REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

13. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Každá druhá žena v ČR zažila sexuální násilí. V rozhovoru s Jiřím Pehem se Jan Čulík ptá na to, jak bude ČR vypadat bez centristické levice. Z Babiše se postupem času může stát lidová legenda, jak jeho následníci budou sklízet to, co jeho vláda zasila, je přesvědčen Karel Dolejší. Ondřej Liška se domnívá, že Piráty účast v budoucí vládě diskredituje. Poláci chtějí zůstat v EU, třebaže vláda členství ohrožuje, upozorňuje Tomasz Oryński. A Soňa Svobodová zpracovala rozhovor s autorkou knihy o Janu Masarykovi Václavou Janečkovou.

 16578

Každá druhá žena v ČR zažila sexuální násilí. Každá desátá žena v ČR byla znásilněna

13. 10. 2021

čas čtení 13 minut

Zkušenosti se sexuálním násilím a sexuálním obtěžováním v České republice - výstupy reprezentativního výzkumu 

Každá druhá žena (starší 18 let) zažila během svého života nějakou formu sexuálního násilí nebo obtěžování. Téměř každá desátá žena (starší 18 let) byla během svého života znásilněna (9,2 %). To je v přepočtu asi 409 tisíc žen. Ukazuje to nový reprezentativní výzkum realizovaný výzkumnou agenturou MindBridge Consulting, a.s. pro organizaci proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s.

Sběr kvantitativních dat probíhal v průběhu srpna 2021 metodou CAWI (dotazováním přes webové rozhraní) s velikostí vzorku 1 000 respondentů a respondentek (reprezentativní výběr obyvatel ČR nad 18 let). Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, s jakými typy sexuálního obtěžování a/nebo násilí mají ženy a muži v Česku zkušenost a jak tyto situace řeší. Mezi sexuální násilí a obtěžování bylo v rámci výzkumu zařazeno znásilnění, osahávání, verbální sexuální obtěžování, nucení k nepříjemným sexuálním praktikám, obdržení nevyžádaných fotografií či videa se sexualizovaným obsahem a další. Z výzkumu vyplývá:

Rozhovor Britských listů 432. Jak to bude po volbách v ČR bez centristické levice?

11. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta


Výsledky všeobecných voleb v České republice otřásly dosavadním politickým establishmentem. Nebo ne? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. října 2021.


Mezitím v Absurdistánu 195:

Poláci chtějí zůstat v Evropské unii, polská policie brutálně útočí proti demonstrantům

13. 10. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Stala se havárie ve Smolensku kultem nebo náboženstvím? Pokud by existovaly nějaké pochybnosti, po minulé neděli by neměly být žádné. Opoziční aktivisté, kteří zorganizovali  protidemonstraci o 200 metrů dále, byli zatčeni a obviněni ze „zlomyslného maření náboženského aktu“.  QED.

 17895

Smrt obestřená záhadou

13. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 22 minut

 

I tak lze hovořit o tragické události, která se stala před více než sedmdesáti lety, přesněji 10. března 1948, kdy bylo v brzkých ranních hodinách pod oknem koupelny Černínského paláce nalezeno bezvládné tělo, v té době ministra zahraničních věcí, Jana Masaryka. Velmi rychlé vyšetřování této smutné události i přesto, že nebyl nalezen žádný dopis na rozloučenou, dospělo k jednoznačnému závěru, že šlo o sebevraždu. A právě v minulých dnech, se díky nakladatelství Academia na českých knihkupeckých pultech objevila kniha s názvem Svědectví o smrti Jana Masaryka, jejíž autorkou není nikdo jiný než uznávaná česká spisovatelka a badatelka, pocházející ze Kdyně na Domažlicku, ing. Václava Jandečková.

Paní Jandečková, o Janu Masarykovi jste psala i ve své předcházející knize Kauza Jan Masaryk (nový pohled), za níž jste v roce 2016 získala Mezinárodní zvláštní cenu Egona Erwina Kische. Co vás opět přimělo, vrátit se ve své nejnovější knize právě k tomuto tématu?


