Rozhovor Britských listů 498. Jak Česko neléčí traumata vzniklá covidovou izolací

31. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



Psychiatryně Kateřina Duchoňová má zkušenosti s tím, co dvouletá covidová izolace udělala dětem v uzavřených, izolovaných rodinách. Proč to Česká republika v podstatě neřeší? S Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. května 2022.

 18785

Lilian Landová, věčná kamarádka, která nikdy nezestárne...

31. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Slečna Lilian, slečna Lia a paní R. Tři životní osudy prakticky stejně starých žen. Tak rozdílných osudů, které tolik vypovídají o naší současnosti….


"Kdo se v táboře zachránili, nebyli ti nejlepší, předurčení k dobru, nositelé poselství. To, co jsem viděl a zažil, dokazuje pravý opak. Přežívali většinou ti horší, sobci, násilníci, mučitelé, kolaboranti z šedé zóny…"

(Primo Levi: Potopení a zachránění)

Tohle se ale nestalo. Lilian Landová je mrtvá.

Píše se rok 2022 a paní Landové je 63 let, důchodový věk, ale úplně ji vidím, jak se v současné době občansky angažuje třeba na pomoc romským uprchlíkům z Ukrajiny a bojuje s českým rasismem, rozčiluje se nad pragmatismem a hloupostí její generace, prostě zvučná Lilian, asi bez peněz, nejspíše i bez pronikavé kariéry, ale stále svá.. Tu ponechá jiným.

K tomu: Jaroslav Hutka, Poprava květinky

Ruská televize: Musíme vyvraždit 2 miliony Ukrajinců a zničit USA jadernými zbraněmi

31. 5. 2022

čas čtení 2 minuty


Řeknu vám zcela kompetentně:

Zničit celé východní pobřeží Spojených států, to vyžaduje jen dvě rakety Sarmat.  A dvě rakety pro západní pobřeží USA. Čtyři rakety a nezbude nic.  A při použití čtyř raket bude ten hřib bude vyšší než mrakodrap.  Bude viditelný až z Mexika.

Jaké že to oni používají metody? Snaží se zvyšovat napětí. Máme se toho bát? Určitě ne. Jen vysvětlujeme, že jejich kalkulace jsou naprosto mimo. Je nutno říct, že tam nezůstane naprosto nic. Ať nikdo nemá žádné iluze, že po jaderné válce něco zbude.

Ve vašem předchozím vysílání byl dobrý příklad. Že navzdory té celé nacifikaci,  knihám a tak dále, úplnému vypnutí ruských TV kanálů na celé Ukrajině, je 40 % Ukrajinců proti odstraňování památníků Velké vlastenecké války.

36 % Ukrajinců je v té věci neutrální. A jsou neutrální jen proto, že se bojí. Tři čtvrtiny Ukrajinců je proti bourání těch pomníků. Pro bourání těch pomníků je jen 19% Ukrajinců. Pokud správně restrukturalizujeme jejich mozky, 12-15 procent z nich také přijme názor, že se ty pomníky nemají bourat.  Nevyléčitelných Ukrajinců  bude maximálně 5 %.

Jednoduše řečeno, 2 miliony Ukrajinců jsou ochotny znovu vytvořit SS. Azov je fašistická SS.  Ukrajinské ozbrojené síly, to je Wehrmacht. To je úplně jasné. Tyto 2 miliony lidí buď musí opustit Ukrajinu, anebo musejí být denacifikovány, tedy zlikvidovány.

Pro mě je tohle bohužel občanská válka.

Zraňuje to  mé srdce, protože to jsou všechno Rusové bojující s Rusy, jako tomu bylo během naší občanské války. 10 milionů lidí zahynulo, zcela bezdůvodně a Západ a spojenci chtěli rozčlenit Rusko, Je snad dnes tomu jinak? Donutili lidi, aby proti sobě začali bojovat, aby z Ruska udělali 10-15 státečků, aby pro ně Rusko už nikdy nebylo problém.

A totéž chtějí udělat i s Ukrajinou. To se jim nepodaří!

Greenpeace: Částečné sankce EU proti Rusku jsou nedostatečné - omezte sektor dopravy

31. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Silvia Pastorelli z Greenpeace EU říká:

"Částečný zákaz prodeje ruské ropy není zákaz a je nepřijatelné, aby peníze ze zemí EU byť jen částečně financovaly tuto brutální válku. Nyní není čas na polovičatá opatření - pokud EU nemůže vyhlásit ukončení veškerého dovozu ruské ropy, musí vedoucí představitelé najít jiné způsoby, jak zastavit tok peněz Putinovi, a to okamžitým snížením poptávky v sektoru dopravy."


Lukáš Hrábek z Greenpeace ČR říká:

“Česko má velkou výhodu, že odebírá ropu i z jiných zdrojů než z Ruska a že se dá objem této ropy rychle navýšit. Vláda premiéra Petra Fialy by se nyní měla zasadit o to, aby ruská ropa přestala proudit do ČR mnohem dříve než v polovině roku 2024. Vedle odběru ropy odjinud by se vláda měla snažit snížit spotřebu pohonných hmot, například podporou veřejné dopravy, přepravy nákladů po železnici či omezováním dojíždění do práce díky home office.”


Podle analýzy Greenpeace by jen krátkodobá opatření v dopravním sektoru mohla snížit spotřebu ropy v EU o 40 milionů tun a umožnit Evropě během několika měsíců ušetřit 28 % ropy, která v současnosti pochází z Ruska. Putinův režim by v takovém případě dostal o 19,7 miliardy eur méně, a tyto peníze by tak nemohl použít na financování války.

EU konečně schválila částečné embargo na dovoz ruské ropy

31. 5. 2022

čas čtení 12 minut

- Bidenova administrativa plánuje poskytnout Ukrajině řízené vícenásobné raketové systémy (GMLRS) s dosahem až 60 km. Rozhodnutí by mohlo padnout tento týden, dodány by byly během několika týdnů; výcvik by trval ~10 dní.


- Vysoce postavený ruský zákonodárce navrhl unést ministra obrany NATO na Ukrajině a přivézt ho do Moskvy, informovala agentura Reuters.

Oleg Morozov, který byl poprvé zvolen do ruského parlamentu v roce 1993 a je členem dominantní strany Jednotné Rusko, v rozhovoru pro státní televizi Rossija-1 v ponděl  řekl:

"Víte, možná je to fantastická zápletka, o které uvažuji... že v blízké budoucnosti, v určité fázi, pojede ministr války některé země NATO vlakem do Kyjeva, aby si promluvil se Zelenským. Ale on Moderátorka Olga Skabejevová Morozova se hozeptala: "Chcete říct, že bychom jej unesli?", na což odpověděl "ano".
  - Vedoucí představitelé EU podpořili částečné embargo na ruskou ropu poté, co se jednání na summitu v Bruselu protáhla až do pondělní noci.


Předseda Evropské rady Charles Michel uvítal dohodu jako údajný "pozoruhodný úspěch", který na Rusko vyvine "maximální tlak, aby ukončilo válku".

    Sankce budou mít okamžitý dopad na 75 % ruského dovozu ropy. A do konce roku bude zakázáno 90 % ruské ropy dovážené do Evropy," uvedl Michel.

V rozhovoru s médii v pondělí pozdě večer Michel uvedl: "Je to pozoruhodný úspěch Evropské rady.

    Nepodceňujeme všechny obtíže. Víme, že jsme potřebovali několik týdnů, než jsme byli schopni přijmout rozhodnutí.

    V posledních hodinách a dnech se objevily spekulace o absenci evropské jednoty a já si myslím, že více než kdy jindy je důležité ukázat, že jsme schopni být silní, že jsme schopni být pevní, že jsme schopni být tvrdí, abychom bránili naše hodnoty a naše zájmy."

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dodala, že toto rozhodnutí "vyjadřuje jednotný signál".

"Rada by nyní měla být schopna do konce roku dokončit zákaz dovozu téměř 90 % veškeré ruské ropy," dodala. "Je to důležitý krok vpřed."

Činitelé dosáhli kompromisu, že z ropného embarga bude vyčleněn ropovod Družba a vyňaty dodávky přicházející do Evropy ropovodem pro Maďarsko, Českou republiku a Slovensko poté, co maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že zastavení dodávek by zničilo ekonomiku jeho země.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell později na Twitteru napsal:

    "Přelomové rozhodnutí, které ochromí Putinovu válečnou mašinérii.

    V naší jednotě je naše síla."

Nejnovější balík sankcí zahrnuje také zrušení přístupu k platbám Swift pro největší ruskou banku Sberbank, zákaz dalších tří ruských státních vysílacích společností a další sankce proti "osobám odpovědným za válečné zločiny na Ukrajině".



 18551

Co to znamená být Rus?

