednou covid

14. 9. 2020 / Jan Molič

čas čtení 3 minuty


Už půl roku denně táž masáž, popis očividné situace, tolikrát již popsané, přesto dál popisované. Kdyby se z textů dala generovat elektřina, mohli bychom splnit emisní limity. Novináři tu samozřejmě nejsou od toho, aby věci řešili. Mají na ně poukazovat. Přesto si dovedu představit, že dobrou novinařinu dělá ještě něco víc; kompletní analýza problematiky, včetně nabízení řešení.

Hospodaření OSBL za srpen 2020

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


V srpnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 845.51 Kč,  výdaje byly (jako každý měsíc) 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, přes léto 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

O rasismu velkých filozofů minulosti

13. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Foto: Hegel

Nějak se ke mně dostalo, zjevně v rámci přehodnocování „velkých“ historických postav, že Voltaire nebo Kant byli rasisté. Je otázka, co vlastně chápat jako „rasismus“ v díle těchto filozofů, ale obecně pro mne ani před nějakými dvaceti lety by nebylo takové tvrzení ničím překvapivým.

Dobře si vybavuji, jak jsem někdy na gymnáziu při četbě Hegelovy Estetiky, kterou přeložil Jan Patočka, narazil na to, že bílá barva kůže je ta esteticky nejdokonalejší. Hegel to filozoficky „dokazoval“ podobně jako „dokazoval“ v rámci své čarodějnické „logiky“ cokoli, co se mu hodilo. Už tehdy jsem musel přijmout a postupně rozvíjet dvě důležité myšlenky o dějinách filozofie.

22827

Czech defender of rights: "The Roma don't work and are not a minority"

13. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



"The Roma are not a minority," says Stanislav Křeček, who was recently appointed to the post of the Czech defender of rights, in an interview."You are a member of a minority only if you declare that you are of a different nationality, that you are not Czech. If the Roma say about themselves that they are Czech, then they are not a national minority. They are normal Czechs and they have the same rights and duties as Czechs. Being a member of a minority does not give you any rights. I can well be a member of a minority, but that does not mean that I am not at the same time a member of the larger community. That means that I have to respect the rights and duties of the larger community. It is wrong to try to ignore these duties by saying that I am a member of a minority. That is a road to hell.

Průběžné zpravodajství

V ČR se zvýšil počet umírajících na Covid-19 o 400 procent, na 4 denně - žádná karanténa zavedena nebyla

13. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 13.9.  bylo v ČR registrováno  35 401  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 1541 případů.   V nemocnici je nyní  297 osob a  celkem zemřelo 453 osob. Každý den nyní umírají na Covid-19 v ČR 3-4 lidé, je to čtyřistaprocentní nárůst.  Číslo R  v ČR je už 1,6! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Počty nákaz v řadě míst v ČR jsou VYSOCE ALARMUJÍCÍ:  Plzeň-jih má 162.24 nákaz na 100 000 obyvatel, Praha 136.83, Beroun 134.65,  Kladno 141.76, Uherské Hradiště 118.82, Cheb 109.13, Praha-západ 112.5, Pelhřimov 74.84, Praha-východ 100.98, Svitavy 94.89, Trutnov 99.17, Plzeň-město 94.71, Kolín 84.78, Písek 79.06, Hodonín 88.34, Benešov 81.48, Příbram 81.48, Tábor 85.77, Bruntál 61.14.  Jak to, že ta města nemají místní karanténu? Jak to, že se při tak vysoké míře infekci v ČR konají veřejné akce, na nichž se shromažďují lidi? Jsou politikové blbí, nebo navedení?


- Ponese Televize Seznam trestní odpovědnost za šíření nebezpečných nesmyslů o Covidu-19 od zubaře-maniaka  Šmuclera? Ten člověk epidemii vůbec nerozumí a jeho bláboly povedou k dalšímu umírání lidí. Proč si idioti z Televize Seznam berou tuto odpovědnost na triko? Všechno, čemu dala od Šmuclera Televize Seznam nekriticky prostor, jsou nesmírně nebezpečné pitomosti, ovšem nejvražednější jsou jeho bláboly o promořenosti. Stádní imunita je nesmyslný koncept, který byl všude rychle opuštěn. Potřebuje totiž nejméně imunitu nejméně 80 procent národa, vzhledem k tomu, že na Covid-19 umírají až 2 procenta nakažených, v ČR by to znamenalo 160 000 mrtvých, Šmuclere! Kromě toho imunita způsobena nakažením je zřejmě jen krátkodobá a trvá maximálně dva měsíce. Někteří lidé byli nakaženi znovu. Proč jsou čeští občané vystavováni v médiích nebezpečným pitomostem? (JČ)

- Francie v sobotu zaznamenala rekordní počet 10 561 nových nákaz. Denní počet nákaz poprvé překonal hranici 10 000. Premiér Jean Castex přislíbil zrychlení testování a zpřísnění místních karanténních opatření v zónách vysoké infekce. Francie vyšetřuje 772 ohnisek nákazy. Za posledních 24 hodin vzniklo 86 nových ohnisek nákazy. Za poslední týden francouzské nemocnice přijaly 2432 pacientů s vážným průběhem nákazy. 417 z nich skončilo na jednotkách intenzivní péče. Za posledních 24 hodin zemřelo ve Francii 17 lidí, celkový počet mrtvých je 30 910.

- Úřad OSN pro uprchlíky zvyšuje úsilí omezit šíření koronaviru mezi desetitisíci Syřanů v uprchlických táborech v Jordánsku poté, co tam byly minulý týden potvrzeny první případy nákazy.

Koronavirus: Otázky, na které by se měli ptát novináři odborníků

12. 9. 2020

čas čtení 8 minut

Na poli nedávno narozeného koronaviru panuje množství nejasností, na které by měli vědci poskytnout nám laikům jasný názor, míní čtenář Petr Šťovíček. Nezávisle na politické objednávce! Řada lidí se teprve v poslední době seznamuje s úplnými základy zdravovědy, jaksi, nikdy v životě tyto znalosti nepotřebovala. Situaci zamotává i skutečnost, že se vědci nedrží svého korektivu a vyjadřují se k věcem, které nezkoumají, a zároveň jiní vědci nemají hned tu možnost se k těmto domněnkám vyjádřit. A to i proto, že selhávají média, která neznají důvěryhodné vědce, včetně zahraničních odborníků a nedokáží se zeptat.

K tomu:

Koronavirus: Proč české úřady informační kampaní jasně nevysvětlí lidem, o co jde? 

Články shrnující nejnovější vědecké údaje:



Nakonec to všechno bude triumfálně zřejmé. Mezitím obdivujte císařovy nové tepláky

12. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

 Boris Johnson: "EU usiluje o rozřezání Velké Británie"

Postoje britského "premiéra" Borise Johnsona svědčí o vážněm propadu jeho vlády do lhaní a populismu, skutečně zajímavou otázkou je, jak dlouho ho budou jeho poslanci podporovat. Zkusmo jsme se v pátek ptali jedné právničky z přední britské právní firmy, co si myslí o rozhodnutí Borise Johnsona porušit mezinárodní právo odmítnutím splnit dohodu o brexitu z loňského prosince, kterou sám vyjednal a hlasování pro niž prosadil v Dolní sněmovně.