 16578

Piráti se účastí na této vládě zdiskreditují

13. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Já vím, od zeleného to k pirátským uším dolehne jen nerado.

Ale logika vlády je neúprosná, píše Ondřej Liška. 

Pokud vás k většině nepotřebuje, dříve či později se k vám tak i bude chovat. Funkční vláda musí dopřávat dílčí vítězství všem zúčastněným, aby mohli vůbec pomýšlet na znovuzvolení.

U dvojkoalic je to možné, u trojkoalic dost složité.

U pětikoalic zcela nereálné.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Odposlechnuto v tramvaji č. 22

13. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17206

Tisková zpráva:

Lidé zvolili také oživení krajiny, odklon od uhlí a obnovitelné zdroje. Splní strany svoje sliby?

13. 10. 2021

čas čtení 6 minut

Koalice SPOLU a Piráti se Starosty mají úplnou programovou shodu na vracení života do české krajiny. Shodují se i na důležitých detailech jako je vyčlenění desetiny zemědělské půdy pro přírodní prvky či zdvojnásobení ploch ekologického zemědělství, ale i podpora přirozené a přírodě blízké obnovy lesů. V obecné rovině mají ohledně ozdravení krajiny shodu i s SPD. Podobně obě koalice slíbily před volbami významný rozvoj obnovitelných zdrojů a útlum spalování uhlí. V energetice nejsou tak jasné detaily, ale v základních rysech zase mají větší shodu s ANO. Ukazují to analýzy volebních programů a anketa ekologických organizací. Hnutí DUHA bude nyní usilovat o to, aby strany své sliby splnily, mají na to více než dostatek hlasů.

Piráti by měli jít do opozice

12. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Foto: Podvodná Babišova předvolební propaganda proti pirátům

Daniel Kroupa včera mluvil celkem rozumně v pořadu paní Tachecí na ČRo Plus. V jedné věci mne však dost rozladil. Použil klasický argument sociální demokracie z posledních osmi let: nebudeme přece v opozici, kde by naše identita ve změti opozičních stran zanikla – budeme raději ve vládě, kde na nás bude dobře vidět. Kroupa to použil trochu jinak: co si piráti počnou v opozici mezi SPD a Ano? Prý ve vládě jim bude lépe.

České debatě o změně klimatu dominuje energetická lobby

12. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut

Komenář vyšel v pátek na serveru Intellinews.com věnujícím se zpravodajství o podnikání ve střední a východní Evropě a je dostupný k přečtení v angličtině jako “Energy lobby dominates Czech climate change debate

Česká volební kampaň, která vrcholí tento týden, do značné míry ignorovala zásadní otázky, jako například to, jak se silně průmyslová středoevropská země vyrovná se změnou klimatu, místo toho se soustředila na iluzorní hrozby, jako je příliv afghánských uprchlíků.

Předseda vlády Andrej Babiš nastolil tuto agendu v úspěšné snaze zmobilizovat své příznivce a ukrást hlasy krajně pravicové straně SPD. Opoziční strany byly nuceny k obrannému postoji, čímž se vyhýbaly klíčovým tématům, jako je změna klimatu nebo kritický postoj Evropské komise k střetu zájmů Andreje Babiše, miliardáře-populisty při nakládání s finančními prostředky EU.

Blízká setkání Orbánova Maďarska a PPF

12. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta


Server Lidovky.cz zveřejnil informaci, že PPF údajně jedná o prodeji Home Credit Rusko a jedním z možných kupců je maďarská banka OTP. Pokud je to pravda, tak se od smrti Petra Kellnera nejedná o první významný kontakt s blízkým okolím Viktora Orbána v poměrně krátkém časovém sledu.

Před několika měsíci proběhla informace, že PPF jedná o prodeji Telenoru Černá hora maďarské 4iG. Společnost 4iG raketově narostla na významu poté, co se kolem ní začal pohybovat Orbánův blízký oligarcha Lorinc Meszáros.