31. 5. 2022

čas čtení 6 minut


Stejně jako ostatní, kteří se stydí za invazi na Ukrajinu, jsem opustil Rusko, svůj domov. Cítíme se jako listí, které rozmetal hurikán, píše spisovatel Ivan Filipov

 
"Ukrajinci nemusí platit!" Snažím se na trhu v gruzínském Tbilisi koupit tři šavarmy, ale pouliční prodavač důrazně odmítá přijmout mé peníze. Snažím se mu to vysvětlit, i když jsem byl varován, že to nemám říkat: "Omlouvám se, nejsem Ukrajinec, jsem Rus". Prodavač se podívá na odznak s ukrajinskou vlajkou na mé klopě; nevěří mi.

Před 24. únorem jsem nikdy nepřemýšlel o tom, co to znamená být Rus. Teď nemyslím na nic jiného.

Chtějí bezdomovci žít na ulicích?

31. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Někteří lidé o lidech bez domova mají tendenci tvrdit, že mnoho z nich ve skutečnosti chce žít tak, jak žije, píše Martin Freund.

Já jsem přesvědčený, že to téměř nikdy není pravda, respektive, že jde opravdu o velmi nízké procento.

Před několika měsíci jsme přijali jednoho pána, zvyklého žít dlouhodobě v lese. Zdravotně na tom nebyl moc dobře. Nedovyšetřený, závažné neurologické potíže, defekt na dolní končetině.


 16524

Další západní věc, která nám prospěla: zákaz kouření v restauracích

31. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků zákaz kouření restauracím prospěl. Zákaz platí od konce května 2017 a byl předmětem intenzivní kampaně, která tvrdila, že jde o naprostý nesmysl, že dojde k masivnímu krachu českých hospod, které přijdou o zákazníky. Do kampaně na obranu tradičního života se zapojil i prezident Zeman a další politici.

 18787

Zastavme špinavé prachy

31. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Příští týden proběhnou Akční dny proti špinavému pojištění. Zaměří se na pojišťování fosilního plyn rakouskými pojišťovnami.


Desítky lidí po celé ČR budou pestrými happeningy a akcemi protestovat proti pojišťování fosilních paliv. Hlavním cílem akcí budou pojišťovny  Kooperativa a ČPP, které jsou obě součástí pojišťovny Vienna Insurance Group. Hlavním požadavkem je, aby tyto pojišťovny přestaly pojišťovat nové plynové a ropné projekty. . V menší míře se akce zaměří také na pojišťovnu Uniqa. 

 18452

Volba pomatenců

31. 5. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Mimochodem, i tohle je důsledek zavedení přímé volby prezidenta, nedomyšlené a nevhodné.

1) Vyrojí se hejno exkluzivních pomatenců a všichni se přihlásí do soutěže. Média informují, protože musí - kandidatura na prezidenta je důležitá věc, nemohou ji pominout.

2) Veřejnost přirozeně reaguje: když před někoho postavíte tácek s chlebíčky, tak si vezme. Někdo jásá, někdo spílá, další si z toho dělají srandu, ale všichni nějak reagují. Zabírá to náš mentální prostor, přesně podle zásady Steva Bannona: "zahrňte je sračkama" (...nebudou mít čas přemýšlet o důležitých věcech).

 17651

Moskva zastaví dodávky plynu do Nizozemska; USA nedodají Kyjevu raketové systémy dlouhého doletu

31. 5. 2022

čas čtení 6 minut

- Co zbylo po ruských útocích z města Rubižne:

- Ruské jednotky se stále usilovně  zaměřují na Donbas, silně ostřelováno je město Bachmut v Doněcké oblasti,   se 72 000 obyvatel.

"Nemáme tady žádné nové zbraně, žádné nové jednotky, nic. Očekává se, že budu bojovat proti tankům samopalem. Jsme tu jen kanonénfutr. Jsme v prdeli."

- Rusko v úterý přeruší dodávky plynu do Nizozemska, uvedl v pondělí Nizozemskem podporovaná firma GasTerra poté, co společnost odmítla platit dodavateli Gazprom v rublech.

Gazprom Export požaduje, aby evropské země platily za dodávky ruského plynu v rublech kvůli sankcím uvaleným kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Gazprom již přerušil dodávky plynu do Finska, Polska a Bulharska poté, co odmítly dodržovat nové platební podmínky.

Společnost GasTerra, která nakupuje plyn a obchoduje s ním jménem nizozemské vlády, ve svém prohlášení uvedla, že "předvídala" kroky Ruska k odpojení plynu a část z 2 miliard metrů krychlových plynu, které měla od Gazpromu do října odebrat, nakoupila "jinde".

Přibližně 44 % nizozemské spotřeby energie je založeno na plynu, ale podle vládních údajů pochází z Ruska jen asi 15 % nizozemského plynu. Nizozemská vláda již dříve oznámila, že země hodlá do konce roku přestat používat ruská fosilní paliva.

Evropské státy se rozcházejí v názoru na to, jak reagovat na požadavek Moskvy, aby veškeré platby za plyn byly prováděny v místní měně. Německo a Itálie údajně sdělily svým firmám, že si mohou otevřít rublové účty, aby mohly nadále nakupovat ruský plyn, aniž by porušily sankce.

 18755

Jsou opičí neštovice novým AIDS, protože neúměrně postihují homosexuály?

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Opičí neštovice jsou patogen, který se endemicky vyskytuje v populacích hlodavců a opic v západní a střední Africe a u lidí způsobuje příznaky podobné chřipce a vyrážku a v závislosti na konkrétním kmeni může být až v 10 % případů smrtelný. Mnoho lidí v médiích se obává perspektivy, že opičí neštovice budou považovány za "nemoc homosexuálů". Světová zdravotnická organizace nedávno potvrdila způsoby přenosu, které jsou příčinou propuknutí nákazy v Evropě, Austrálii, Latinské Americe a Spojených státech: "Na základě v současnosti dostupných informací byly případy zjištěny především, ale nikoli výhradně, mezi muži majícími sex s muži, kteří vyhledali péči na klinikách primární péče a sexuálního zdraví," uvedla WHO.

Rozhovor Britských listů 497. Generace starých se v ČR drží u moci a nepřipustí nové myšlenky

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



"Moje generace, my jsme vyrůstali ve světě, kdy jsme si vždycky mysleli, že se jednou všechno obrátí k lepšímu, že budeme mít všichni rovná lidská práva, že společnost začne brát mladé lidi vážně, že budeme blíže k Západu a k Evropské unii a že se budeme moci zasazovat o to jak řešit klimatickou politiku. Ale místo toho se čím dál tím víc ukazuje, že ta generace těch boomerů a milleniálů se drží u moci a nepouští žádné nové hodnotové směry do politiky. A to dlouhodobě bude vytvářet problémy." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Kryštofem Stupkou, delegátem mladých lidí z ČR u OSN. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. května 2022.

Kolumbie možná brzy získá svého prvního levicového prezidenta

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Kolumbijské prezidentské volby, které se konaly minulou neděli, budou mít druhé kolo, které se bude konat 19. června a v němž se utkají levicový kandidát Gustavo Petro a populistický podnikatel Rodolfo Hernández. Petro získal přibližně 40 %, zatímco Hernández téměř 30 %. Je to poprvé v historii Kolumbie, kdy levice dosáhla takového úspěchu v prezidentských volbách.

 18786

Volkswagen je žalován za otroctví, znásilňování a mučení během brazilské vojenské diktatury

31. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Různá německá média v neděli zveřejnila, že druhá největší automobilka na světě, Violkswagen,  se 14. června dostaví k brazilskému soudu, aby se hájila před obviněními, která podle mluvčího společnosti "bere současné vedení velmi vážně" a která se týkají zneužívání dělníků v této jihoamerické zemi během vojenské diktatury (1964-1985).

V Severodoněcku probíhají "těžké boje"; Zelenskij vystoupí před lídry EU

30. 5. 2022

čas čtení 11 minut



- Zelenskij sděluje, že ruské ostřelování Severodoněcku zničilo "celou kritickou infrastrukturu" města. Hodlá předložit návrh na nové sankce vůči Rusku

- Dva civilisté byli zabiti a pět zraněno při ostřelování, když ruské jednotky vstoupily na předměstí ukrajinského města Seveerodoněck, uvedl v pondělí brzy ráno v prohlášení gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.

Gajdaj uvedl, že probíhají "těžké boje", ruské jednotky útočí na město se všemi zbraněmi a leteckou podporou a vstoupily do jeho jihovýchodní a severovýchodní oblasti.

    Ruské střely zabily dva obyvatele Severodoněcka a pět dalších zranily. Většinou se jedná o obyvatele jednoho bloku ve staré části města. Připravovali si jídlo na dvoře, když náhle začalo ostřelování. Dva obyvatelé Sirotína byli vážně zraněni. Všichni zranění dostali domácí péči a jsou již v nemocnicích v Doněcké oblasti.

Přes noc bylo zničeno nejméně 12 domů v Severodoněcku a 18 v sousedním Lysyčansku, dodal.