Reagovala: "Vždyť je to vláda podvodníků a notorických lhářů!" Má-li takový názor na britského premiéra a jeho ekipu pracovnice vlivné britské mezinárodní právní firmy, nesvědčí to zrovna o jeho autoritě. Ovšem jde o to, jak dlouho budou Johnsonona podporovat jeho poslanci (má v parlamentě většinu 80 poslanců) i anglická veřejnost.

Průběžné zpravodajství

Ve střední Evropě se zhoršuje koronavirová pandemie. ČR včera registrovala dalších 1382 nákaz

11. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 11.9.  bylo v ČR registrováno  32 413 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 1382 případů.   V nemocnici je nyní  249 osob a  celkem zemřelo 448 osob.   Číslo R  v ČR je už 1,5! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Nejhůře je na tom Plzeň-jih která má 129.16 nákaz na 100 000 obyvatel, Pelhřimov 122.03, Praha 105.64, Beroun 99.94, Praha-západ 89.73, Kladno 88.9, Trutnov 76.29, Uherské Hradiště 74.53, Cheb 74.21.. Jak to, že ta města nemají místní karanténu?

- Nemocnice v Kosovu se plní vážně nemocnými a umírajícími lidmi na koronavirus, jak nemoc demoluje jednu z nejchudších zemí Evropy. Avšak na ulicích zastává třetina Kosovců názor, že pandemie je naprostý hoax. A že žádný pandemie neexistuje. Kosovo s 1,8 miliony obyvatel zaznamenalo jednu z nejvyšších nákaz v Evropě. Země má nesmírně slabé zdravotnictví. Ve snaze přesvědčit obyvatelstvo, aby neblblo, vpustila kosovská vláda média do nemocnic, aby veřejnosti ukázala, jak probihá onemocnění Covid-19 a jak na ně lidé umírají.  "Tady žádné roušky nepotřebujeme," napsal si na firmu pětadvacetiletý designer Mendim Hoxha. "Žádná hrozba pandemie neexistuje. Lidé umírají na něco jiného." ZDE  



- Německo zaznamenalo 1484 nových případů koronaviru. Česko, které má osmkrát méně obyvatel, jich zaznamenalo 1382.

- Macron v pátek oznámí nový plán boje proti koronaviru. Francie je postižena silně rostoucí mírou infekcí. Ve čtvrtek zaznamenala 9843 nových infekcí.

- Koronavirus vyvolává v Británii větší společenský konflikt než brexit. 58 procent lidí, kteří v Británii nosí roušky, zuřivě pohrdají těmi, kdo roušky odmítají nosit a 68 procent občanů, kteří neporušují předpisy karantény, zastávají silně negativní názory na ty lidi, kteří je porušují, vyplývá z průzkumu 10 000 respondentů. Lidé si nyní uvědomují, že jsou v problému pandemie na dlouhou míli, že se k normálu jen tak nevrátíme. Vedlo to na jedné straně k posílení soudržnosti komunit, na druhé straně vzniká nenávist vůči lidem, kteří nedodržují předpisy. ZDE 

- Slavný americký novinář Bob Woodward se hájí před kritikou, že nezveřejnil dřív, že Trump věděl už od ledna 2020, že koronavirus je smrtící pandemie, a záměrně to veřejnosti bagatelizoval. Kdyby prý to Woodward zveřejnil hned, zemřelo by  v USA daleko méně lidí. Woodward argumentuje, že 1. dlouho nevěděl, kdo v lednu Trumpovi poskytl faktografické informace o vážném nebezpečí koronaviru, 2. netušil, jestli Trump jako obvykle jen nelže, potřeboval jeho tvrzení ověřít z jinch zdrojů a 3. informaci publikuje až ve své knize Rage, která vyjde příští týden, aby ji umístil do dobře prozkoumaného kontextu. ZDE 

Rozhovor Britských listů 315. Bezbariérový přístup nemáme. Na invalidy se kašle

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



"V každém paneláku tady na tomto sídlišti je minimálně jeden vozíčkář. Nikdo s tím nic nedělá. A to jsou lidi, kteří tady bydlí léta," říká paní Marie Cinová ze Šluknova, která má invalidního syna, sama je invalida, stejně jako jeji manžel, kardiak nyní v nemocnici čekající na operaci. Paní Cinová myje syna u dřezu v kuchyni, protože se s vozíčkem nedostane do miniaturní koupelny. Potřebuje rozšíření koupelnových dveří, avšak nikdo jí - ani jiným - nepomůže. Leda spoluobčané? Ale měli by suplovat to, co je zcela jistě povinnost státu? Číslo účtu paní Cinové je 2113754545/2700. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Válka v zálivu po 30 letech: Úspěchy, selhání a slepé skvrny

11. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Byla válka v zálivu (1990-1991) pro Spojené státy úspěchem? Pro mnohé je odpovědí jednoznačné "ano". Koneckonců, Spojené státy mobilizovaly mezinárodní společenství, aby potrestaly agresi a osvobodily malý Kuvajt obsazený větším autoritářským sousedem, napsal Richard A. Lacquement Jr..

Růst koncentrací CO2 znamená, že stromy žijí rychleji a umírají dříve

11. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Stromy rostoucí rychleji zároveň také dříve umírají, potvrdila studie ročních přírůstků (letokruhů). Mnohé ze stromů po celém světě již kvůli rostoucím koncentracím oxidu uhličitého a vyšším teplotám umírají rychleji. To znamená, že existující lesy uloží méně uhlíku, než se myslelo, v důsledku čehož dojde ke zhoršení klimatické změny, vysvětluje Michael Le Page.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bělorusko: Bezpečnostní orgány vyhrožovaly Kolesnikovové smrtí

11. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Člence prezídia Koordinační rady běloruské opozice Marii Kolesnikovové, kterou zatkli kvůli obvinění z trestného činu vyzývání k uchopení moci, na ministerstvu vnitra vyhrožovali fyzickou likvidací. Informovala o tom advokátka Ljudmila Kazaková, která navštívila zadrženou v minské věznici.

Producenti koronavirových vakcín slibují dodržet normální procedury

11. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Německý výrobce vakcín BioNTech a dalších osm biotechnologických společností slíbilo, že se budou řídit bezpečnostními opatřeními, než poskytnou vykcínu k očkování. Firma AstraZeneca jednu ze zkoušek přerušila kvůli "potenciálně nevysvětlenému onemocnění" jednoho z účastníků.

Jak si Trump vedl v oblasti národní bezpečnosti?

11. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Prezident Trump se pyšní svou národněbezpečnostní politikou. Tvrdí, že "zcela přebudoval" ozbrojené síly a dosáhl četných zahraničněpolitických úspěchů. Naposledy jeho tým přesvědčil Spojené arabské emiráty a Izrael, aby se vzájemně uznaly a normalizovaly vztahy - což je úspěch, který podle poradce pro národní bezpečnost zasluhuje Nobelovu cenu míru, píše Joseph J. Collins.

Veřejná kritika jako průzkum bojem

11. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Úřady habsburské monarchie v letech 1851-1855 "konfinovaly" svého kritika Karla Havlíčka Borovského v alpském Brixenu (dnes patří město Bressanone Itálii). Ve srovnání s tím, co dělaly nebo dělají utlačitelské režimy novinářům během 20. století a po něm, se ovšem Havlíčkovi až tak mnoho nestalo - a rozhodně nebylo v plánu, že zde tento silný kuřák onemocněl plicní tuberkulózou. Plán zněl "kontrolovat ho a zbavit ho doma vlivu". Což se Vídni nepochybně podařilo. Z Brixenu psával Havlíček bratrovi v dopisech pečlivě čtených c. a k. cenzurou vesměs každodenní starosti a banality, nanejvýš tak ještě rady ohledně hospodářství a chovu včel.