OTP je největší maďarská banka a vede ji další Orbánův spojenec Sándor Csanyi, který má nejenom blízko k Vitkoru Orbánovi, ale umí se pohybovat také v ruském bankovnictví. Ve Slovinsku v minulosti způsobily pozdvižení kontakty mezi vedením OTP a SDS pravicového populisty Janeze Janši a především akvizice slovinské KBM ze strany OTP.

PPF v Maďarsku již má podíl v místním operátorovi prostřednictvím své Telenor CEE. V minulosti byl operátor PPF v Maďarsku také skloňován jako další příklad spolupráce mezi PPF a čínskou Huawei.

Rozhovor Britských listů 431. Proč protestuje Rebelie proti vyhynutí?

8. 10. 2021

čas čtení 1 minuta



Kdo jste poslouchal středeční českou předvolební televizní "superdebatu", musel jste si zoufat. Čeští politikové hodlají absolutně ignorovat globální krizi a nic proti ní na českém území nehodlají dělat. Naštěstí česká veřejnost má vůči hrozící klimatické krizi daleko rozumnější a vážnější postoj. Přizpůsobí se tupí čeští politici faktům a veřejnému mínění? Mj i tom hovoří Jan Čulík s Martinem Vrbou, publicistou a aktivistou Rebelie proti vyhynutí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. října 2021.

Tisková zpráva:

Cesta vlakem zdarma po celé Evropě. Mladí lidé mohou poznat, jak je cestování vlakem komfortní

13. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Právě startuje příjem přihlášek do jedinečné soutěže Evropské unie DiscoverEU. V ní rozdá Evropská komise celkem 60 tisíc vlakových jízdenek platných na celém území Evropské unie po jeden rok. Přihlásit se mohou lidé ve věku od 18 do 20 let a cestovat mohou ve skupině až pěti lidí. Stačí pouze vyplnit formulář a krátký kvíz.

Tisková zpráva:

4. ročník festivalu Věčná naděje - podzimní program

13. 10. 2021

čas čtení 6 minut

Věčná naděje, festival s unikátním posláním zaměřující se na prezentaci hudebních skladatelů tvořících v hrůzných podmínkách koncentračních táborů, odhaluje podzimní program čtvrtého ročníku. Během října a listopadu zvou organizátoři na koncerty, přednášku a literární čtení ve výjimečných prostorách.

Tisková zpráva:

Společenská intervence, kolektivní akce nebo tanec? Novou performance Veroniky Knytlové čeká unikátní uvedení na nádvoří HAMU

13. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Na rozhraní společenské intervence, kolektivní akce a taneční inscenace se pohybuje nová performance v režii choreografky Veroniky Knytlové. Po premiéře, která proběhla 20. září v kulturním centru Vzlet v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu, teď čeká inscenaci Možnosti spříznění unikátní uvedení v krásném prostředí nádvoří HAMU v úterý 19. října.

Tisková zpráva:

Nejen na Moravě, ale i v Čechách: vlčata se letos narodila od Orlických až po Krušné hory

13. 10. 2021

čas čtení 6 minut

Úspěšnou reprodukci má za sebou nejméně 8 smeček ze severních a západních Čech. Potvrdil to monitoring tzv. Vlčích hlídek Hnutí DUHA, ale také informace od dalších mapovatelů, lesníků či správ chráněných území. Potomci se narodili přeshraničním smečkám v Orlických horách a na Broumovsku, v Lužických horách, na Šluknovsku, v Českém Švýcarsku a v Krušných horách. Zatím se nepodařilo potvrdit rozmnožování v oblasti Ralska, kde zoologové evidovali vlčata každoročně od roku 2014.

Rozhovor Britských listů 430. Pro Tomia Okamuru: "Tati, ta krysa chutnala divně"

2. 10. 2021

čas čtení 2 minuty



Chaos a série krizí ve Velké Británii, vyvolané především brexitem, by měly soustředit mysl českých euroskeptiků, jako je Tomio Okamura či šéf KSČM, kteří požadují odchod ČR z EU. Nynější britská zkušenost pěkně dokazuje, že tito lidé nevědí, co činí. Bohumil Kartous hovoří s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem o jeho britských zkušenostech s dopadem brexitu. Jak by vypadal czexit? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. října 2021.