Ruské síly převážejí do oblasti Severodoněcka ve velkém množství munici a vybavení, uvedl starosta.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, zveřejnil na svých sociálních sítích další aktuální informace o situaci v Severodoněcku a Lysyčansku. Píše:

    [Rusové] se konsolidují na předměstí Severodoněcka, zabité Rusy neodvážejí, regionální centrum zaplnil zápach mrtvol. Dva obyvatelé byli zabiti, pět zraněno.

    Za posledních 24 hodin bylo odraženo 14 nepřátelských útoků, zničeny dva dělostřelecké systémy, 11 jednotek bojové obrněné techniky a 10 nepřátelských vozidel. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily dvě křídlaté rakety a tři Bpla typu Cube.


- Ruská tisková agentura RIA Novosti přináší zprávy o velkém výbuchu v Melitopolu, městě v Záporožské oblasti, které je nyní okupováno Ruskem.
Cituje Vladimira Rogova, který je členem nové vojenské rady uvalené na region:

    Dnes kolem 7.40 hodin se v samém centru města ozval silný výbuch. Okna a stěny domů se třásly. Centrum města se zaplnilo černým dýmem.

RIA Novosti tvrdí, že podle zdroje z nové místní samosprávy explodovalo auto, zaparkované poblíž jedné z budov radnice v Melitopolu. Předpokládá se, že za tím stála ukrajinská sabotážní skupina.

Rozhovor Britských listů 496. Je politický aktivismus něco nepřístojného?

24. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Je politický aktivismus pro vědce či novináře něco nepřístojného? Nebo je demokracie založena na aktivní občanské společnosti? Společnost od devadesátých let děsivě zmátl Václav Klaus, který v české demokracii nadělal obrovskou paseku. Bohumil Kartous o těchto tématech hovoří s výzkumnicí Michaelou Pixovou z pražské pobočky Newyorské univerzity, která se zabývá ve své práci především ekologickou krizí a globální udržitelností. Dr. Pixová je také postdoktorská výzkumnice na BOKU, University of Natural Resources and Life Sciences ve Vídni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. května 2022.

Odstíny šedi českého průmyslu a byznysu

30. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

Společnost Czechoslovak Group (CSG) se ohrazuje proti článku časopisu Reportér, ve kterém autoři argumentují, že ve zpoždění dodávek zbraní na Ukrajinu mohly hrát roli zájmy loby stojící za prezidentem Zemanem a mezi jehož sponzory se CSG řadí


Odkaz na článek společně s krátkým komentářem vyšel také na BL a CSG požádala o jeho odstranění, či uveřejnění reakce společnosti


Ve své reakci se ale CSG soustředí především na vedlejší argumenty, a přitom odkazuje na úspěchy CSG v oblasti zbrojního průmyslu


Potíž s reakcí společnosti CSG spočívá v tom, že zčásti obchází stěžejní argument autorů Reportéru. A sice, že zpoždění jednání o dodávkách přišlo pro ukrajinskou stranu v tu nejméně vhodnou chvíli a že o postoje ve prospěch Kremlu není v okolí příznivců Miloše Zemana nouze.

 18784

Pussy Riot v lublaňské Metelkove

30. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

V rámci svého evropského turné, během kterého podporují Ukrajinu vystoupili Pussy Riot minulý čtvrtek v lublaňském ikonickém autonomním kulturním centru Metelkovo.

Jejich vystoupení kombinující rap, promítání fotografií a videí se saxofonovými sóly a dalšími prvky živé muziky bylo svérázným představením minulosti kapely stejně jako evoluce putinovského režimu snoubící církev, konzervatismus a represivní složky. V kontextu invaze Ukrajiny pak jejich performance nabyla ještě na síle, se kterou bezprostředně navázali kontakt s publikem a vtáhli je do svého příběhu.

Firma Czechoslovak Group "je pro Ukrajinu velmi důležitým partnerem"

30. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Na Britských listech vyšel článek inspirovaný jiným článkem pana Kmenty v Reportéru, kde se uvádí, že Jaroslav Strnad, zakladatel holdingu CSG, údajně brzdil dodávky moderních zbraní na Ukrajinu

https://blisty.cz/art/108317-lidi-ze-zemanova-kruhu-zbrane-rusko-a-ukrajina.html

Článek (jak Kmentův, tak ten na BL) je v rozporu s fakty, píše Andrej ČÍrtek z firmy Czechoslovak Group a dodává:


Firmy z CSG jako jedny z mála v Evropě dodávaly na Ukrajinu těžkou techniku (samohybné houfnice, bojová vozidla a podvozky Tatra) před vypuknutím aktuálního konfliktu. Po vypuknutí ruské agrese se tato pomoc zmnohonásobila a není nadsázkou říci, že jsme pro bojující Ukrajinu velmi důležitým partnerem a dodavatelem. Tyto skutečnosti také v rámci bezpečnostních pravidel transparentně komunikujeme. Příklad:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/excalibur-army-richard-kubena-valka-zbrane-dodavatel-vyroba-mobilizace-cesko.A220311_180033_eko-zahranicni_albe?zdroj=patro

Pan Kmenta ve svém článku v Reportéru řešil projekt dodávky samohybné houfnice DAMA M1 pro Ukrajinskou armádu. To je modernizovaná houfnice československé výroby ze 70. let. O projektu dodávky 26 kusů této houfnice na Ukrajinu se jednalo několik let a o realizaci projektu jsme měli eminentní zájem. Vyjednat vyzbrojovací projekt na Ukrajině (a konec konců kdekoliv jinde) je mimořádně náročné, do vypuknutí války se to nepodařilo. Jedná se o kvalitní zbraň, ale fantazie, že by včasné dodání těchto houfnic zásadně ovlivnilo průběh války, která v únoru vypukla, jsou z vojenského hlediska nesmyslné (pan Kmenta navíc ve svém článku oproti realitě ´zdvojnásobil´ její dostřel na 40 km).

Tvrdit o panu Jaroslavu Strnadovi, který už několik let Czechoslovak Group nevlastní a na chod jejích firem nemá žádný vliv, že na přání šedých eminencí z Hradu sabotoval vyzbrojování Ukrajiny v situaci, kdy je opak pravdou a CSG je pro Ukrajinskou armádu velmi významným partnerem, je nepravdivé a dovolím si říci i neslušné.

K tomu: reakce Albína Sybery ZDE

30776

Vanuatu vyhlásilo stav klimatické nouze kvůli krizi, která existenčně ohrožuje jeho obyvatele

30. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Vanuatu v pátek vyhlásilo stav klimatické nouze a obvinilo ekologickou krizi z podkopávání základních lidských práv současných i budoucích generací v tomto ostrovním státě v jižním Tichomoří. Návrh předložený premiérem Bobem Loughmanem jednomyslně schválil tamní parlament.

"Klimatická krize je krizí lidských práv," řekl Loughman.

"Občanská společnosti a přátelé, tuto krizi nebudu já ani můj lid nadále akceptovat; ne dříve, než uděláme vše, co je v našich silách, abychom ji zastavili," dodal.

 18551

vidlokr

30. 5. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 14 minut

Kdo má rád ruské byliny, teď na vlastní život jednu z nich prožívá. Jmenuje se „Cesta do Kyjeva a zase zpátky za tři dny“ od Iljy Slavíka Putina. Před zraky všech proběhla očividná, osm let chystaná, leč mnohými, včetně mnohých tajných služeb do poslední chvíle neodhalená invaze. Ze Zemana ale i z mnoha dalších v té vybájené národní bylině „sdělali“ řady řad aplaudujících popelavců, co netušili, nevěděli a nepředpokládali. Jde o nejdelší „třídenní válku“ na světě. Válka Ruska proti suverénní Ukrajině. Válka zdegenerovaného masového vraha, válečného zločince a typického představitele ruského národního nevkusu.

 18780

Mezitím v Absurdistánu 216:

Pozor, aby v Polsku Rusy znásilněným Ukrajinkám nebyl proveden potrat!

30. 5. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

 
Konečně víme, co je zodpovědné za krizi rodin a vysokou míru rozvodovosti v Polsku: jsou to špatné vzorce chování. Jak mají mladí lidé vytvářet stabilní rodiny a vyhýbat se rozvodům, pokud jsou obklopeni takovými chybnými příklady. A ne, nemluvím o členu PiS, šéfovi (dříve) veřejnoprávní TV Jacku Kurskim, který oficiálně zrušil prostřednictvím církve své první manželství (z něhož má děti, které už vyrostly v dospělé, přestože se vyhýbal placení alimentů), aby mohl uzavřít druhý církevní sňatek se svou novou manželkou. Nemluvím o Martě Kaczyńské, dceři zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, která má tři děti s různými partnery, její děti bývají počati mimo její současné manželství (zatím měla tři manžely). Nemluvím také o velkém počtu rozvedených politiků na pravici (kupodivu je to mnohem méně obvyklé v centru nebo nalevo). Ne, důvodem krize polských rodin je věčně běžící telenovela Odvážný a krásný. Paweł Ozdoba, šéf „Centra pro život a rodinu“ – protipotratové organizace „propagující rodinu jako nerozlučné manželství muže a ženy“, spočítal, že za 34 let vysílání této telenovely v ní z 99 manželství skončilo 42 rozvodem a dalších 17 bylo zrušeno. „Je to kulturní šablona, ​​která otrávila mysl mladé generace,“ říká Ozdoba. Jo, přesně, protože mladá generace je známá sledováním telenovel v  televizi během dne!