Probuzení pro Londýn: Zrušte kontroverzní zákon, nebo bude Británie terčem sankcí

10. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Slovák z EU si pozval Brity na kobereček

Evropská unie dala Borisi Johnsonovi tři týdny na to, aby zrušil své plány porušit mezinárodní právo, nebo bude Británie čelit finančním či obchodním sankcím. Právníci Evropské unie rozhodli, že Británie už porušila dohodu o odchodu z EU tím, že předložila svůj zákon o vnitřním britském trhu. Ten zákon navrhuje porušit ustanovení o obchodu mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, které má zůstat v jednotném evropském trhu.

Výzva vládě: Umožněte více distančního a kombinovaného vzdělávání

10. 9. 2020

čas čtení 5 minut

 

I tento školní rok budou provázet opatření ve školách, která budou pro některé děti a rodiny obtížná. V rodinách, kde je osoba s vyšším rizikem onemocnění, řeší dilema, zda poslat děti do školy nebo ne. Některé děti nebudou zvládat dodržování všech pravidel, jako je dezinfikování rukou, udržení odstupu, nebo nošení roušek v prostorách škol. Některé děti se nebudou cítit bezpečně ve školách, nebudou se moci soustředit na učení.

Rodiče v tuto chvíli nemohou požádat o distanční nebo kombinovanou výuku. Platí povinná osobní docházka do školy pro děti na základních školách. V květnu a červnu 2020 se osvědčil model dobrovolnosti osobní docházky dětí do školy, a možnost pro rodiče požádat o ošetřovné, které bylo ve výši 80% jejich mzdy. Do škol chodila přibližně polovina dětí, polovina se vzdělávala na dálku. Nově je distanční vzdělávání v legislativě jako povinné a školy udělaly za poslední měsíce velký pokrok v metodách online výuky. Evropská komise doporučuje zemím využití a rozvoj blended learning - kombinace online a prezenční formy učení.

Koronavirus: Německo varuje před turistickými cestami do Prahy, ČR včera registrovala dalších 1161 nákaz

10. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 10.9.  bylo v ČR registrováno  31 036 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 1161 případů.   V nemocnici je nyní  244 osob a  celkem zemřelo 444 osob.   Číslo R  v ČR je 1,4. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Nejhůře je na tom Pelhřimov, který má 116,18 nákaz na 100 000 obyvatel, Plzeň-jih má  111.83,  Praha 96.43,  Kladno 88.9, Beroun 94.68, Praha-západ 74.33,  Trutnov 77.98, Hodonín 74.05,  Praha-východ 64.8,Tábor 57.51, Uherské Hradiště 52.73, Příbram 50.39, Strakonice 48.04. Jak to, že ta města nemají místní karanténu?

- Německo varuje proti turistickým cestám do Prahy, do Ženevy, do Dubrovníku a na Korsiku, v důsledku tamější vysoké míry nákazy.

- Výrobci potravin a nápojů zneužívají koronavirové pandemie k tomu, že vnucují zákazníkům nezdravé výrobky jako alkohol, limonády plné cukru a tučná jídla z automatů, varovala mezinárodní asociace zdravotnických charitativních organizací. Vyvolává to zvýšení počtu chronických chorob, jako je cukrovka a nemoci srdce, které jsou rizikovými faktory koronavirové pandemie. Zpráva, která byla vypracována ve spolupráci s univerzitou v Edinburku, obviňuje výrobce potravin a nápojů, že vědomě zhoršují dopad Covidu-19 na vysoce rizikové osoby, včetně obézních jedinců a kuřáků.

- Globální počet úmrtí překročil 900 000 - pouhých 10 týdnů poté, co překročil 500 000. Pokud bude nárůst pokračovat touto rychlostí, překročí 1 milion mrtvých před 1. říjnem. Počet globálních nákaz je 28 milionů.

- Donald Trump tvrdí, že udělal v boji proti viru "fantastickou" práci. Řekl to ve středu v televizi Fox News.  USA mají 57.97 úmrtí na 100 000 občanů. Horší země jsou jen Peru (93.71 úmrtí na 100 000 občanů) Španělsko (63.34), Bolívie (62.51), Chile (62.37), Ekvádor (62.30) a Brazílie (60.85).

- Infekce dál rychle narůstají po celé Evropě. Francie zaznamenala svůj druhý nejvyšší denní nárůst a do nemocnic přišlo nejvíce lidí za poslední měsíc, Holandsko a Portugalsko také potvrdily nejvyšší nárůst infekcí od dubna.

Informační válka – hrdinové, nebo poražení?

10. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Informační válka – hrdinové nebo poražení? Bob Kartous v rozhovoru s bezpečnostním analytikem a specialistou na problematiku tzv. hybridního válčení a mezinárodněprávních aspektů vojenských operací Otakarem Foltýnem.

Rozhovor Britských listů 314. Zvítězí demokracie, anebo populistické diktatury?

2. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V souvislosti se zhoršujícími se vztahy mezi Čínou a Českou republikou hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s ministrem zahraničí České republiky Tomášem Petříčkem o strategii české zahraniční politiky v atmosféře zhoršujících se mezinárodních poměrů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trump věděl, že je Covid nebezpečná, smrtelná nemoc, ale rozhodl se to utajit

10. 9. 2020

čas čtení 6 minut


Donald Trump poskytl novináři Bobu Woodwardovi 18 rozhovorů. Ty tvoří základ Woodwardovy nové knihy Rage (Zuřivost). Trump řekl o koronaviru: "Tohle je opravdu smrtící nákaza."

Donald Trump věděl, jak nebezpečná je koronavirová pandemie už  letos v únoru, ale záměrně se rozhodl to utajit a lhát veřejnosti, "že o nic nejde". Vyplývá to z Trumpových rozhovorů s Bobem Woodwardem, jedním z nejuznávanějších amerických novinářů.

Od prosince 2019 do července 2020 poskytl Donald Trump Bobu Woodwardovi 18 rozhovorů. Ty tvoří základ Woodwardovy nové knihy Rage, v níž se Trump odsuzuje sám vlastními slovy.

Kdo doopravdy selhal v době pandemie

10. 9. 2020

čas čtení 6 minut

Vážená redakce,

ve světle nejnovějších událostí myslím, že vláda právě poskytla naprosto jasnou odpověď všem, kteří mají části veřejnosti za zlé, že odmítá některá (nebo všechna) protiepidemická opatření.

Kroky vyhlašované tak chaotickým a nepředvídatelným způsobem, které si navzájem protiřečí a dnes neplatí to, na co se včera přísahalo, přece nemůže nikdo brát vážně. Myslím, že i ti nejtrpělivější a nejdisciplinovanější jedinci, kteří až doposud měli snahu o svůj vlastní zodpovědný přístup, nyní ztrácejí motivaci, píše Barbora Krutáková.