Aktualizace
po projevu Borise Johnsona na konzervativním sjezdu dne 6.10. Píše Financial Times:

Toto je, zdůrazňuji, Financial Times, seriozní ekonomický list, který nevěří svým očím stejně jako všichni, kdo vědí něco o podnikání a o tom, co Johnsonova vláda dělá a tvrdí:

""Takže se ukazuje, že když Boris Johnson řekl 'fuck business', myslel to vážně. Definujícími charakteristickými rysy letošního právě proběhlého sjezdu Konzervativní strany byl sjednocený útok na podniky, které se nedokáží přizpůsobit novému ekonomickému modelu. Ovšem tento model vláda tvoří na postupu - nemá žádnou vypracovanou strategii. Jako vždy, Johnsonův zájem není zaměřen na podnikání jako takové, ale útočí proti oněm četným - a často velmi významným firmám - které se protiví jeho 'vizi' nové pobrexitové ekonomiky."




Rusko zaznamenalo rekordní počet mrtvých na koronavirus

12. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

V Česku výrazně roste počet nakažených. V pondělí 11. 10. bylo registrováno 1345 nákaz. Aktuálně je hospitalizováno 373 osob. Celkem zemřelo 30 512 lidí. Nejpostiženější jsou Opava (141 nákaz na 100 000 lidí), České Budějovice (136 nákaz na 100 000 lidí), Český Krumlov a Mělník (117 nákaz na 100 000 lidí).


  
- Rusko za posledních 24 hodin zaznamenalo rekordní počet úmrtí na koronavirus - 974.  V Rusku je problémem malá proočkovanost obyvatelstva, protože lidé nedůvěřují Putinovi a vakcíně Sputnik. Západní vakcíny nejsou v Rusku k dispozici. Někteří Rusové cestují do zahraničí, především do Srbska, kde se nechávají očkovat západními vakcínami. Ruský oficiální statistický úřad uvádí daleko vyšší počty mrtvých než zdravotnictví.

- Guvernér Texasu Greg Abbott vydal v pondělí příkaz zakazující podnikům požadovat od zaměstnanců očkování proti covidu, přestože počet mrtvých v Texasu dosahuje 70 000. ZDE 

Rozhovor Britských listů 429. Jak se volbami rozdrolila politika v Německu

1. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Výsledky nedávných parlamentních voleb v Německu, které ukončily éru kacléřky Merkelové, jsou zásadním politickým předělem v Evropě. O tom, co znamenají pro Německo, pro Evropu i pro Českou republiku, hovoří Jan Čulík s odborníkem na Německo, novinářem a kritikem Petrem Fischerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1, října 2021.

Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

30050

Vláda oligarchů je vláda těch, kdo by v rovné soutěži neuspěli

11. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Víte, jak se pozná oligarcha a proč tak moc škodí? Oligarcha ve skutečnosti neumí moc dobře podnikat nebo řídit, ve volné soutěži prohraje s těmi, kteří jsou lepší. Jeho cesta k "úspěchu" je taková, že si pro sebe vyláme jiná pravidla hry a vítězí tak nerovně. Korumpuje, aby získal veřejnou zakázku, korumpuje, aby prosadil zákon který dá jeho firmám výhodu, likviduje svoje konkurenty ne tím že je podnikatelsky lepší, ale že je zkriminalizuje.

30372

Volby 2021: Z bláta do louže

11. 10. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nechápu upřímnou radost liberálních přátel z toho, že byl ve volbách odstaven nenáviděný oligarcha, který poškozuje renomé ČR na mezinárodní scéně, aby – zjednodušeno řečeno – byly znovu ustaveny podmínky, díky nimž Babiš úspěšně vstupoval do politiky. Nadto nemají příliš velký důvod k slavení, když Babišovo hnutí stále představuje nejsilnější politickou formací v zemi, a to po všech těch eskapádách během pandemie, premiérových skandálech a nenávistné předvolební kampani. Je to věru smutná vizitka postojů spousty Čechů a české politické scény po 30 letech strastiplného budování demokratického státu.

