Co Francie dělá proti ekonomické krizi

10. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Za prvé: Navržený stimul je 100 miliard eur. Země má 10x větší ekonomiku než my, takže pro srovnání s námi toto odpovídá asi 250 miliardám korun u nás.

Za druhé: Injekce je rozpočítaná (zhruba na třetiny). Jedna třetina jde podnikům v trablech, druhá třetina na zelenou ekonomiku a veřejnou dopravu, třetí na sociální kohezi, tedy na "dolní konec", na sociálně slabé, mladé, na částečné úvazky atd.

Za třetí: Francie nebude provádět škrty v daních, protože jsou příliš nákladné a plošné - potřebuje cílit tam, kde je problém, ne sypat plošně.

Za čtvrté: je potřeba poznamenat, že toto už je třetí balíček během letošního roku, souhrnně se do ekonomiky napumpuje okolo 230 miliard (v přeškálování na ČR okolo 750 mld Kč - tedy výrazně vyšší částka než dáváme my).

Víc k tomu nemám, je ale zajímavé sledovat, jak se s tím pere země, která taky zrovna ekonomicky neválí (podobně jako my) a která si nemůže dovolit opatření jako šlapající německá mašina. Souhrnné francouzské zadlužení letos přesáhne 120 procent HDP.


Více informací ZDE

0
Vytisknout
7926

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2020