Rozhovor Britských listů 382. Jak si poradí ČR se skandálem Vrbětice?

20. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak by měla Česká republika reagovat na výbuch ve Vrběticích, a proč byly informace o něm zveřejněny až po sedmi letech, hovoří redaktoři Britských listů Bohumil Kartous, Albín Sybera a Daniel Veselý. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 21. dubna 2021.



Průběžné zpravodajství:

Obrovská míra nákazy indickou variantou ohrožuje svět. V ČR zemřelo dalších 71 osob

21. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V úterý 20.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3787 denních nákaz. V ČR do 20.4. zemřelo  28 711 lidí, to je nárůst o 71 mrtvých.  V nemocnicích je 4063 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 609 861 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V úterý 20..4  bylo v ČR očkováno 51 199 osob, ukončeno bylo očkování u 14 530 osob. Je to málo.


- Indie zaznamenala více už sedmý den po sobě více než 200 000 nákaz. V úterý Indie zaznamenala 273 000 nákaz. Přibližuje se vrcholu 297 000 denních nákaz, jehož dosáhly USA letos v lednu. Nemocnice v Indii jsou na pokraji kolapsu a dochází jim kyslík. Celkem Indi zaznamenala více než 15 milionů nákaz a zemřelo tam více než 180 000 lidí. Jde o součinnost nové indické mutace, nedostatek zdravotnických prostředků a idiotské rozvolnění lockdownů. Indie zosobňuje světu vážnou hrozbu, protože, jak známo, nikdo není bezpečný, dokud nejsou všichni v bezpečí, dokud nebude celý svět očkován, což se neděje. ZDE 

- I když více než polovina Američanů byla už proti covidu očkována, více než 40 procent republikánů očkování odmítá a jejich politický odpor proti vakcíně se prohlubuje. ZDE 


 16524

Kauza Vrbětice: Čas hrát v týmu a podle plánu

21. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

České úřady jsou nevím proč překvapeny silou ruské reakce na vyhoštění 18 "diplomatů" z Prahy. K divení zde ovšem není nic: Putinovo impérium v zásadě dělí zahraniční partnery na poskoky a nepřátele. A když se nechováte jako poskok - o což se od soboty Babišův kabinet nepříliš úspěšně a přesvědčivě pokouší - spadnete automaticky mezi nepřátele, vůči nimž se uplatňuje politika většího klacku.

Mezitím v Absurdistánu 172:

Strana PiS zklividovala polského ochránce práv

20. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

„Pryč s židovskou okupací“ - to bylo heslo nacionalistické demonstrace ve Vratislavi před dvěma lety, kterou uspořádal bývalý kněz, který se proměnil v antisemitského kazatele nenávisti, Jacek Międlar.

Jelikož toho bylo více, město rozhodlo, že demonstrace je nezákonná, a nařídilo jejím účastníkům, aby se rozešli, což nebyli ochotni udělat a musela zasáhnout policie. A tak se stalo, že se k tomuto případu odehrálo u soudu finále ... NE!  Neodehrálo. Navzdory názoru odborníků, kteří konstatují, že pochod byl plný nenávistných projevů a jeho organizátoři propagovali fašistický režim, prokurátoři rozhodli, že ta antisemitská hesla jsou pouze „případem přijatelné kritiky projevující záporný přístup k určité národnosti“. 

Rozhovor Britských listů 381. Jak jsou na tom v ČR během pandemie lidé s různými závislostmi

16. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Terapeutka Johana Růžková se letos podílela už devátý rok na organizaci tzv. "Suchého února", apelujícího na lidi, aby se měsíc obešli bez konzumace alkoholu. S touto odbornicí na alkoholovou, drogovou i onlinovou závislost hovoří o situaci lidí s různými závislostmi Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. dubna 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

(Není to taky jiná lekce?)

Vrbětice? Jen špatný příklad k jejich charakteristice?

21. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Citovaný kriminální případ měl již několik postupně různě promítaných režií. A nejdříve ještě k celkové „hře“: Měla v ní „jaksi navíc“ dokonce figurovat cesta českého ministra do Moskvy, aby tam dojednával možnou dodávku ruského léku „Sputnik V“ na koronavirus. (Pro Rusko byla schválená tato injekční látka již od srpna 2020, pro Evropskou unii byla podána žádost koncem ledna 2021.)

