Růst koncentrací CO2 znamená, že stromy žijí rychleji a umírají dříve

11. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Stromy rostoucí rychleji zároveň také dříve umírají, potvrdila studie ročních přírůstků (letokruhů). Mnohé ze stromů po celém světě již kvůli rostoucím koncentracím oxidu uhličitého a vyšším teplotám umírají rychleji. To znamená, že existující lesy uloží méně uhlíku, než se myslelo, v důsledku čehož dojde ke zhoršení klimatické změny, vysvětluje Michael Le Page.


"Veškerý nadbytečný uhlík, který stromy přijímají, se ze systému uvolní rychleji," říká Roel Brienen z University of Leeds. "Tento efekt se již na některých místech, jako v Amazonii, projevuje."

Výzkumníci uvádějí, že současné klimatické modely očekávají, že lesy budou během tohoto století dál fungovat jako úložiště uhlíku. Mělo se za to, že vyšší teploty a koncentrace oxidu uhličitého stimulují růst a tak pomáhají absorpci většího množství uhlíku.

Avšak studie vedená univerzitou v Leedsu a publikovaná časopisem Nature Communications varuje, že rychlejší růst je také spojen se zkracováním věku stromů - takže posílení role lesů coby úložiště uhlíku může být jen krátkodobé.

Výzkumníci prozkoumali více jak 200 000 záznamů o letokruzích ze stromů celého světa - a zjistili, že takřka všude byl rychlejší růst vykoupen zkracováním dosaženého věku.

Vědci konstatují, že šance stromu na uschnutí se dramaticky zvyšuje, jakmile dosáhl maximální potenciální velikosti.

Připouštějí však i možnost, že rychleji rostoucí stromy méně investují do obrany proti chorobám nebo útokům hmyzu, nebo jsou zranitelnější suchem.

To naznačuje, že představa, podle níž lze emise uhlíku vyvážit sázením stromů (nebo tím, že se vyhneme odlesňování), v konfrontaci s vědeckými poznatky neobstojí.

Globální lesy - zejména v tropech - pohlcují 25-30 % oxidu uhličitého produkovaného lidmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5747

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020