 18783

Jak tomu bylo ve skutečnosti s atentátem na Heydricha

30. 5. 2022 / Tomáš Krystlík

čas čtení 37 minut

Britové Benešově exilové československé vládě v Londýně předkládali úspěchy, jichž dosáhla podzemní hnutí v okupovaných zemích, pokládali je za příspěvky ke společnému válečnému úsilí. V jejich pravidelných přehledech akcí se Československo umisťovalo vždy až ke konci každého seznamu [Kalvoda 1999]. Pro Edvarda Beneše bylo, podle svědectví šéfa vojenské zpravodajské služby Františka Moravce, „trpké, že český lid nedokázal vytvořit silně aktivně bojující podzemní hnutí jako Francouzi, zejména na Francii velmi žárlil“.

 

Rozhovor Britských listů 495. Jak oligarcha Křetínský vydělává - a závisí - na ruském plynu

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Albín Sybera interviewuje reportéry Deníku Referendum Daniela Koteckého a Lucii Čejkovou, kteří vypracovali investigativní reportáž o tom, jak silně závisí podnikání oligarchy Křetínského na dodávkách ruského plynu. (Jejich reportáž, na níž se podílela i  Gaby Khazalová, je nyní publikována i v zahraničí, především ve Francii, kde má Křetínský podnikání a mediální vliv.) Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2022.

Článek, o kterém je řeč:


Rozhovor Britských listů 494. Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Co budou mladí lidé v České republice dělat s tím, že nemají v politice vůbec žádné zastoupení a že padesátníci ovládající českou politiku na jejich zájmy, včetně absolutní nutnosti co nejrychleji a nejefektivněji bojovat proti globálnímu oteplování, které tvrdě postihne právě dnešní mladou generaci? O tom hovoří Jan Čulík s Vojtěchem Petrů, šéfredaktorem Studentských listů. Podle něho je to ovšem problém, protože školy většinou mladým lidem vštěpují "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. května 2022.


 18781

Dvě bankovky

30. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 


V časovém rozpětí dvou let vydala Česká národní banka podle grafických návrhů akademické malířky Evy Haškové, dvě pamětní stokorunové bankovky, které jsou zasvěceny dvěma nejvýraznějším a nejschopnějším ekonomům, politikům a současně i ministrům financí jaké, kdy Československo mělo. Tím prvním byl Alois Rašín (1867 – 1923), a tím druhým, který se jím stal několikanásobně tedy opakovaně byl Karel Engliš (1880 – 1961). A právě jemu je zasvěcena kniha českého historika Martina Hlaváče, která vyšla v nakladatelství Universum pod názvem Karel Engliš, s podtitulem Ekonom, který pomohl vybudovat Československo.

Rozhovor Britských listů 493. Uprchlíci na pražském Hlavním nádraží: Systémové selhání

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Je pozoruhodné, jak rychle se z ukrajinských uprchlíků v českých médiích stali "Romové". Jenže společnosti vždycky dělají mechanicky a automaticky to, co jim vštěpují média - jen se podívejte dnes do Ruska, do hitlerovského Německa třicátých let dvacátého století, nebo do dnešní České republiky. Nikdo se neptá na individuální příběhy těchto lidí, nikdo nevnímá, že jsou ztraumatizovaní, nevadí nám, že nemluvňata a malé děti spí na pražském nádraží na zemi. O tom, co to všechno znamená, mluví Jan Čulík s Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Stranu zelených na Praze tři, který ve čtvrtek 12.5. strávil jako dobrovolník na pražském Hlavním nádraží tři hodiny. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2022.


 16469

Jak Trumpův toxický odkaz pomáhá Putinovi

30. 5. 2022

čas čtení 7 minut

 

Od Afghánistánu po Severní Koreu: Joe Bidenovi se krátí čas na nápravu škod, které napáchal jeho předchůdce v Bílém domě

 

Dokonce i podle chaotických měřítek Donalda Trumpa byla "komplexní mírová dohoda" pro Afghánistán, kterou USA podepsaly v únoru 2020 v Dauhá, obrovským selháním

Pakt nestanovil žádné závazné příměří, žádné požadavky na rozdělení moci ani žádný politický plán. Výměnou za několik blábolů o al-Káidě se Trump zavázal k úplnému a bezpodmínečnému stažení USA a NATO do 14 měsíců, píše Simon Tisdall.

To nebylo mírotvorné jednání. Byla to kapitulace. Tálibán nemohl uvěřit svému štěstí.

Trump doufal, že z "přivedení vojáků domů" bude mít politický prospěch, přestože naprostá většina z nich již z Afghánistánu odešla. Jinak mu byl osud afghánského lidu zcela lhostejný.

Vojáci v USA a Velké Británii byli zděšeni. Stejně tak diplomaté, politici, humanitární agentury a analytici obeznámení s Afghánistánem. Jejich varování před hrozící katastrofou však byla ignorována.

Přestože je brzdilo oficiální utajení, dvě usvědčující zprávy z tohoto měsíce, jedna od amerického veřejného kontrolního orgánu a druhá od zahraničního výboru britského parlamentu (FAC), odhalují téměř neuvěřitelnou nekompetentnost obou vlád.

Pražská ODS vám nařizuje, že musíte přecházet rychle!

30. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

V Korunní na to máte jen 5 vteřin. Že nejste zdravý teenager, jste třeba důchodce o holi nebo maminka s děmi a s kočárkem? Koho v ODS by to zajímalo?

Rob Cameron, reportér pražského rozhlasu a BBC: Korunní potřebuje omezení rychlosti na třicítku a alespoň jeden další přechod pro chodce. Nedaleko je tu několik škol a spousta dětí tu přechází,.



 

Exekutoři Čechy dál děsivě okrádají a likvidují jim existenci. Českým vládnoucím politikům to nevadí

30. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



 17804

EU debatuje o zmírnění zákazu těžby ruské ropy kvůli odporu Maďarska

30. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 

Dohoda, která má uklidnit maďarského premiéra Viktora Orbána, by mohla umožnit dovoz ropy přes Ukrajinu


EU diskutuje o tom, zda zmírnit zákaz dovozu ruské ropy, aby uklidnila maďarského vůdce Viktora Orbána, který blokuje nejnovější evropské sankce proti válečné mašinérii Vladimira Putina.

Vysocí diplomaté EU, kteří se v neděli sešli na zvláštní schůzce, se ocitli na mrtvém bodě ohledně kompromisního plánu, podle kterého by blok zakázal dovoz ruské ropy v tankerech, ale povolil by dovoz ropovody, což by umožnilo Maďarsku, Slovensku a České republice pokračovat v dodávkách prostřednictvím ropovodu Družba, který vede přes Ukrajinu ze sovětské éry.

O masakru v texaském Uvalde

30. 5. 2022

čas čtení 11 minut

"Moji rodiče říkají, že nošení roušek nás ztraumatizuje"...

Reaguji na další hrozný masakr v USA a do určité míry bych chtěl něco doplnit k článkům na Britských listech, které se zaměřují na souvislosti s držením zbraní v USA.

Chci se na to podívat z jiného úhlu pohledu, hledat příčinu a možná dokonce navrhnout možné kroky, které by mohly vést k omezení těchto otřesných události. Byť tedy přiznávám, že velká většina těchto myšlenek pochází od jiných osob, skutečných odborníků a není z mé hlavy., píše Jiří Tunak.

Pozn. JČ: K níže uvedené argumentaci. Je to zajímavé, avšak nesmíme pomíjet jedno. Bohužel, obyvatelstvo Spojených států je trvale drženo jako rukojmí hrstkou politiků, kteří jsou zkorumpováni obrovskými finančními dary organizace National Rifle Association. Problémem je i nefunkční volební systém v USA, kde je každý stát americké Unie, bez ohledu na to, jak je malý a jak málo má obyvatel, zastoupen v Senátu dvěma senátory. Znamená to, že v USA rozhoduje skupinka stárnoucích bělošských poslanců, zastupujících několik málo malých venkovských států s ultrakonzervativním obyvatelstvem, a velká americká multikulturní města s mnoha miliony obyvatel jsou v americké demokracii nezastoupena. Tito stárnoucí bělošští muži ochraňují astronomické zisky výrobců a prodejců střelných zbraní a brání i zavedení kontroly toho, kdo si zbraň v USA smí koupit, přestože tuto kontrolu požaduje 90 procent amerického obyvatelstva! V USA si mladík nesmí koupit pivo, dokud mu není jednadvacet, automatickou útočnou pušku si však smí volně koupit od osmnácti.