 17023

Přiznání "rusofoba"

21. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Během své účasti na kampani proti americkému radaru v Brdech, kdy jsem se nacházel v intenzivním kontaktu s osobou, která se mi později sama přiznala k práci pro Rusy, jsem byl také coby potenciální zástupce na jednáních s MO ČR prověřován ministerstvem vnitra z hlediska možných rizik pro vyzrazení utajovaných skutečností. Jak asi tušíte, prověrka proběhla bez nejmenšího zádrhele - ačkoliv jsem ji nakonec ani nepotřeboval. Jaký myslíte, že bych asi musel mít šílený bezpečnostní "škraloup", abych se ve stylu poradců našeho prezidenta bezpečnostnímu prověření po léta systematicky vyhýbal?

Bellingcat: Na operaci ve Vrběticích se osobně podílel i generál GRU Averjanov

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V roce 2018 Bellingcat a jeho investigativní partner The Insider identifikovali dvě osoby, které britská policie obvinila z otravy Sergeje a Julie Skripalových novičokem, jako příslušníky GRU plk. Alexandra Miškina a plk. Anatolije Čepigu. V roce 2019 Bellingcat identifikoval třetího příslušníka GRU zapojeného do otravy, generálmajora Denise Sergejeva. 

 16467

"Naše děti také byly rukojmími": Přeživší z Beslanu zahájili solidární hladovku kvůli Navalnému

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Spolupředsedkyně výboru Hlas Beslanu Ella Kesajevová a další čtyři příznivci hnutí, kteří utrpěli při teroristickém útoku v Beslanu - Zemfira Cirichovová, Boris Iljin, Zarina Keasajevová a Zamira Kokojevová - vyhlásili solidární hladovku kvůli vězněnému politikovi Alexeji Navalnému, informuje Natalija Gluchovová.

George W. Bush kritizoval dnešní republikány

21. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Bývalý americký prezident považuje za vysoce politováníhodné, "že se snažíme děsit lidi ohledně přistěhovalců"


Bývalý americký prezident George W. Bush charakterizoval Republikánskou stranu za Donalda Trumpa jako "izolacionistickou, ochranářskou a národoveckou" - zjevně tím Bush nezíská přátele na dnešní americké pravici.

Bush, který dělá reklamu nové knize, hovořil v úterý v televizi NBC.

Bushova kniha má názor "Z mnohosti jednota: Portréty  přistěhovalců do Ameriky". Řekl v televizníh rozhovoru, že země, která na svém štítě latinské heslu E pluribus unum, "je krásná země - ale není krásná, když odsuzujeme, lidem nadáváme a děsíme lidi ohledně imigrace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Bývalý policista Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda tím, že mu klečel na krku po dobu delší než devět minut. Byl to trestný čin, který vyvolal vlnu protestů na podporu rasové spravedlnost v USA i po celém světě.

Porota rychle a jednohlasně shledala Chauvina vinným ze všech trestných činů, z nichž byl obžalován: z vraždy druhého a třetího stupně (jsou to vraždy, kdy není možno dokázat záměrnou motivaci vraždit, to jsou vraždy prvního stupně, ale jak vysvětlila v pondělí v britském rozhlase jedna americká právnička, úmysl se obviněným málokdy podaří dokázat, protože do hlavy jim nevidíme) i ze zabití. Porota rozhodla, že Derek Chauvin usmrtil šestačtyřicetiletého černocha zločinem fyzického útoku, kdy ho držel na zemi tak, že Floyd nemohl dýchat. Nedostatek kyslíku mu poškodil mozek a došlo k selhání srdce a k úmrtí. K trestným činům došlo loni v květnu.

Chauvin čelí čtyřiceti letům vězení, ale pravděpodobně obdrží nižší trest, podle právních směrnic.

Odsouzením Dereka Chauvina případ nekončí. Tři další policisté budou postaveni před soud za napomáhání vraždě George Floyda.