Jak nám dupe karanténa

10. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Tento článek je popisem osobní zkušenosti s fungováním karanténních opatření v ČR

Dne 1.9. jsem se účastnil v Libereckém kraji akce, na níž byl přítomen Covid-pozitivní člověk. O této skutečnosti jsem byl telefonicky informován 6.9. pořadatelem akce. On je také v karanténě a má v ní být až do 12.9. a bude v ní 2x testován. Oficiální kontakt od hygieny Jablonec n. Nisou přichází 7.9. s tím, že protože mám trvalé bydliště v Ústeckém kraji, přebere si můj případ zdejší hygiena. Paní z jablonecké hygieny jsem nadiktoval všechny svoje osobní údaje, píše čtenář Oldřich Kopecký.

30621

Roušky dnes, nebo lockdown zítra

10. 9. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Ústenky, masky, respirátory, hadříky, důsledná hygiena rukou, dodržování vzdálenosti a pár dalších drobných věcí jsou preventivní úkony, které mohly nejen zabránit šíření covidu, jeho závažným trvalým dopadům na zdraví, zbytečným úmrtím, ale i následným kolapsům celých oborů a ekonomiky.

Je to to nejmenší a přitom poměrem cena/výkon to nejlevnější a nejméně protivné.

Ale jak už je pro moderní lidstvo zvykem, když máme na vybranou mezi okamžitým pohodlím s pohromou až zítra, nebo nepohodlí dnes s pohodou zítra, vždy si vybíráme to první.

(A nenechte se zlákat „čecháčkováním“, že je to nějaký tuzemský unikát, „revolta proti realitě“ se děje všude po světě.)

Klimatická krize

Kalifornii trápí rekordní požáry a spalující vedro

10. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Kalifornii v současnosti sužují rekordní požáry a vlna veder. V centrální části státu bylo evakuováno celé město, zatímco se požárníci potýkali s plameny. Živel sežehl 135 tisíc akrů půdy. Zhruba 200 lidí bylo zachráněno helikoptérou poté, co oheň pohltil oblíbené tábořiště v Sierra National Forest. Úřady uvádějí, že požár El Dorado Fire v San Bernardino County by zažehnut pyrotechnikou na jedné party.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom v neděli vyhlásil stav nouze v pěti okrscích. V Kalifornii mezitím padl rekord, když bylo letos sežehnuto více akrů půdy před podzimní sezónou požárů než kdykoliv předtím. Ve slunečním státě bylo během víkendu zaznamenáno několik teplotních rekordů. Ve Woodland Hills se rtuť teploměru vyšplhala téměř k 50 stupňům Celsia, což je ještě větší teplo, než nyní panuje v Bagdádu, který rovněž čelí vlně veder.

Zatímco klimatickou krizí posílená vlna veder sužuje Kalifornii, v některých částech země, třeba v oblasti Rocky Mountains a na Středozápadě, se naopak očekávají rekordně nízké teploty, které přinesou v tuto dobu nezvyklý sníh.

K tématu se vyjadřuje také environmentalista Alexander Ač: "Kalifornia dnes ráno pohladom satelitu. Dym, všade kde sa pozriete, prakticky celkom blokuje slnečné žiarenie. V minulosti ked sa v noci ochladilo tak intenzita požiarov klesala. To sa už dnes nedeje (oteplovanie v noci je rýchlejšie ako cez deň). Pomerne neuveritelný pohlad aj pre tých, ktorý na takýto vývoj upozorňovali desaťročia."


Původní text v angličtině ZDE

Co Francie dělá proti ekonomické krizi

10. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Za prvé: Navržený stimul je 100 miliard eur. Země má 10x větší ekonomiku než my, takže pro srovnání s námi toto odpovídá asi 250 miliardám korun u nás.

Za druhé: Injekce je rozpočítaná (zhruba na třetiny). Jedna třetina jde podnikům v trablech, druhá třetina na zelenou ekonomiku a veřejnou dopravu, třetí na sociální kohezi, tedy na "dolní konec", na sociálně slabé, mladé, na částečné úvazky atd.

Za třetí: Francie nebude provádět škrty v daních, protože jsou příliš nákladné a plošné - potřebuje cílit tam, kde je problém, ne sypat plošně.

Boj s koronavirem po česku

10. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Jestli tomu dobře rozumím, pak z tohoto faktu i z dalších vyhlášení, jako je a) rezignace na důsledné trasování a karantény, b) neustále se snižující počty testů na počet případů, c) úplná rezignace na realizaci chytré karantény a d) jen velmi malá, velmi lokální opatření ukazují, že vláda rezignovala na aktivní boj proti šíření koronaviru a přistupuje se k víceméně neřízenému promořování.

Hrozí další pandemie

Globální ohřívání je plodnou půdou pro šíření malárie

10. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Z odhadovaných 228 milionů případů malárie na celém světě každý rok přibližně 93 procent připadá na Afriku. Tento podíl je víceméně stejný, co se týče 405 000 úmrtí na malárii na celém světě.

Proto se usilovně pracuje na tom, aby vznikaly podrobné mapy stávajících případů malárie v Africe a aby se dalo předpovídat, které oblasti budou v budoucnu k šíření této nemoci náchylnější. Tyto mapy jsou klíčové pro kontrolu a léčbu infekce. Populace komárů mohou rychle reagovat na změnu klimatu, takže je také důležité si uvědomit, co globální oteplování pro riziko související s malárií na celém kontinentu znamená.

Právě jsme v Nature Communications publikovali novou sadu map, která nabízí dosud nejpřesnější obrázek o tom, která oblast v Africe bude klimaticky příznivá pro přenos malárie – a která naopak nebude, píší výzkumníci Mark Smith a Chris Thomas.

Válka proti terorismu vyhnala desítky milionů lidí z domovů

10. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Projekt Cost of War monitorující dopady americké války proti terorismu zveřejnil v září souhrnnou zprávu pojednávající o desítkách milionů lidí vysídlených v důsledku globální války proti teroru, kterou v roce 2001 zahájila vláda George W. Bushe.

Autoři této zprávy na základě dostupných mezinárodních údajů přicházejí s konzervativním tvrzením, že americké tažení proti teroru vyhnalo z domovů nejméně 37 milionů lidí, a to v osmi válkách, ve kterých od roku 2001 figurovala americká armáda, která je buďto zahájila, anebo do nich byla zapletena. Ve 20. století bylo pouze v průběhu druhé světové války vyhnáno z domovů více lidí než během globální války proti teroru. Přestože USA přijaly stovky tisíc uprchlíků, většina z nich nalezla azyl v blízkovýchodních zemích.

30634

Pozvánka na seminář o základním příjmu

10. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa evropských občanů „Zaveďme nepodmíněný základní příjem“ Vás zve na seminář, na němž bude vyhlášena česká část iniciativy za nepodmíněný základní příjem, která bude po dobu jednoho roku probíhat v zemích Evropské unie a sousedních zemích.

Seminář se bude konat ve čtvrtek 17. září od 16:00 (Český svaz vědeckotechnických společností, Novotného lávka 5, Praha 1)

Akce bude probíhat v rámci Evropského týdne za nepodmíněný základní příjem (12. – 19. 9.)