 17887

Západní Evropa na rozdíl od východní zvládá covid

12. 10. 2021

čas čtení 5 minut

 

Nízká míra očkování ve východoevropských zemích vede k dramatickému nárůstu nákaz. Západní Evropa pandemii zvládá, výjimkou je Británie


Vysoká míra očkování proti covidu vedla v západní Evropě k nízké míře nákazy covidem a k nízkému počtu úmrtí, daleko horší je to v mnoha zemích střední a východní Evropy, naštěstí ne v České republice. Výjimkou v západní Evropě je Británie, kde počet nákaz rychle roste.

Chystá se Johnsonova vláda k otevřené válce s Evropskou unií, kterou tvrdě prohraje?

12. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 

- Johnsonova vláda po brexitu brání rybářům z evropských zemí v rybolovu. Čtrnáct členských zemí EU varuje, ža zaujmou vůči Británii velmi tvrdý postoj, pokud se její postoj vůči rybářům nezmění.

- Johnsonova vláda také usiluje o nesmyslný, tvrdý konflikt s Evropskou unií ohledně Severního Irska.

- A uprostřed domácí britské krize prázdných supermarketů, nedostatku benzínu, drasticky rostoucích cen energií, snížení sociální podpory obyvatelstvu a zvýšení daní si znovu odjel Boris Johnson do jižního Španělska na další dovolenou.

Čtrnáct členských zemí Evropské unie připravuje společnou deklaraci, v níž obviňuje britskou vládu, že riskuje způsobit "podstatné ekonomické a sociální škody" jejich rybářským komunitám, jimž se Británie rozhodla blokovat přístup do britských vod.

 17885

Spanilý cyklista

11. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 21 minut

Tím spanilým cyklistou není nikdo jiný než jeden z nejuznávanějších a nejznámějších českých astronomů a astrofyziků. A mezi všemi milovníky vesmíru také nejoblíbenější popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky, a též vztahu vědy a víry. Držitel několika nejprestižnějších ocenění jakými jsou Cena Kalinga od UNESCO či Nušlova cena. Kromě toho je členem Mezinárodní astronomické unie, Evropské astronomické společnosti, Učené společnosti České republiky a dlouhodobým členem Českého klubu skeptiků Sisyfos. Současně je i velkým cyklistickým nadšencem, který na svém bicyklu projel ve společnosti svých cyklistických kolegů Česko, Moravu, Slezsko a Slovensko, RNDr. Jiří Grygar, CSc.

Pane Grygare, jste stále ještě polním hejtmanem Spanilé jízdy Ebicykl?

V Polsku se konaly v mnoha městech obrovské protivládní demonstrace za setrvání země v EU

11. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Poté, co polský Ústavní soud, do něhož byli najmenováni kolaboranti s vládou strany Právo a spravedlnost, vydal verdikt, že polská ústava je "v rozporu" se zákony Evropské unie (přitom při vstupu do EU se Polsko zavázalo, že podmínkou členství v EU je uznávání nadřazenosti zákonů EU nad domácím právem, takže tento verdikt je "právní polexit", odchod Polska z EU), v řadě polských měst se konaly obrovské protivládní demonstrace za setrvání Polska v EU. Podle průzkumů veřejného mínění chce 80-90 procent polského obyvatelstva, aby Polsko setrvalo v EU.

Spor vlády strany Právo a spravedlnost s Evropskou unií je o tom, že strana Právo a spravedlnost si osobuje pravomoc podřídit polské soudnictví vládě a připravit ho o jeho nezávislost.