Žalobce předložil přesvědčivé důkazy. Celá svědků, včetně Chauvinových bývalých kolegů z policie, zdravotních expertů a kolemjdoucích svědčila o policistovi, který překročil své pravomoci a Floyda usmrtil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16993

Ukrajinský dokument ukazuje rozsah ruské agrese

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Rusko na poslední chvíli oznámilo vojenské cvičení poblíž komerčních dopravních tras v Černém moři, které hrozí zadusit ukrajinskou ekonomiku, uvádí interní dokument ministerstva obrany, na nějž upozorňují Jonathan Swan a Zachary Basu.

 16879

Mělo by NATO přijmout Ukrajinu?

21. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

V NATO neexistuje konsensus ohledně členství Ukrajiny. To co mohou udělat nejrozhodnější západní země je poskytnout Ukrajině zpravodajskou a vojenskou podporu, včetně zbraní a budování schopností, píše na okraj rozhovoru s experty Judy Dempseyová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 16518

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Spojené státy vážně varují své občany před cestami do zahraničí. V ČR zemřelo dalších 108 lídí

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 19.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3301 denních nákaz. V ČR do 19.4. zemřelo  28 640 lidí, to je nárůst o 108 mrtvých.  V nemocnicích je 4108 osob, to je nárůst o 195 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 606 030 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 19.4. bylo v ČR očkováno 55 085 osob, ukončeno bylo očkování u 14 613 osob. 

- Americké ministerstvo zahraničí drasticky zvýší varování pro své občany, aby necestovali do zahraničí. 80 procent zemí světa bude označeno varováním "Úroveň pandemie 4. Necestovat!"  "Nadále silně doporučujeme americkým občanům, aby necestovali do zahraničí a pokud možno své cesty odložili."

- Izrael se domnívá, že vakcína Pfizer je alespoň částečně účinná proti indické variantě. Izrael zaznamenal osm případů indické varianty, i když účinnost  vakcíny je snížená. Izrael, který má 9,3 milionů obyvatel, plně očkoval 81 procent svých občanů či lidí s trvalým pobytem nad věk 16 let. Nákazy a hospitalizace tam výrazně poklesly. Na okupovaných palestinských územích však neočkoval a pandemie tam zuří.

- Miliony lidí jsou v důsledku pandemie ohroženy hladomorem varovaly dopisem světové vlády organizace bojující proti hladomoru. Upozorňují, že pandemie vážně zhoršila konflikty, klimatickou krizi a nerovnost. Je zapotřebí miliard dolarů, pokud nemají miliony zemřít hladem. ZDE 

 17020

Konec českých exekutorů? EU v rámci ozdravení po pandemii prosadí nadnárodní rámec insolvenčních zákonů

20. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

V rámci ozdravení ekonomiky po ukončení pandemie se Evropská unie rozhodla prosadit nadnárodně platný insolvenční zákon. Cílem je urychlit uzdravení ekonomik po pandemii. Evropská unie prosadí unii kapitálových trhů: Vznikne jednotný, hluboký, likvidní a integrovaný kapitálový trh, konstatovala komisařka EU  pro finanční služby Mairead McGuinness ve čtvrtek 15. dubna.

"Zatím byl pokrok velmi pomalý, především v oblastech, kde vládnou národní zákony, jako v oblastech nebankovních insolvencí a podnikatelského práva," stěžovala si McGuinness. Nyní však rychlé prosazení harmonizovaného jednotného rámce insolvenčních zákonů platných nadnárodně je v Evropské unii prioritou.

29864

Prezident Zeman měl podle někdejšího premiéra Sobotky informaci, že na území ČR má být spáchán teroristický čin

Sebevědomí ČR na vnitřní straně spodního prádla vládních představitelů

20. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Bez ohledu na to, co všechno mohlo být cílem útoku ve Vrběticích, zůstává jeden nezpochybnitelný fakt: došlo k vojenskému útoku cizí mocnosti na území suverénního státu, během kterého zemřeli dva lidé. V souvislosti s tím je postoj současné české vlády skandální. Premiér země zlehčuje tuto agresi na vyřizování si "obchodních" účtů, zastupující ministr zahraničí neumí dost dobře vysvětlit, proč se chystal letět do Moskvy na jednání společně se slovenským nacionalistou (prokremelským aktivistou) a ministr průmyslu se domnívá, že ČR vypovězením několika ruských zpravodajců a vynětím ruské státní agentury z tendru na dostavbu atomové elektrárny (!) reagovala dostatečně "razantně".