29889

Mlčení okolo Juliana Assange usvědčuje média ze skandální servility vůči mocným

10. 9. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Dne 7. září bylo v Londýně zahájeno soudní řízení o možném vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států, kde mu hrozí groteskně vysoký trest za to, že se podle americké obžaloby dopustil „konspirace, jejímž cílem bylo obdržet a odhalit stovky tisíc tajných vládních dokumentů“. Obžaloba, která byla rozšířena o další absurdní obvinění, Assange taktéž viní z toho, že se s pomocí vojenské analytičky pokusil hacknout počítačové heslo, aby mohl získat další citlivé materiály. Assangeovi právníci, lidskoprávní organizace, Reportéři bez hranic, zvláštní zmocněnec při OSN Nils Melzer zabývající se porušováním lidských práv a další pozorovatelé nemají pochyby o tom, že jde o frontální útok na svobodu slova v rámci politicky motivovaného procesu. Vše ostatní, tj. údajně zkažený Assangeův charakter a jeho domnělé styky s Kremlem, je podružné. Prakticky jediný, kdo k případu zarytě mlčí, a kdo by naopak jako první měl bít na poplach, jsou sdělovací prostředky středního proudu.


Reportáž Channel 4 News o zahájení soudního řízení s Julianem Assangem v Londýně dne 7. září ZDE

Nechá Lukašenko zatknout nositelku Nobelovy ceny?

9. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Běloruská laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová sdělila médiím, že ve dvoře jejího domu v Minsku stojí dva autobusy a že všude kolem domu je plno agentů v civilu. Už ji zvonili na dveře, požadují, aby je vpustila do bytu. Alexijevičová je poslední členkou prezidia Koordinační rady běloruské opozice, která ještě zůstává na svobodě. Ostatní jsou buď zatčeni nebo vyhoštěni (případně vypuzeni, jako Pavel Latuško) ze země.

V této souvislosti Světlana Alexijevičová poskytla médiím prohlášení:

„Nejdřív nám ukradli zemi, teď unáší těch nejlepších z nás. Nicméně na místa těch, kdo byl vytržen z naších řad, přijdou jiní. Nepovstala jen Koordinační rada, povstala celá země. Zopakuji to, co říkám vždy. Nepřipravovali jsme převrat. Snažili jsme se zabránit rozkolu v naší zemi. Chtěli jsme, aby ve společnosti začal dialog. Lukašenko říká, že nebude mluvit s ulicí, jenže ulice, to jsou stovky tisíc lidí, kteří každou nedělí a každý den vychází do ulic. Není to ulice, to je národ.“ ZDE
 
Rovněž dnes ráno byl zatčen člen Koordinační rady a štábu neregistrovaného kandidáta Viktora Babaryka právník Maxim Znak. ZDE 

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Česko zaznamenalo za jediný den 1164 infekcí

9. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 9.9.  bylo v ČR registrováno  29 877 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 1164 případů.   V nemocnici je nyní  234 osob a  celkem zemřelo 441 osob.   Číslo R  v ČR je 1,4. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.    Nejhůře je na tom Pelhřimov, má 102.35 nákaz na 100 000 obyvatel. Praha má 88.2, Kladno 73.28, Beroun 75.74, Plzeň 88.71. Cheb 57.84, Mělník 51.23, Praha-východ 59.94, Kolín 59.44, Svitavy 56.55, Třebíč 55.95, Hodonín 77.95.

České republice se podařilo dostat na titulní stránku středečního Guardianu: "ČR poprvé zaznamenala 1000 nových denních nákaz"
 

- Italské Bergamo povolává zpět pacienty nakažené koronavirem. Polovina z nich se plně neuzdravila. ZDE  

- AstraZeneca a Oxfordská univerzita pozastavila testy své vysoce očekávané nové vakcíny proti Covidu-19 po zřejmě vážné reakci u jednoho testovaného účastníka v USA. Vědci budou ověřovat všechna bezpečnostní data.

- V zoufalé snaze zabránit vzniku nové velké epidemie koronaviru zakáže od pondělka zákonem londýnská vláda shromažďování více než šesti lidí, a to ve všech prostředích, venku i vevnitř. Za poslední tři dny bylo v Anglii nakaženo téměř 8500 osob. V úterý přidala vláda severoanglické město Bolton k řadě měst s místním uzamčením. Restaurace a hostince tam smějí nyní prodávat jen přes ulici a smějí mít otevřeno pouze od 10 do 17 hodin. Vláda nezvládá testování a trasování. ZD

- Počet nákaz v USA se přes léto zčtyřnásobil na více než 6,2 miliony a počet mrtvých dosáhl více než 186 000 osob.

Rozhovor Britských listů 316. Glasgow University mě naučila kriticky myslet

9. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta


Na začátku školního roku je vhodná doba pohovořit s Danielem Řezníčkem, absolventem Glasgow University ve Skotsku. Co ho přimělo, že šel studovat do zahraničí, a jaké to má výhody a nevýhody? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Johnsonův ministr: Ano, chystáme se porušit mezinárodní právo, ale jen trošku

9. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Brendan Lewis, Johnsonův konzervativní ministr pro Severní Irsko, přiznal v úterý v londýnské Dolní sněmovně, že se britská vláda chystá porušit mezinárodní dohodu o odchodu Británie z EU uzavřenou loni na podzim Borisem Johnsonem mezi Británií a Evropskou unií a registrovanou u OSN. Prý ji ale poruší "jen trošku". Johnsonovi se nyní dohoda nelíbí kvůli tomu, že vyčleňuje Severní Irsko z Velké Británie a umožňuje mu, aby zůstalo součástí jednotného evropského trhu, což znamená celní prohlídky pro zboží dopravované mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem. Johnsonovi se nyní tato ustanovení nelíbí, a tak je chce jednostranně pozměnit.

Stačí nám web? Anebo známkovací slova? (Bez nositelů odpovědnosti za jejich poselství)?

9. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

  


(Copak už vůbec nepostrádáme závažnou sugesci prezentující v řečově působivém „zvěstovateli“ údiv nad světem?)

((Ilustrace jedním příběhem toho, že vypravěč by mnou zvolené téma mnohem působivěji zvládl než autor tímto textem.))

Začněme nevinně. Copak je třeba „Sahul“? (A nepleťme to – pokud vůbec – se „Sahelem“! [Což je potom podsaharská oblast Afriky.])

Ceny ropy kolabují

9. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Ceny ropy v USA v úterý klesly o 9 %, což je nejhorší propad od poloviny května. Ropa se propadla na cenu 36,16 dolaru za barel, což je nejníže za tři měsíce. Ropa typu Brent spadla pod 40 dolarů poprvé od konce června, informuje Matt Egan.

Bělorusko: Zázrak se stále nekoná

9. 9. 2020 / Max Ščur

čas čtení 7 minut

 


Krev s tělem příliš slabé jsou

a nervy s nimi hrají zle;

však církví sotva otřesou,

protože stojí na skále.

T. S. Eliot


Uběhl měsíc od začátku běloruských protestů. Pomalu můžeme bilancovat: 8 mrtvých, desítky nezvěstných, stovky zmrzačených a zraněných, tisíce zatčených a zbitých, a u toho miliony podvedených a zklamaných. Lukašenkův polovojenský režim se nevzdal a jeho slíbený protiútok už je tady. Hlavní aktéři uplynulého měsíce jsou buď vyhoštěni, a to v tom lepším případě, jako zvolená „lidová“ prezidentka Světlana Tichanovská nebo představitelka jejího štábu Olga Kovalkovová nebo členka Babarykova štábu Marie Kolesnikovová (pokud tedy sami preventivně neodjeli ze země jako Veronika Cepkalová s manželem nebo bloggerka Tatjana Martynovová), anebo jsou zatýkáni a obviňováni z organizace masových nepokojů. To se tyká všech, od vůdců dělnických stávkových výborů po podnikatele, a v první řadě členů takzvané Koordinační rady.