Polská policie srazila na zem a kopala mj. i do hlavy i synovce polského premiéra Morawieckého:




Politička

11. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Ze srdce děkuji všem za to, co se nám společně v těchto volbách podařilo: zvítězila demokracie nad populismem a extremismem. Je to skvělá zpráva pro naši zemi a její občany, píše poslankyně Olga Richterová.
Věřím, že se teď do politiky navrátí to nejdůležitější: řešení velkých výzev a zásadních problémů, do kterých se naše země za poslední roky chaotické vlády dostala. Věřím, že způsob, jak k těmto výzvám přistupovat, bude opět utvářen demokratickou diskusí a hledáním společenské shody s ohledem na prospěch každého jednoho člověka v našem státě. Hlavním tahounem tohoto nového směru bude koalice SPOLU, která dokázala vyhrát volby a já jim k tomuto úspěchu gratuluji. Těší mě také, že součástí nadcházející změny je i naše koalice Pirátů a Starostů, která od vás získala 840 000 hlasů, které promění ve 37 poslaneckých mandátů.
Jako místopředsedkyně Pirátů teď ale nemohu jen slavit. Pro nás, pro Piráty a naše lidi, kteří odvedli obrovský kus práce a dali do toho část sebe, dopadly volby nepříznivě. Z 22 poslaneckých pozic, které jsme za Piráty obhajovali, nám zůstaly jen 4. Je to velké oslabení váhy pirátského hlasu a přijdeme také o velké pracanty a tahouny ve Sněmovně, kteří za sebou mají prokazatelné výsledky a nebudou na ně moci na poslanecké úrovni navázat. Bude třeba se teď v naší straně zastavit, ohlédnout a vyhodnotit si příčiny toho, co se stalo. Je třeba se se poučit, otřepat se a jít dál, silnější o tuto tvrdou zkušenost.
Osobně pak budu opakovat to, co jsem říkala už před volbami. Celou dobu, co jsem v politice, se snažím zastávat slabších a dávat jim hlas. Ať už se jedná o děti, seniory, lidi se zdravotním omezením nebo samoživitelky a samoživitele. Vidím v tom smysl a budu v tom pokračovat se svým týmem i nadále. Děkuji vám za podporu těchto hodnot a velký počet vašich hlasů, moc si toho vážím a je to pro mě závazek.

Fotografie převzata z veřejného profilu Olgy Richterové na sociálních stítích.

 17886

Přesuny voličů mezi sněmovními volbami 2017 a 2021

11. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Grafika: Seznamzpravy.cz


Tak konečně je to tady. Tato data jsou pro mne vždy vrcholem voleb a intelektuální hostinou. Mám na takových datech rád to, jak vzdorují snadným soudům, jak ukazují realitu být pojmově prakticky neuchopitelnou a také jak ukazují, že na úrovni tisíce nebo deseti tisíc voličů je možné všechno (takže pokud má někdo nějaké zkušenosti z rodiny nebo z práce nebo z hospody, nikde není záruka, že jeho zkušenosti nějak odpovídají realitě v rámci široké společnosti, tedy milionů lidí).

The younger Czech generation: Perfect candidates for populism

11. 10. 2021 / Muriel Blaive, Hynek Pallas

čas čtení 12 minut


This is an English translation of an interview which Hynek Pallas conducted with the French historian Muriel Blaive for the Swedish newspaper  Jönköpings-Posten.

Česká verze tohoto rozhovoru je zde:

Historie je politizována a přepisována při každých volbách

7. 10. 2021 / Muriel Blaive, Hynek Pallas


 

Vítězství jako pohřeb

11. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Bylo to hodně emotivní. A jestli nemáte na emoce náladu, putujte dál, dneska si vyhrazuju právo blbé komentáře mazat. V La Fabrice (sídlo volebního štábu koalice Pirátské strany a STAN, pozn. redakce), kde byl volební štáb pražských a středočeských Pirátů a Starostů, se záhy vykrystalizovalo rozdělení, kdy v předních místnostech slavil STAN vítězství a rekordní zisk mandátů, zatímco v zadních místnostech, kam novináři neměli přístup, byli zklamaní a frustrovaní Piráti. Zatímco vepředu se na podiu prezentovali novinářům úspěchy, vzadu to vřelo nespokojeností. Nejsmutnější bylo, že vedení pirátů se na vlastní lidi v tu chvíli vykašlalo. Vedení se někam zašilo, občas při zdi chodby někdo probloudil, ale to bylo tak všechno. Čekali jsme pár slov, osobní poděkování, chvilku souznění či reflexe. Pár slov povzbuzení z pódia. Všichni jsme zírali na plátno a do mobilů a do poslední chvíle jsme nevěřili, že jsme získali pouhé čtyři poslance. Důvodů je celá řada, na naší straně samozřejmě, o nich mluvit teď nechci, píše Patrick Zandl.