13. března 1996 zastřelil ve skotském městě Dunblane šílený "sběratel zbraní" Thomas Hamilton ve škole 16 dětí a jednu učitelku. V Británii od té doby byly zákony o držení zbraní ještě drasticky zpřísněny a od té doby tam nedošlo k žádnému takovému masakru. Podobně jako to vyplývá ze zkušeností ze všech zemí světa, k masakrům nedochází, jsou-li ve společnosti zakázány zbraně.

I v USA v době, kdy bylo v letech 1994-2004 zakázáno vlastnit útočné automatické zbraně, poklesl počet masových vražd střelnými zbraněmi o 43 procent. Po zrušení tohoto zákazu se počet takových masových vražd ztrojnásobil:

Američtí občané v současnosti vlastní 400 milionů střelných zbraní. V USA jich je v domácím vlastnictví víc, než je obyvatel USA (330 milionů). Když američtí Otcové zakladatelé včleňovali do americké ústavy právo nosit zbraň, neexistovaly moderní automatické opakovací zbraně a útočné pušky, jimiž za pár vteřin můžete zabít spoustu lidí. Střelná zbraň se koncem 18. století musela pracně po každém výstřelu nabíjet. Historický Druhý dodatek americké ústavy je v tomto smyslu naprosto zastaralý.

Jak píše americký satirický časopis The Onion:

"Vůbec se tomu nedá zabránit," konstatuje jediný stát na světě, v němž se to děje:


Pan Tunak píše:

Agrese Ruska na Ukrajině: Ruské úřady na Krymu nařizují nemocnicím odmítat civilní pacienty

29. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 - Rusko útočí termobarickými zbraněmi:




- Na poloostrově anektovaném Moskvou v roce 2014 mají  zranění ruští vojáci přednost před zraněnými civilisty

Ukrajinské ozbrojené síly obvinily ruské úřady na Krymu, že nařizují nemocnicím odmítat civilní pacienty, aby uvolnily lůžka pro ruské vojáky. V prohlášení na své facebookové stránce ozbrojené síly uvedly, že se také "intenzivně" shromažďuje dárcovská krev.


Podle vládního prohlášení bylo na Ukrajině zraněno nebo zabito více než 682 dětí. Ukrajinská vláda uvedla,  že  zemřelo 242 dětí  a 440 bylo zraněno, a dodalo, že tato čísla nejsou konečná, protože je obtížné potvrdit zprávy v místech aktivních bojů. Nejvíce jich bylo v Doněcku (153), Kyjevě (116) a Charkově (108).

Ukrajina prosí o zbraně, ruský útok hrozí zvrátit průběh konfliktu

28. 5. 2022

čas čtení 6 minut



Zatímco podpora některých evropských spojenců zřejmě ochabuje, Kyjev žádá o moderní raketové systémy, které by zasáhly ruské zásobovací linie


Ukrajina závodí s časem, aby zachránila východní Donbas, protože neúnavné ruské dělostřelecké a letecké údery hrozí zvrátit průběh války a zdá se, že podpora pokračujícího vzdoru Kyjeva mezi některými západoevropskými spojenci klesá.

Ukrajinští představitelé tvrdí, že k zastavení ruského postupu v Luhansku a Doněcku naléhavě potřebují moderní mobilní raketové systémy s vícenásobným odpalováním raket (MLRS) americké výroby. Tyto rakety by byly schopny zasáhnout ruské palebné pozice, vojenské základny, letiště a zásobovací linie na vzdálenost až 300 km.

"Velmi potřebujeme zbraně, které umožní zasáhnout nepřítele na velkou vzdálenost," uvedl ukrajinský vrchní velitel generál Valerij Zalužnyj. "Cena za zpoždění se měří životy lidí, kteří chrán9 svět před [ruským] fašismem."
 

 18758

Neuvěřitelná korupce Borise Johnsona: Změnil vládní předpisy, aby nemohl být donucen odejít z premiérské funkce

28. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Boris Johnson obviněn, že změnil ministerský kodex, aby si "zachránil kůži"

Johnson změnil předpisy pro ministry a odstranil z nich nutnost rezignace při pochybení - místo toho se ministři mohou za porušení pravidel jen omluvit nebo dočasně přijít o část platu



Boris Johnson je kritizován, že změnil ministerský kodex, aby si pomohl "zachránit kůži" před novým vyšetřováním Partygate, které by mohlo zveřejnit další fotografie a podrobit ho veřejnému výslechu ze strany poslanců.

Johnson čelí přívalu kritiky poté, co v pátek změnil pravidla tak, že ministři včetně premiéra už nebudou muset rezignovat za porušení kodexu chování. Podle nových předpisů má stači, že se za pochybení omluví, anebo dočasně přijdou o část platu.

Johnson také zablokoval svému nezávislému šéfovi pro etiku Christopheru Geidtovi možnost vyšetřovat pochybení premiéra a přepsal předmluvu k ministerskému kodexu. Odstranil z ní formulace požadující, že ministři musejí být čestní, mít integritu, chovat se transparentně a odpovědně. 

 18779

Některé nemají ani boty

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Česká média se holt zabývají atentátem na Heydricha. Aktuální téma...

Není mi z toho dobře, píše Jasna Flamiková.

Včera psala Pavla Dombrovská, že utečenci, či spíše utečenkyně u hlavního nádraží nemají některé ani boty. Spí tam bez dek, na zemi. Že jsou tam malé děti a staří lidé. Nechali jsme je tam jako zvířata..

Vzala jsem nějaké boty, v sekáči koupila tenisky na snad poptávaný věk 8 let, koupila nějaké jídlo a zanesla to tam.

Malé děti, děti mladšího školního věku, ženy, staré ženy. Ta, která by mohla být mojí nebo vaší babičkou tam sedí s bezvýchodným výrazem na zemi. Stydím se za nás. Jejich muži bojují na Ukrajině i za nás, a my se nedokážeme o tyto malé děti a ženy alespoň trochu postarat.

Poskytnout střechu nad hlavou. To už jsou i v té Praze na tom lépe.

Mimochodem, z údajů z Prahy vyplývá, že pouze cca 20% těchto lidí má maďarský pas. Jsou tam lidé z osad, ale také vysokoškoláci. Jediné, co je v této naprosto šílené situaci spojuje je bohužel barva kůže.

Podle toho, jak to tam vypadá, budou vděčni za všechno, pokud chcete pomoct...

Stát bez budoucnosti

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

 
Stát pokračuje v odřezávání periferií od světa.

Kdo z jakéhokoli důvodu nemůže řídit auto, bude od 17. 6. úplně izolován například v obci na Vysočině, kde máme chalupu.

Dříve tam jezdil autobus 3x denně, pak už jen 2x denně a nově tam nepojede nic.

Z Kraje Vysočina mi napsali, že toto odstřihávání pravděpodobně v následujícím roce bude čekat i větší obce.

Úplné znění odpovědi z Kraje najdete v odkazu níže, píše Laura Malátná.

Vítejte v budoucnosti.

https://www.annalyza.cz/modletin_bus.html

Reakce:


    Obzvlášť vstřícné k seniorům, kteří tak nějak na zapadlém venkově zbyli. Co na to senioři v krajích ?

    To je mazec docela. My jsme na mlýně a nespadáme ani na Suchdol a ani do Únětic a jako mladý člověk a neřidič musím jít 45 minut pěšky na bus (do brutal kopce - moje babička by měla - ač aktivní senior - problém) a samotné mi to leze občas na nervy. Kdyby zrušili na konečné Suchdola zastávku do Bubenče (a že občas vypadává) - lidé by tady řvali. ... a to jsme břeh Prahy. Takže hustý.

    Ve vesničce teď vládne panika, místní (převážně senioři) se o zrušení spojení se světem dověděli až teď ode mě. Volala jsem starostovi, ptala se ho, proč to s občany neprobíral, a ten mi tvrdil, že to netušil - přitom z Kraje psali, že obec byla informována.

    Standard pro obsloužení: 3 žáci denně a 50 obyvatel. Takže teoreticky jim tam může stárnout 48 seniorů a 2 vnoučata školou povinná, na který stát zvysoka. Mi to připomíná Krušný hory, kde za komoušů dožívali stárnoucí původní obyvatelé vysídlených vesnic. Až umřeli v osamění a vesnice zarostly bejlím. Fakt pěkná vize.

Nesmyslný mýtus o "domácím heroismu" atentátníků, kteří zaútočili na Heydricha

27. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 
Česká média a část české veřejnosti je dnes naprosto nekriticky a obesesivně posledlá jedním historickým mýtem, atentátem na Heydricha, k němuž došlo v Praze v tento den  před osmdesáti lety. Neuvěřitelně, dokonce na křižovatce v Tróji se ten atentát inscenoval a Česká televize a Český rozhlas to nadšeně vysílaly.

Zdá se, že český komplex méněcennosti (že jsme "nikdy nebojovali") si tady přišel na své a našel v této akci své popření. Vlastně jsme hrdinové, protože jsme měli atentátníky na Heydricha!