 17021

A všechna ta hovada boží útočí na zboží...

20. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.


Podle premiéra Babiše byl ruský bombový útok na sklady munice ve Vrběticích "útokem na zboží", nikoliv aktem státního terorismu. Dva muži ve věku 59 a 56 let, kteří při výbuchu zahynuli, by patrně měli poněkud jiný názor. Když pro nic jiného, tak proto, že se zcela jistě sami za zboží nepovažovali.

30655

Zeman půjčil rohožku Hamáček Putinovi a šel dál hibernovat

20. 4. 2021 / Milan Čech

čas čtení 6 minut

Co znamená fakt, že Babiš s Hamáčkem věděli o zapojení GRU do výbuchu ve Vrběticích už týdny? A co znamená to, že i tak na poslední chvíli stejně odvolávali a uklízeli všechny neposlušné, ne prorusky naladěné osobnosti, od Petříčka po Míleho? Proč ti, co ještě minulý týden bojovali srdnatě za Rosatom, nyní sami sebe dosadili do pozic, ve kterých mají určovat reakci na to bezprecedentní ruské svinstvo? Co znamená fakt, že v těch nových pozicích jeden den v ČT tvrdí, že požádají o koordinované stanovisko EU, které by znamenalo odvolávání Rusů ze všech evropských ambasád, a nakonec o nic takového nepožádají, a tak Evropa nekoná, protože nám nerozumí? Proč je reakce na drzou reakci Ruska, které inhibovalo naši ambasádu v Moskvě, nulová, čekající na klidnější zítřejší vody?

30714

Kauza Vrbětice aneb Co víme (a nevíme)?

20. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se ve veřejném prostoru objeví zpráva o hostilním aktu ruské vojenské rozvědky na našem území, k němuž mělo dojít v roce 2014, je rozhodně na místě, aby byla veřejnost seznámena se všemi dostupnými důkazy. Jedná se totiž o natolik závažné obvinění, že tajné služby by tentokrát měly vyložit všechny karty na stůl. Podle premiéra Babiše by tak BIS měla v následujících dnech učinit. Už nyní se však zdá, že na rozdíl od groteskní kauzy „muž s ricinem“ jde o velmi závažný čin, který může mít jak pozitivní, tak katastrofální důsledky.

 17016

Dezinformace v České republice: formální scéna ze dne na den změnila priority

Přímá obhajoba Ruska ve věci teroristického aktu ve Vrběticích vítězí nad nepřímou snahou o vytváření konfliktu v české společnosti prostřednictvím COVID-19

19. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Společnost Semantic Visions (SV) provedla analýzu, jak česká dezinformační média reagují na vládní prohlášení, že výbuch ve Vrběticích v roce 2014 byl dílem stejné ruské vojenské zpravodajské jednotky, která se pokusila o atentát na Sergeje Skripala v Salisbury s pomocí látky novičok. Vyplývá z ní, že doslova ze dne na den se změnilo hlavní téma dezinformační scény: měsíce vévodící COVID-19 okamžitě ustoupil události ve Vrběticích.

 16524

Gordický uzel evropské politiky vůči Rusku

19. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Putinovo Rusko důsledně odmítá dodržovat mezinárodní pravidla a mezinárodní právo. Zatímco v Asii, kde je velmi slabé, se chová jako mocnost pouze udržující status quo, v Evropě jde jednoznačně o revizionistickou mocnost. Spoléhá na to, že rozhodným a bezohledným použitím vojenské síly, kterému se západoevropské státy na kontinentě usilovně vyhýbají, dosáhne toho, že navzdory ohromné ekonomické asymetrii získá mnohem větší faktickou moc než EU a tradiční západoevropské mocnosti. Z nich jedině Británie v zahraniční a bezpečnostní politice vůči Rusku ještě občas vykazuje jakousi páteř. Jak odhalilo opětovné vyostření ukrajinské krize, Francie a Německo jsou pevně odhodlány válčit za obranu Evropy až do posledního ukrajinského vojáka.

Co „se vědělo“?

19. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Mne irituje představa, že se v souvislosti s Vrběticemi už dlouho „o něčem vědělo“. Co to znamená „se vědělo“? Že to byla nějaká vyšetřovací verze asi na úrovni Kubiceho zprávy? Pak to nic neznamená, muselo se počítat s tím, že to mohl být taky úplný nesmysl. Zajímalo by mne, v jakém stupni vyšetřování bylo to, co „se vědělo“ už mnoho let.

 17009

Slovák, který (možná) poškodil pověst Čechů u milionů Američanů

19. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut

Nedávno jsem Čechům odhalil velmi málo známou skutečnost: legendární a nejsledovanější americká komediální televizní show Saturday Night Live, která se vysílá od roku 1975, měla velmi populární a široce známou scénku, ve které Steve Martin a Dan Akroyd hráli dva směšné idioty, kteří byli známí jako „bratři Češi“. Stalo se to horkým tématem na sociálních sítích v Česku, protože Češi jsou vždy zvědaví, co se o nich povídá v zahraničí, tím spíše v zemi strýčka Sama, ale také proto, že pro většinu lidí to bylo ranou jejich národní hrdosti. Jak by mohli být Češi parodováni takovým způsobem, od roku 1978 po mnoho let, jak je možné, že americké megahvězdy ty postavy dvou českých idiotů obnovily v devadesátých letech i ještě  po roce 2000, což svědčí o dlouhověkosti slávy těchto postav a širokém dosahu těchto dvou idiotských typů v myslích amerických lidí?

Channel 4 News: Do jaké míry je teď Rusko darebácký stát?

18. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Channel 4 News přinesly informaci o dvou ruských operativcích, kteří v ČR vyhodili do povětří muniční skladiště, v neděli večer jako první zprávu svého bulletinu. Uvedly to otázkou: Do jaké míry je teď Rusko darebácký stát?


Dělají si v kauze Vrbětice čeští politikové z veřejnosti blázny?

19. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Sabina Slonková píše na serveru Neovlivni.cz, že Babiš a vedoucí představitelé české vlády věděli o teroristickém útoku Rusů ve Vrběticích od března 2021. Přesto i nadále jednali o ruské účasti na dostavbě Dukovan. Není jasné, co je přimělo k zveřejnění informace teď, a jaký to má mít účel.

Z jiných zdrojů máme informace, že se o ruském atentátu ve Vrběticích v českých politických a podnikatelských kruzích vědělo několik let.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Britská studie vystaví mladé lidi koronaviru napodruhé. V ČR zemřelo dalších 106 lidí

19. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V neděli 18.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo jen 823 denních nákaz. (O víkendech registrace v ČR  nefunguje.)  V ČR do 18.4. zemřelo  28 532 lidí, to je denní nárůst o 106 mrtvých.  V nemocnicích je 3913 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 602 711 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 18.4. bylo očkováno jen 17 112 osob, ukončeno bylo očkování u 4667 osob. 

- Britští vědci vystaví mladé lidi řízeně koronavirové infekci napodruhé a budou zjišťovat, co se děje s imunitním systémem a jaká jeho reakce zabrańuje nové nákaze covidem.  ZDE 

- Indická varianta koronaviru se zřejmě stane zdrojem znepokojení, konstatuje Danny Altmann, profesor imunologie z Imperial College v Londýně. Jiní imunologové říkají, že  situace s indickou variantou je dosud nejasná.

 17013

Syrské prezidentské volby...

19. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Sýrie 26. května uspořádá prezidentské volby a je férové říci, že toto je nejpestřejší sada kandidátů, jaká kdy existovala, píše ironicky Kristyan Benedict z Amnesty International.

 16993

Ukrajinští vojáci skeptičtí k západním sankcím

19. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Na frontové linii východní Ukrajiny bojem unavení vojáci netají skepsi vůči možnosti, že by americké sankce proti Moskvě a žádost Kyjeva o pomoc NATO pomohly odstrašit Putina od jeho záměrů. Tváří v tvář největšímu nasazení ruských sil u ukrajinských hranic od roku 2014 požádal prezident Vladimir Zelenskyj o hmatatelnější pomoc Západu, ale mnoho ukrajinských vojáků má za to, že mohou spoléhat jen sami na sebe.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

25733