Rozhovor Britských listů 313. Jak český stát nechává těžkého invalidu bez pomoci

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Drastickým příkladem toho, jak vážně nemocní občané v České republice zjevně propadávají dírami v nedokonalé sociální síti, je příběh těžkého invalidy Jiřího Lofa. Pan Lof, řidič, je vážně postižen cukrovkou, a ischemickou srdeční chorobou. V létě 2019 utrpěl infarkt a v prosinci 2019 mu byla amputována noha. V současnosti leží v nemocnici a čeká na srdeční operaci, mají mu udělat bypass. Jak svědčí v tomto rozhovoru z nemocnice, nezemřel pouze díky opakované finanční pomoci čtenářů Britských listů, protože sociální úřad na Praze 4 mu nepomůže, zřejmě ho tam považují za simulanta. Potíž je, že pan Lof bude po operaci zřejmě znovu potřebovat finanční pomoc, protože z nemocnice nemá kam jít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. srpna 2020. Číslo účtu, kam můžete přispívat: 115-7329620207/0100

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Tento týden nám pan Lof napsal:

Vážený pane Čuliku,
Moc děkuji za pomoc a podporu, lidé pomohli, zvládl se uhradit nájem za červenec, na srpen bohužel nemám, tak jsem zase v panice co dělat.
V tuhle chvíli jsem v nemocnici, čekám na operaci srdce, budou mi dělat bypass. 
Po operaci bych měl na 6-8 týdnů do lázní ale copak můžu? Nemůžu. Nemůžu si to dovolit, protože nemám za co. Stát stále nezajímám. A stálé žebrání a prošení mě ničí, celé dny v depresi čumím do zdi a jen bulim. Nemám sílu se zabít, i když vím že mi to dost lidí přeje. A už nemám ani sílu žít a bojovat. 
Zítra možná pozítří mě čeká operace, když přežiju, tak nevím vůbec co dál.
Proto prosím o pomoc a žebrám. Nikdo jiný mi nepomůže. 
Omlouvám se že je to tak chaoticky napsané už jsem psát nechtěl, ale nemám koho jiného, kdo by mi pomohl.

Mezitím v Absurdistánu 142:

Čemu věříme více: Ježíši, nebo viru?

9. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Psát o polské politice je každým týdnem větší nuda. Protože kolikrát můžete psát o věcech, které jsou skoro úplně stejné jako ty věci, o kterých jste už několikrát psali? Kanalizační trubice pod řekou Vislou ve Varšavě praskla, do řeky tečou výkaly a strana Právo a spravedlnost z toho obvǐňuje opozičního primátora Rafała Trzaskowského? To se přece stalo už před rokem. S tím rozdílem, že teď  strana Právo a spravedlnost hackersky pronikla do internetové domény nového politického hnutí, které zakládá Trzaskowski, a umístila tam počitadlo litrů výkalů, které ve Varšavě vytékají do řeky.   

Nový čínský konsensus v EU

9. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Od nástupu koronavirové krize v EU vznikla nová konvergence ohledně hodnocení výzev, jaké pro Evropu představuje Čína, píše Janka Oertelová.

"Stádní imunita" není strategie

9. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedno z nejzáludnějších nepochopení pandemie se blíží explicitní národní politice. Washington Post informoval, že vysoce postavený Trumpův poradce Scott Atlas vyzývá Bílý dům, aby podpořil kontroverzní strategii "stádní imunity". Atlas následně zprávu popřel, ačkoliv během vystoupení na Fox News jako komentátor soustavně prosazoval okrajové přístupy, které jdou se zmíněnou myšlenkou ruku v ruce: Jmenovitě, že plošná karanténa ve městech a státech vede k vyššímu počtu úmrtí než samotný koronavirus, upozorňuje James Hamblin.

Rozhovor Britských listů 312. Nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Bělorusové mají plné zuby diktátora Alexandra Lukašenka, především kvůli jeho šokujícímu zanedbání koronavirové krize i v důsledku jiných šokujících aspektů jeho režimu, avšak nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie západního stylu. Jak v reportáži Channel 4 News řekla jedna demonstrantka v Minsku: "My nedemonstrujeme pro žádnou ideologii. Chceme prostě být svobodní." Velká část běloruského obyvatelstva má velmi přátelské vztahy s Ruskem, i když mladá generace dnes ví, v důsledku své mobility, jaké je to v zemích Evropské unie. Avšak není vyloučeno, že lukašenkovský režim bude pokračovat, pokud by byl Lukašenko svržen, jen s jinou loutkou v čele. O tomto a dalších aspektech běloruské revoluce hovoří Bohumil Kartous s analytikem Asociace pro mezinárodní otázky Michalem Lebduškou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Návrat establishmentu

9. 9. 2020

čas čtení 10 minut

Po celé dekády byly washingtonské think tanky pro administrativu vitálně důležité. Mladí političtí profesionálové, Demokraté i Republikáni, si odsloužili nějaký čas ve vládě, pak odešli do think tanků, kde dále pracovali na svých profesionálních dovednostech a věci znova promýšleli, poté se vrátili do vlády na o něco vyšší úrovni. Zvolení Donalda Trumpa v roce 2016 tento model zablokovalo a otřáslo jeho mechanismem, napsal Robert D. Kaplan.

Sím, sím, oni tomu nerozumí!

9. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle Světové zdravotnické organizace je situace s koronavirovou pandemií v ČR opravdu vážná a vládní plán omezovat trasování představuje politováníhodnou chybu. A prakticky všichni ekonomové plus Miloš Zeman (!) důrazně varují před vládou ohlášeným nesystémovým a mimořádně nešťastně načasovaným snižováním daní. - Na všechnu kritiku ovšem premiér Babiš rutinně odpovídá, že dotyční nevědí o čem mluví a jedinou osobou s patřičným přehledem, která může zmíněná témata komentovat, je on sám.

Boris Johnson: Dohoda o brexitu byla vždycky nesmyslná

8. 9. 2020

čas čtení 2 minuty



Opravdu už všichni všechno zapomněli? Opravdu se všichni už zbláznili, ptá se novinář Otto English.

Boris Johnson se loni před prosincovými volbami vychloubal, že má "naprosto dokonale hotovou" dohodu o odchodu Británie z EU. Teď, jak píše poněkud šílená ultrakonzervativní stoka jménem Daily Telegraph, podle Johnsona "byla tato mezinárodní dohoda vždycky nesmyslná".

Studie: 60 000 Britů trpí "dlouhým covidem" po dobu delší než čtvrt roku

8. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vědci poukazují na to, že pacienti s dlouhodobými příznaky jsou systémem zapomínáni. Je pro ně obtížné nalézt pomoc

Až 60 000 Britů zřejmě trpí "dlouhým covidem", mají příznaky po dobu delší než tři měsíce a nedostává se jim zdravotní péče a pomoci pro uzdravení od dlouhých a ochromujících příznaků.

Tim Spector, profesor genetické epidemiologie v King´s College v Londýně, který řídí studii příznaků covidu pomocí internetové aplikace, uvedl, že asi 300 000 Britů svědčí o tom, že mají příznaky nemoci déle než měsíc.