Je mi líto, že musím znovu kopat do báboviček, které si média vytvořila, ale je to mýtus. Další dobré téma pro náš kurs na Glasgow University, zabývající se tím, jak se historické události proměňují v mýty a pak jsou v moderní době zneužívány k aktuálním politickým účelům.

Proč se tolik Čechů a tolik českých médií neustále obsesivně vrací do minulosti, namísto aby řešili aktuální problémy. Minulost je bezpečná, že?

Až na to, že případ atentátu na Heydricha bezpečný není. Byla to nesmírně kontroverzní akce.

"Vážné a bezprostřední" riziko genocidy na Ukrajině

27. 5. 2022

čas čtení 23 minut

Zelenskij: žádné vojenské řešení na Krymu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij  rozšířil své dřívější tvrzení, že Donbas zůstane v rukou země, a to i přes zuřivý nápor ruských vojenských sil v regionu.

V sobotu  večer uvedl, že nevěří, že by se podařilo vojensky získat zpět celé území, kterého se Rusko zmocnilo od roku 2014 a které zahrnuje i Krym.

Zelenskij v sobotním pozdním televizním projevu poděkoval ukrajinským silám za to, že se v Donbasu udržely, a zopakoval své přesvědčení, že Moskva zasedne k jednacímu stolu, pokud jeho země získá zpět veškeré území, které Rusko zabralo od své invaze 24. února.

Vyloučil však, že by šel ještě dál a pokusil se silou získat zpět Krym a další území ztracená od ruské invaze tamtéž v roce 2014:

"Nevěřím, že bychom mohli vojenskými prostředky obnovit všechna naše území. Pokud se rozhodneme jít touto cestou, ztratíme statisíce lidí."

Zelenskyj připustil, že situace v Donbasu, kde Rusko podle svých tvrzení ovládlo strategicky důležité město Lyman a obklíčilo Severodoněck, je složitá:

"Je to tam nepopsatelně obtížné. A jsem vděčný všem, kteří tento nápor ustáli."
Ukrajinský prezident dodal, že příští týden očekává "dobré zprávy" o dodávkách zbraní, ale další podrobnosti neuvedl.

 18448

Kafkovský bojkot ruské kultury nahrává Putinovi

27. 5. 2022

čas čtení 5 minut


Rozhodnutí Wimbledonu zakázat účast ruským tenistům, včetně světové dvojky Daniila Medveděva, je šílená rusofobie, píše komentátor Simon Jenkins.  Naznačujeme tak , že považujeme všechny Rusy za podporovatele ruského státu  v nehoráznostech Vladimira Putina na Ukrajině.  Několik evropských zemí Rusům zastavilo vydávání víz. Zdá se, že Západ je Putinovi natolik v područí, že opouští své proklamované liberální hodnoty a chová se jako napodobenina samotného ruského vůdce.

Ruský akademik Dmitrij Dubrovskij, který se zabývá občanskými právy, byl ruským státem prohlášen za "zahraničního agenta", čímž mu hrozí vězení a ještě horší věci. V době invaze na Ukrajinu byl se svou rodinou v Praze. Jeho cestovní povolení vyprší příští měsíc, ale každá země, v níž požádal o povolení k pobytu, včetně Velké Británie, mu buď omezila pobyt na několik týdnů, nebo mu nařídila vrátit se do Ruska a znovu požádat o vízum.

 18661

Chaos, zbabělost a nekompetence v západních reakcích na ruskou agresi na Ukrajině

27. 5. 2022

čas čtení 9 minut

Západní představitelé se rozcházejí v názorech na vyzbrojování Ukrajiny, ropná embarga a na to, zda se Kyjev bude muset smířit se ztrátou území.

Stále ostřejší diplomatická hádka kvůli neochotě Německa dodat Ukrajině těžké zbraně hrozí přerůst v širší spor mezi spojenci o to, zda jsou ochotni přijmout mírové urovnání, které ponechá Vladimiru Putinovi možnost prohlásit se za vítěze.

Jeden ze západních představitelů uvedl, že západní představitelé jsou rozděleni na ty, kteří si myslí, že mohou s Ruskem Vladimira Putina po skončení války spolupracovat, a na ty, kteří si myslí, že nemohou.

Spory vedou ke sporům o vyzbrojování Ukrajiny, o možnost prosazení ruského embarga na dovoz ropy a o to, zda Kyjev bude muset na konci války akceptovat další ztrátu území jako cenu za mír.

Ted Cruz nedokázal odpovědět, proč k masovému zabíjení dětí dochází jen v USA

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Když republikánský senátor Ted Cruz navštívil ve středu vigilii za oběti masakru v Uvalde, utekl z televizního rozhovoru, když se ho zeptal britský reportér, proč dochází k masovému vraždění střelnými zbraněmi jen v USA:


Britský reportér Mark Stone, Sky News: Proč se tohle vždycky děje jen ve vaší zemi? Mnoho lidí po celém světě tomu nerozumí. Proč se to děje jen v Americe? Proč je tato americká výjimečnost tak děsná?

Ted Cruz: Je mi líto, že si myslíte, že americká výjimečnost je děsná.

Mark Stone:
Tenhle aspekt této výjimečnosti...

Ted Cruz:  Vy si tady prosazujete svou politickou agendu. Ať vás Pánbůh miluje.

Mark Stone: Pane senátore, tak to není. Já jen chci porozumět, proč si nemyslíte, že tím problémem jsou střelné zbraně.  

Reportérka: Proč je to jen americký problém?

Mark Stone: Je to opravdu jen americký problém, pane senátore.

Reportérka: 
Pane Cruzi, proč je Amerika jedinou zemí na světě, která čelí tomuto masovému vraždění střelnými zbraněmi?

Mark Stone: Vždyť vy na to neumíte odpovědět! Neumíte na to odpovědět! Proč je to - -

Ted Cruz: Pročpak asi přicházejí lidé z celého světa do Ameriky ? Protože je to nejsvobodnější, nejvíce prosperující, nejbezpečnější země na světě! A přestaňte dělat tady propagandistu!

Reportérka: Proč umírají malé děti ve školách?

Ted Cruz - uteče.



 18207

Kmotři, Lotři a Banjo Band profesora Fialy

27. 5. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut


Kmotři

Kdysi dávno nám začali říkat kmotři. Byla to dobrá doba. Doba nás, doba kmotrů. Záviděli nám úspěch. Nedůvěřovali nám a našim hodnotám. Záviděli nám milenky, záviděli dary pro naše milenky, záviděli dokonce i zlato v sejfech, akcie na doručitele, záviděli nám dokonce i stáda bílých koní, co skončily na porážce v kafilériích. Nedůvěřovali našim lidem ze Severu a záviděli jim poctivě vydělané vějíře bankovek a záviděli nám Zemi českou provrtanou tunely skrz naskrz. A nejvíce záviděli právní tmu, kdy Otec zhasl světla.

Ale ta doba je v nenávratnu. Změnili jsme se! Nažehlili jsme si předsedu, který s  Dobou kmotrů nemá nic společného, ani jeho mecenáši ne, ti už vůbec ne. Napsali jsme, že s námi přijde Zákon a Vláda politické změny.

 18536

Válka na Donbasu se vyvíjí pro Ukrajinu špatně

27. 5. 2022

čas čtení 11 minut

 - Ukrajinské ozbrojené síly a regionální představitelé sdělují, že Rusko zahajuje útoky na všech frontách na východě Ukrajiny, což se jeví jako nová ofenziva.

V dubnu ukrajinské úřady uvedly, že Moskva zahájila druhou fázi války, ale satelitní snímky a zpravodajské informace naznačují, že Rusko místo toho využívá čas k doplnění zásob a změně rozmístění svých sil. Zdá se, že boje nyní zesílily.

Ve čtvrtek ruské dělostřelectvo poprvé po týdnu zasáhlo centrum Charkova a podle charkovského oblastního gubernátora zabilo devět lidí. V Donbasu se ruské síly zřejmě přesunuly na okraje města Severodoněck. Starosta města Oleksandr Stryuk uvedl, že ruské síly byly včera v městském hotelu Myr, ale že ukrajinské síly město stále drží.

Stryuk řekl, že ve městě zatím zemřelo 1 500 lidí a že se včera podařilo lidi evakuovat, ale tisíce jich zůstávají. To přichází po přívalu útoků na zbývající ukrajinská města kontrolovaná Donbasem v minulém týdnu a po masových evakuacích.

Na jihovýchodní ukrajinské frontě, v Záporožské oblasti, podle regionálně-vojenské správy Rusko posílilo své pozice tankovými prapory a přesunulo z Krymu kolony těžké techniky, včetně raketových systémů Grad. Rusko údajně podniklo několik útoků, ale podle nich ukrajinské síly drží linii.


- Agentura Ukrinform informuje, že v noci došlo k útokům také v Dněpropetrovské oblasti Ukrajiny. Cituje Valentyna Rezničenka, který je součástí regionální státní správy: "Neklidná noc a neklidné ráno. Máme několik úderů. Vážná destrukce."