Ilustrace pochází z demagogického billboardu hnutí Ano, které útočilo na Pirátskou stranu ve snaze mobilizovat voliče na podporu Andreje Babiše.

Oligarchizace českého zemědělství

11. 10. 2021 / Ladislav Jelínek

čas čtení 6 minut

 Proces oligarchizace probíhá nejen v energetickém průmyslu, jak upozorňuje v rozhovoru Albín Sybera s Josefem Patočkou:



ale minimálně v posledních 15-20 letech také systematicky v českém zemědělství. Oligarchizace se projevuje na regionální úrovni postupnou koncentrací vlastnictví významné části kapitálu a půdy do rukou jednoho nebo několika vlastníků propojujících zemědělství se zpracovatelským, případně dalšími nezemědělskými sektory.

 17761

Kdo dostal povolení k průzkumu ložiska kovů na Cínovci?

11. 10. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 2 minuty

Česká veřejnost  udělala první nesmělý krůček na cestě z Absurdistánu k normální demokratické společnosti. Novou vládu ještě nemáme a chvíli to ještě asi potrvá, než ji budeme mít, píše Oldřich Maděra.

Rozhodl jsem se tohoto mezidobí využít k získání více informací o povolení k průzkumu ložiska Cínovec. Volně navazuji na svůj článek zde. Myslím si, že tyto informace budeme potřebovat k ochraně tohoto nesmírného, stále ještě státem vlastněného, přírodního bohatství.

Žádám o zveřejnění mého veřejného dopisu Obvodnímu báňskému úřadu Most v této věci, který jsem jim dnes zaslal.

 16578

Jsou to Křetínského volby

11. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Hrst komentářů k výsledkům voleb: 


Jsou to Křetínského volby - životní prostředí má dostat někdo z ODS/KDU, tedy strany, které se podílely na tvorbě korupční legislativy vymanujici provozovatele skládek z placeni poplatku z uskladnění odpadu (viz kauza skládky Čáslav) - nemluvě o klimaskepticismu ODS - pro životní prostředí to v nejlepším případě znamená z bláta do louže, upozorňuje Albín Sybera.

Štefan Švec:

Ve Sněmovně nebude žádná levice. To je průšvih. ČSSD to snad dá šanci se konečně obrodit tak, jak se to povedlo KDU-ČSL a zbavit se přižírků typu Hašek-Onderka. Teda pokud jí tihle lidi mimo světla kamer prostě nevykradou zděděný majetek zevnitř. Stejně jsme ale na jedno volební období bez levé nohy v parlamentní politice, pokud nepočítám pár zoufalých mohykánů v Senátu. Trochu doufám ve Starosty a apeluju na KDU-ČSL, aby si vzpomněla, že existuje sociální učení církve. Kdyby měla být nová vláda tak pro bohaté, jako byla ta Nečasova, vyžere do příště všechny nízkopříjmové hlasy nějaký starý nebo nový populista a bude pozdě. Myslete na lidi a korigujte ODS a Topku. Pro Starosty je to mimochodem cesta, jak se jednou stát nejsilnější domácí stranou. Napravo je konkurence už dost velká.
 
 
Jan Čulík
Máte obrovské množství voličů, jejichž hlasy propadly jiným. To je potenciálně velký problém. Podpora populistů je v ČR obrovská a neuspěli jen proto, že se nedali dohromady. Tu chybu už příště neudělají.

 






 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20858