Bělorusko: Opoziční politička Maria Kolesnikova byla unesena z ulice v Minsku

8. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Běloruská opoziční aktivistka Maria Kolesnikova roztrhala svůj cestovní pas, aby nemohla být deportována z Běloruska. Poté, co byla v pondělí s dalšími dvěma opozičními kolegy unesena na ulici v Minsku, byli tito tři aktivisté odvezeni na hranici s Ukrajinou a dorazili tam ve čtyři hodiny ráno. Kolesnikova odmítla překročit hranici a roztrhala svůj cestovní pas. Náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko napsal na Facebooku, že Kolesnikova "úspěšně zabránila své násilné deportaci z její rodné země."

Aktivisté, kteří byli vezeni s ni, Anton Rodněnkov a Ivan Kravcov - jsou zřejmě na Ukrajině. Oficiální běloruská tisková kancelář Belta uvádí, že Kolesnikovou vyhodili z auta, které dále přejelo bez ní ukrajinskou hranici. Prý ji zatkly běloruské pohraniční stráže, ale činitelé nepotvrdili, co se na hranici stalo a není jasné, kde Kolesnikova je.

"Kolesnikova nebyla zadržena. Nemohu říci konkrétně, kde je, ale zadržena nebyla, řekl Anton Bychokovskij, mluvčí běloruské pohraniční stráže. Německo a Británie požadují odpovědi ohledně Kolesnikové od běloruských úřadů. ZDE 


* * *

Neidentifikovaní maskovaní muži unesli v pondělí Mariu Kolesnikovou, čelnou běloruskou opoziční političku, z ulice v centru Minsku a odvezli ji v neoznačené dodávce. Kolesnikova byla unesena nedlouho po desáté hodině dopoledne na ulici nedaleko minského národního muzea. Tři další členové opoziční koordinační rady také zmizeli. Jde zřejmě o pokus úřadů zlikvidovat protestní hnutí.

Alexej Navalnyj se probudil z uměle vyvolaného komatu

8. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl lékaři v berlínské nemocnici probuzen z uměle vyvolaného komatu a reaguje na řeč, konstatovala nemocnice. Berlínská nemocnice Charité, která léčí Navalného od 22. srpna, uvedla, že se jeho zdravotní stav zlepšuje a že už také přestává být závislý na mechanické ventilaci. Podle nemocnice je prý však příliš brzo určit dlouhodobé dopady jeho vážné otravy. Lékaři zůstávají v kontaktu s manželkou Alexeje Navalného. Po konzultaci s ní bude rozhodnutí o informacích o jeho zdravotním stavu, které mají být zveřejněny, činěno v souladu s jeho přáním.

Západní politikové a mnozí Rusové vyjádřili zděšení nad prvním použitím zakázané chemické zbraně proti známému opozičnímu politikovi na ruském území.

V Německu se jedná o tom, zda po útoku na Navalného jedem nemají být zavedeny sankce proti dostavbě ruského plynovodu Nord Stream 2. Projekt je téměř z 90 procent dokončen a je považován za hlavní sloup ruské energetické strategie. Jeho prostřednictvím se měla zdvojnásobit dodávka ruského zemního plynu do Německa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Všichni extremisté nás ohrožují, ale skutečně bát bychom se nyní měli radikální pravice

8. 9. 2020

čas čtení 5 minut


V nynější situaci je boj proti radikální pravici bojem za záchranu liberální demokracie, píše Nick Cohen. Boj proti extremní levici je bojem za spravedlnost pro jednotlivce, jemuž je upírána svoboda vyjádřit své názory, aniž by poststalinští inkvizitoři požadovali, aby se přiznal ke svým ideologickým zločinům, nebo přijde o zaměstnání.

Trumpova Amerika: nezvládnutá pandemie, vysoká nezaměstnanost a propastné rozdíly v příjmech

8. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Více než čtvrtina zaměstnanců se obává, že kvůli pandemii přijde o zaměstnání, což je podle poznatků Gallupova ústavu o 15 procent více než v loňském roce. To znamená, že se počet těchto lidí téměř zdvojnásobil. Mnozí se také obávají snížení svých mezd. Zhruba 27 milionů amerických zaměstnanců nyní dostává dávky v nezaměstnanosti. Zatímco vláda hlásí zlepšení, co se počtu nezaměstnaných týče (8,4 procenta), tato cifra je o něco vyšší, nemluvě o tom, že jde o vysoké číslo, píše Juan Cole.

Co kdyby televizní zpravodajství nechalo daleko více hovořit obyčejné lidi?

8. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Důvodem, proč jsou lidi v ČR často rozčarováni postkomunistickou demokracií, je, že politikové je neposlouchají a dělají si léta jen to, co přijde vhod jim. K tomu přistupují i pražští novináři, kteří mají pocit, že jsou věrozvěsti, a musejí lidem vysvětlovat, jak všechno je. Co kdyby se novináři lidí víc ptali a dávali je do centra pozornosti svých reportáží? Pokusili jsme se o to v těchto dnech v Rozhovorech Britských listů interviewy s panem Lofem a paní Cinovou. Zdá se ale, že čtenáře osobní osudy lidí, které výrazně osvětlují zásadní aspekty života české společnosti, příliš nezajímají. Daleko více jsou fascinováni poněkud nesmyslnými  ideologickými konflikty různých politických kmenů. - Nebo ne? (JČ)

Představte si nový typ televizního zpravodajství, v jehož čele by byly události, které postihují obyčejné lidi v jejich komunitách, nikoliv žvanění moderátorů a reportérů ve studiu. Co kdyby se před kamerou začali objevovat normální lidi, prezentovaní jako lidské bytosti,  ne jen jako segmenty zpravodajské reportáže? A co kdyby lidi, kteří dělají zpravodajství, autenticky informovali o diverzitě v zemi, o níž informují, píše video editor deníku Guardian John Domokos. Pokračuje:

Pracujeme na experimentálním novém videoprojektu pro deník Guardian a hledáme lidi, kteří by chtěli svědčit o sociálních problémech, které postihují jejich život. Stavíme na mnohaleté zkušenosti, kdy se snažíme dělat novinářské video reportáže jinak, prostřednictví observačního, narativního přístupu, anebo informování o politice prostřednictvím hlasů obyčejných lidí, nikoliv politiků.

Rozhovor Britských listů 311. Vstup ČR do EU znamenal mimořádné posílení jejího vlivu

21. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



21. srpen, den výročí vojenské okupace Československa pěti státy Varšavské smlouvy vedené Sovětským svazem, je myslíme vhodnou dobou uvědomit si, že dnes už Česká republika nestojí mezinárodně sama jako kůl v plotě, vystavená kdejakému agresorovi, protože je členem vlivného uskupení, Evropské unie. Bohumil Kartous hovoří o mezinárodním vlivu České republiky v rámci EU s Vladimírem Špidlou, bývalým českým premiérem a komisařem Evropské unie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Británie zaznamenala náhlý rekordní nárůst koronavirových infekcí

7. 9. 2020

čas čtení 6 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 6.9.  bylo v ČR registrováno  28 156 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 411 případů.   V nemocnici je nyní  204 osob a  celkem zemřelo 436 osob.   Číslo R  v ČR je 1,3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.   