Dodal, že záchranáři pracují v sutinách a hledají případné přeživší.

Ukrinform cituje také starostu Novomoskovska Serhije Rieznika, který uvedl, že v Dněpru byly slyšet výbuchy. Dněpropetrovská oblast sousedí s Doněckem a nachází se západně od oblasti Donbasu, na kterou je zaměřena velká část ruských vojenských aktivit.


- Zelenskij obvinil Moskvu z provádění genocidy v Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Moskvu z provádění "genocidy" ve východní oblasti Donbasu, kde město Sevirodoněck trpí náporem ruského ostřelování.

Zelenskij během svého posledního celostátního projevu uvedl, že brutální útok Ruska na Donbas by mohl zanechat celý region neobydlený.

"Chtějí spálit Popasnou, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Sevirodoněck na popel. Stejně jako Volnovachu, stejně jako Mariupol.  

To vše, včetně deportace našich lidí a masového zabíjení civilistů, je zjevná politika genocidy, kterou Rusko provádí."

- Dva zajatí ruští vojáci se přiznali k ostřelování města na východě Ukrajiny.
Je to už druhý proces s válečnými zločinci od vpádu ruských vojsk do země. Alexandr Bobikin a Alexandr Ivanov se přiznali, že byli součástí dělostřelecké jednotky, která z ruské Belgorodské oblasti ostřelovala cíle v Charkovské oblasti.

- USA vyjadřují "obavy z eskalace", vzhledem k tomu, že  Západ posiluje dodávky zbraní dlouhého dosahu na Ukrajinu

Západní země v čele se Spojenými státy poskytly Ukrajině zbraně dlouhého doletu, včetně houfnic M777 z Washingtonu a protilodních raket Harpoon z Dánska.

Washington dokonce zvažuje, že Kyjevu poskytne raketový systém, který může mít dolet stovky kilometrů, a vedl s Kyjevem rozhovory o nebezpečí eskalace v případě úderu hluboko do Ruska, uvedli američtí a diplomatičtí představitelé pro agenturu Reuters.

"Máme obavy z eskalace, a přesto jim nechceme klást geografické limity nebo jim příliš svazovat ruce tím, co jim dáváme," řekl agentuře Reuters jeden z amerických představitelů, který hovořil pod podmínkou anonymity.

- Ruské síly obklíčily Severodoněck a Lysčansk, sděluje britské ministerstvo obrany.

Ruské pozemní síly pokračují ve snaze obklíčit Severodoněck a Lysčansk, přičemž nedávno obsadily několik vesnic severozápadně od Popasna, uvedlo ve své nejnovější zprávě britské ministerstvo obrany.

Rusko tlačí na Severodoněckou kapsu, ačkoli Ukrajina si udržuje kontrolu nad několika bráněnými sektory, čímž Rusku upírá plnou kontrolu nad Donbasem.

Ruské Jižní uskupení sil (SGF) má pravděpodobně i nadále za úkol obsazovat území jižní Ukrajiny. V posledních dnech Rusko pravděpodobně přesunulo 50 let staré tanky T-62 z hlubokého skladu do oblasti odpovědnosti SGF.

Tanky T-62 budou téměř jistě obzvláště zranitelné protitankovými zbraněmi a jejich přítomnost na bojišti poukazuje na nedostatek moderní, bojeschopné techniky v Rusku."

 18583

Většina Rusů "nechce bojovat za Putina"

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

USA dospěly k závěru, že Putin, který nedokázal porazit Ukrajinu rychle, jak očekával, nyní doufá, že vyhraje pomocí opotřebovávací války; ale takové naděje jsou vzhledem k postojům Rusů a zdrojům Ukrajinců téměř jistě liché, říká Igor Ejdman.

 18776

Jelcinismus jako základ politiky současného Ruska

27. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Mezi příznivci i odpůrci současného ruského prezidenta je téměř článkem víry, že představuje odmítnutí přístupů svého předchůdce. Ale ve skutečnosti Vladimir Putin spíše pokračoval v politice Borise Jelcina, než že by ji měnil, upozorňuje Vadim Sidorov.

 18409

Putin má záludný plán, jak vyhrát bitvu o Donbas

27. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Zatímco válka vstoupila do třetího měsíce, ruské síly na východní Ukrajině zahájily totální útoky v oblasti Donbasu, aby obklíčily ukrajinské jednotky a zajistily kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, napsal Steve Balestrieri.

 18448

Chladná logika, která stojí za surovou a nihilistickou taktikou Ruska na Ukrajině

27. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Neustálé bombardování hrozí patovou situací, která může Kyjev přijít draho ekonomicky i politicky
 
Ruská ofenziva v oblasti Donbasu pomalu  postupuje. Rusko si se zahájením operace pospíšilo, aby Ukrajině neposkytlo čas na získání  nových zbraní ze Západu, a zjistilo, že jeho vyčerpané  jednotky nejsou ochotny a schopny zaútočit na ukrajinské pozice, aniž by utrpěly nepřijatelné ztráty. Ruská armáda se proto uchýlila k masivnímu nasazení dělostřelectva a ničí jednu vesnici za druhou, které obsazuje poté, co se ukrajinské jednotky stáhnou.

Pro ukrajinskou armádu je současná ruská taktika možná nepropracovaná a nihilistická, ale také nebezpečná. Aby zastavily Rusy v postupu, musí ukrajinské ozbrojené síly obsadit území. To vystavuje jejich jednotky těžkému bombardování a způsobuje neustálé zvyšování  ukrajinských ztrát. Ukrajinci se snaží omezit tíhu ruské palby nájezdy a údery na logistiku podporující ruské dělostřelectvo, napsal Jack Watling, výzkumný pracovník v britském vojenském institutu RUSI.

 18775

Ve snaze přehlušit obvinění ohledně Johnsonových mejdanů během lockdownu oznámil jeho ministr financí obrovský balík finanční pomoci pro občany

26. 5. 2022

čas čtení 5 minut

"Musíme za to poděkovat Sue Gray a její ve středu zveřejněné kritické zprávě o Johnsonových mejdanech v Downing Street během lockdownu," řekl v britské televizi ve čtvrtek večer Martin Lewis, známý britský poradce ohledně toho, jak při nakupování ušetřit a nyní, jak se vyhnout rychle se zvyšujícím cenám potravin a energií. Ještě v pondělí tento týden mu sdělil britský ministr financí, že žádná finanční pomoc pro britské občany se neplánuje, ve čtvrtek však oznámil finanční pomoc ve výši 15 miliard liber, tedy 450 miliard českých korun. Velmi nekonzervativní politika...

Britský ministr financí Rishi Sunak také oznámil zavedení neočekávané jednorázové daně ve výši 5 miliard liber pro energetické firmy

 
Kromě toho  Sunak zveřejnil i balík podpory ve výši 15 miliard liber pro domácnosti, které se potýkají s krizí životních nákladů, částečně financovaný neočekávanou daní ve výši 5 miliard liber pro energetické společnosti.

Sunak představil veřejnosti to, co charakterizoval jako "významný soubor intervencí", který má pomoci vyrovnat dopady raketově rostoucí inflace.

Mezi ně bude patřit jednorázová platba 650 liber  (19 500 Kč) pro rodiny, které pobírají dávky v hmotné nouzi, a  400 liber (12 000 Kč) pro všechny plátce účtů za energie. Důchodci nadto dostanou ještě 300 liber (9000 Kč) na domácnost. Zdravotně postižení dostanou ještě dalších 150 liber (4500 Kč).

Balík bude částečně financován z prostředků, které Sunak označil za "dočasnou cílenou daň ze zisku z energetických zdrojů" - neočekávanou daň.

 18771

Kuleba: NATO na pomoc Ukrajině nedělá vůbec nic

26. 5. 2022

čas čtení 13 minut

Ruské velvyslanectví v Praze. Foto Dominika Švecová

- Neuvěřitelné. Údajně "seriozní" německý list Süddeutsche Zeitung se vrací ke Goebbelsovi a zobrazuje Zelenského jako zlovolného žida, který manipuluje svět. Je pozoruhodné, jak rychle se projeví předsudky tzv. "slušné" společnosti v době krize:
Německo se v této krizi projevuje skutečně nebezpečně, hloupě a ostudně. Má na rukou krev.

- Jen se podívejte, co Rusko dělá v pokojných vesnicích na Ukrajině...


-Termální munice, používaná Rusy:

 - V Poltavské oblasti probíhá soudní proces se dvěma ruskými válečnými zločinci. Stříleli z Gradů na obytné budovy v Charkově. Žaloba žádá pro oba z nich trest 12 let.