- Hlavním důvodem, proč Američané nenosí roušky, je, že "je naše právo jako Američanů je nenosit," zjistil průzkum veřejného mínění. Důvodem, proč až 20 procent Američanů stále nenosí roušky, je "americký individualismus", uvádí výzkumná organizce Brookings. Čtyřicet procent Američanů trvdí, že "nenosí roušky, protože je to mé právo jako Američana je nenosit." Celkem 64 procent Američanů zastává názor, že jejich právo nenosit roušku je důležitější než riziko, že sami onemocní, nebo nakazí druhé lidi.

- Pět učitelů ve škole v anglickém hrabství Suffolk bylo nakaženo koronavirem. Škola v Haverhillu byla uzavřena. Rodiče v městě Middlesborough byli také varování, že je infekce ve třech tamějších školách. V Cardiffu bylo posláno do karantény 30 žáků ve škole Usgol Bro Edern. K nákazám dochází poté, co se anglické děti vrátily do školy před týdnem.

- Čelný francouzský epidemiolog Antoine Fontenet varuje, že pokud počet nákaz ve Francii dál poroste tak, jak roste nyní, v několika regionech bude v prosinci Francie čelit "kritické situaci".

Myš, která (arogantně) řvala: Ideologicky posedlý Johnson se rozhodl zrušit už podepsanou dohodu o odchodu Británie z EU

7. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, vyjádřil obavy nad plánem Borise Johnsona nedodržet schválenou a podepsanou dohodu o odchodu Británie z EU. Zdůraznil, že plná realizace této uzavřené a schválené mezinárodní dohody je životně důležitá pro to, aby nevznikla pevná hranice na irském ostrově. To je podmínkou míru of ukončení severoirského konfliktu i podmínkou pro jednotnou a koherentní ekonomiku na celém ostrově a také pro respekt vůči jednotnému evropskému trhu. "Všechno, co bylo podepsáno, musí být respektováno," řekl Barnier ve francouzském rozhlase. "Vyžadujeme, docela jednoduše a klidně, a do samého konce, aby politické závazky v textu, které Boris Johnson schválil, byly právně zahrnuty v této dohodě," řekl Barnier. ZDE 

Porušení jakýchkoliv podmínek právní dohody Británie z EU o odchodu Británie z EU by posílilo argumentaci pro rozpad Spojeného království, varovala Skotská nacionální strana. Nedodržení uzavřené dohody hrozí kolapsem rozhovorů o obchodní dohodě mezi EU a Británií a to by způsobilo trtvalé škody skotské ekonomice a skotské zaměstnanosti uprostřed pandemie. Ian Blackford, šéf poslaneckého klubu SNP v Dolní sněmovně zdůraznil: "Vyhrožováním, že nesplní povinnosti Británie vyplývající z mezinárodní dohody a vnucením katastrofického brexitu bez dohody na Skotsko proti naší vůli dokazuje pan premiér, že mu nelze důvěřovat a podtrhuje to nutnost, aby se Skotsko stalo nezávislou zemí." ZDE  

* * *

Potrhlý a nekompetentní londýnský "premiér" Boris Johnson připravuje nový zákon, který zruší už uzavřenou právní dohodu mezi Británií a EU o odchodu Británie s EU, týkající se zvláštního uspořádání pro Severní Irsko, které v loni podepsané právně platné dohodě Johnson v podstatě přenechal Evropské unii. Existoval totiž neřešitelný problém: Obnova hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou jako hranice mezi Británií a EU, hranice, která desítky let neexistovala, by znamenala obnovení severoirského terorismu. Právě proto se loni Johnson dohodl s tehdejším premiérem Irské republiky Leo Varadakarem, že hranice mezi Británií a EU budou v Irském moři a že Severní Irsko v podstatě zůstane součástí jednotného evropského trhu. Znamená to, že se Johnson zavázal, že zboží vyvážené z hlavního britského ostrova do Severního Irska a obráceně bude muset procházet celní prohlídkou. Tuto dohodu chce nyní Johnson zrušit.

Podle deníku Financial Times, který tuto informaci zveřejnil jako první, chce Johnsonova vláda provést tyto změny při plném vědomí, že tím poruší uzavřenou mezinárodní dohodu. ZDE

Výzva racionalitě, anebo jen vůči „tradici“? Učit už jenom „na dálku“?

7. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(„Na okraj“ omezené hodnoty vyučování prostřednictvím elektronických médií.)

V různých oblastech lidského poznávání reality registrujeme nejednou jevy, s nimiž si třeba zrovna nevíme rady, anebo – když nečekaně konstatujeme určitý jev – dál nepátráme po možných dalších „souvislostech“ či „významech“. Vždyť si již nejméně čtvrt století skoro všechno pohotově (a málem „podvědomě“) „vyklikáme“, že? A „jaksi“ nám – už předem – stačí, že „nějak“ víme, OČ „ASI“ běží, čeho se „TO či ONO“ týká, jak se tomu třeba říká „odborně“, s jakými principy bychom ten nějaký jev či proces měli spojovat… a již doprovodně jako kdyby vůbec se nemělo navíc jednat o to, PROČPAK ASI se může to či ono jevit nebo probíhat zrovna tak, jak má odborná sféra za to, že se to právě většinově prezentuje. (Ne že by někdy nebyly některé informační zdroje přece jen poněkud – či více – kulhající za posledními zatím ověřenými poznatky z dané oblasti možného či nějak zaregistrovaného zkoumání.)

V současnosti je pro politiky nejdůležitější občanskou ctností pokora

7. 9. 2020

čas čtení 8 minut

Foto: Osmnáctiletý Michael Sandel v debatě s Ronaldem Reaganem v roce 1971

"Populistická reakce posledních let je revoluce proti tyranii zásluh tak, jak ji zažívají ti, kteří mají pocit, že jsou ponižováni meritokracií a celým tímhle politickým projektem."


"Jednou autentickou věcí na Donaldu Trumpovi je jeho hluboký pocit nejistoty a nenávisti vůči elitám, o nichž zastává názor, že jím po celý jeho život pohrdaly. To poskytuje velmi důležitý klíč k porozumění tomu, proč je pro mnoho lidí Trump tak atraktivní."

"I jestliže bude nyní Trump poražen, Demokratická strana nebude úspěšná, pokud nezmění svůj postoj a nezačne věnovat větší pozornost legitimnímu pocitu křivdy, k němuž pokroková politika přispěla během globalizace."

Pozn. red.: Přesně toto říká moudře v tomto Rozhovoru Britských listů Václav Žák: Demokracie v ČR za posledních třicet let byla pro tolik lidí zklamáním, že politikové lidem prostě nenaslouchají. Proto populismus sílí.

* * *

Michaelu Sandelovi bylo osmnáct let, když se mu dostalo první podstatné lekce o politice. Tento budoucí filozof byl předsedou studentské organizace na střední škole v Palisades v Kalifornii, v době, kdy Ronald Reagan, tehdy guvernér Kalifornie, bydlel v témže městě. Seběvědomý Sandel ho v roce 1971 pozval k debatě před 2400 levicově nakloněnými teenagery. Bylo to v době, kdy vrcholila válka ve Vietnamu, která zradikalizovala celou generaci, a jakákoliv škola byla pro konzervativce nepřátelským územím. K Sandelově překvapení Reagan hozenou rukavici akceptoval a přijel do jeho školy v černé limuzíně. Debata, která následovala, očekávání mladého Sandela zmařila.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21761