 18758

Británie má s Johnsonem naprosto neskutečnou vládu. Konzervativní poslanci však lháře a podvodníka Johnsona dál podporují

26. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Posuďte, jak na vyvrcholení aféry s Johnsonovým lhaním o mejdanech v Downing Street během covidového lockdownu, kdy vláda zakázala shromažďování více než dvou lidí, komentuje John Crace:


Výčitky svědomí Borise Johnsona ohledně PartyGate trvaly  celých 30 sekund



Skvrny od vína, zvratky a rvačky v Downing Street - žádný z detailů ve zprávě Sue Grayové nestačí na to, aby tohoto premiéra bez studu vyhnal z funkce

 18758

Premiérský úřad Borise Johnsona: Zvracení a večírky až do čtyř do rána během lockdownu

26. 5. 2022

čas čtení 6 minut

- Krev na tvých špinavých, privilegovaných rukou, Johnsone:


 Sue Grayová vynesla zatracující verdikt nad Borisem Johnsonem v Downing Street


Britský premiér Boris Johnson se částečně omluvil za kulturu pití, včetně vína rozlitého po stěnách a opilých zaměstnanců, kteří ze zakázaných mejdanů během covidu odcházeli zadním vchodem, aby nikdo nezaznamenal jejich pitky

Státní úředníce Sue Grayová vynesla v 37stránkové zprávě, která obsahuje devět fotografií a jmenuje řadu vysokých státních činitelů, usvědčující verdikt nad kulturou mejdanů v Downing Street Borise Johnsona.

Grayová s trapnými detaily popisuje, jak se jednotlivé události odehrály, včetně mejdanu 18. června 2020, na němž "se jednomu člověku udělalo špatně" a "došlo k menšímu konfliktu mezi dvěma dalšími osobami".

 18715

Přečetli jsme jinde

Odčinit letitá příkoří

26. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Na pražském hlavním nádraží nocují matky s malými dětmi. Z naprosté většiny to jsou romští uprchlíci z Ukrajiny. Zatímco jim nezištně, vytrvale a s vypětím všech sil pomáhají desítky dobrovolníků, ve společnosti rezonují výkřiky, že jsou nebezpečím pro českou společnost a hlavně, že neutekli před válkou, ale přišli zneužívat náš sociální systém. Bez toho, abych jakkoli zlehčoval všechna objektivní bezpečnostní rizika, můžu jasně říct ne, oni nejsou nebezpečím pro naše občany. A i když naopak nechci zlehčovat možnost jistých nekalostí, musím a chci zásadně odmítnout, abychom se na romské utečence z Ukrajiny dívali jako na podvodníky. Pakliže bychom se je už rozhodli házet do jednoho pytle, měli bychom o nich uvažovat spíše jako o nejhůře postižených obětech celé krize.

Nejenže jsou přímou obětí ruské válečné agrese. 


Prohlášení ministra vnitra Víta Rakušana.

30624

Co nevidí dobrý ministr vnitra

Současná imigrační politika státu: Zabránit uprchlíkům domoci se spravedlnosti

26. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Komentář redakce:

Na tomto místě jsme původně publikovali ostře kritický komentář Martina Rozumka k praxi advokáta Hugo Körbla, který ve své kladenské kanceláři poskytuje pomoc uprchlíkům. Pan Körbl se spojil jak s panem Rozumkem i s námi a vyšlo najevo, že šlo o dost podstatné nedorozumění. I pan Rozumek svůj příspěvek na Facebooku zjemnil.

Martin Rozumek původně pana Körbla zde kritizoval pro to, že uprchlíci musejí jet až do jeho kanceláře v Kladně. Jenže to je právě oficiální místo jeho činnosti.  Níže k tomu uvádíme vysvětlení pana   Körbla:
 

30161

Lidi ze Zemanova kruhu, zbraně, Rusko a Ukrajina

26. 5. 2022 / František Marčík

čas čtení 3 minuty


Jak významně spolupracovali s Kremlem lidé kolem Zemana a Hradu a pomáhali tak Rusku oslabovat Ukrajinu a ukrajinské defenzivní pozice? Na klíčový rozměr této otázky přináší odpověď čerstvý text novináře Jaroslava Kmenty vydaný v magazínu Reportér. Zapamatujme si dvě jména Martin Nejedlý a Jaroslav Strnad. Ještě o nich, zejména tom druhém, uslyšíme. První je notorciký agent FSB, který zařídil Zemanovo zvolení na Hrad a následně si Zemana roky vodil, druhý je významný český zbrojař a podnikatel, největší sponzor Zemanovy prezidentské kampaně, který od r. 2008 nakupoval na Balkáně řadu vojenských skladů, fabrik a zbrojařských závodů.

30720

Naprosto nedostatečné zdůvodnění legislativních a exekutivních kroků je letitý handicap

Na čem dlouhodobě selhává rozhodování českých vlád

26. 5. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 2 minuty


Jednu věc je třeba říci nahlas. Kvalita podkladových materiálů - důvodových zpráv, které jsou předkládány spolu s návrhy změn zákonů do legislativního procesu - je dlouhodobě zcela nedostatečná až tristní. Situace, kdy analýzou dat se na ministerstvech zabývá každý odbor, ale přitom vlastně žádný, protože žádný jeden odbor nemá kapacity, je naprosto nesmyslná a udržuje fakticky naše zákonodárce a vládu v neprostupné mlze. De facto nikdo neví co se vlastně schvaluje a to nejen v tom, že nevíme přesný dopad na státní rozpočet, ale nevíme ani jaký je dopad na jednotlivé aktéry v ekonomice a společnosti, nemluvě o dlouhodobých versus krátkodobých dopadech.

 18743

Ztráty na technice donutily Rusko nasadit na Ukrajině zastaralé tanky T-62

26. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vysoké ztráty bojové techniky - k dnešnímu dni je vizuálně potvrzeno, že Rusko na Ukrajině přišlo nejméně o 721 tanků - přinutily Moskvu nasadit do boje model T-62 z mobilizační rezervy. Jeho výroba skončila v roce 1975 a na rozdíl od pozdějších modelů vybavených nabíjecím automatem potřebuje k provozu nikoliv tříčlennou, ale čtyřčlennou osádku. Video bylo natočeno v okupovaném Melitopolu. 

31023

Občanská odvaha a její důležitost ve věku amplifikace menšinových postojů

Zbraně v USA a dezinformace v ČR: Občanská společnost v zajetí uřvané menšiny

26. 5. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Na diskusích se mě lidé často ptají, co mohou sami dělat ve prospěch veřejného zájmu. Odpovídám vždy, že mohou prostě slušně a pevně stát za svým autentickým přesvědčením, pokud zároveň naplňuje určitou občanskou, společenskou ideu. Trenér basketbalového týmu Golden Sate Warriors Steve Kerr předvedl perfektní způsob, jak podobný autentický, občansky a politicky formující postoj veřejně projevit v situaci, která si to žádá. Steve Kerr v reakci na další masakr způsobený vyzbrojeným psychopatem odmítl na tiskové konferenci odpovídat na pošetilosti týkající se sportu a místo toho vyzval republikánské senátory, aby tváří v tvář vraždě 19 dětí ve škole v texaském městě Uvalde přestali blokovat legislativní návrh na přísnější kontrolu dostupnosti zbraní v USA, proti základnímu veřejnému zájmu, proti veřejnému mínění, čistě kvůli svému vlastnímu politickému prospěchu. 

Opět mezinárodní reklama pro Českou republiku: Rasismus

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut



Humanitární krize narůstá, ukrajinské romské rodiny uvízlé na českém nádraží svědčí, že s nimi není zacházeno jako s ostatními uprchlíky


Pražské Hlavní nádraží se zdá být obrazem normality uprostřed teplého jarního slunce a návratu zástupů turistů, kteří na vrcholu covidu většinou chyběli. Na nástupišti jednoho všedního dopoledne si dva němečtí turisté zvědavě prohlížejí sochu sira Nicholase Wintona, britského makléře, který v předvečer druhé světové války pomohl 669 převážně židovským dětem uprchnout z nacisty okupovaného Československa.

Jen o pár metrů dál se však stovky Romů ukrývají na jediném dostupném místě, kde se mohli schovat poté, co se připojili k milionům Ukrajinců prchajících před ruskou invazí, píše v Guardianu Robert Tait. V článku je také řada jeho vlastních fotografií. 

Rusové se snaží zničit Donbas, říká Zelenskij

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut

 - Guardian píše o rasistickém skandálu na pražském Hlavním nádraží: "Odmítají nás přijmout." Romští uprchlíci jsou nucení tábořit na pražském nádraží...




- Klíčové regionální město Sievierodoněck je obklíčeno ze tří stran; George Soros varuje v Davosu, že konflikt by mohl být začátkem třetí světové války


- Maksym Kozytskij, gubernátor Lvova na západě Ukrajiny, zveřejnil nejnovější informace pro region. Uvádí, že přes noc došlo ke dvěma varováním před nálety, včetně jednoho vyvolaného "když nepřítel odpálil  rakety z Černého moře", ale podle něj se "hrozby nenaplnily". Ve Lvovské oblasti je klid."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ráno opět vystoupil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Řekl, že je ochoten jednat pouze přímo s Vladimirem Putinem, nikoliv přes prostředníky.

Dodal, že pokud ruský prezident "pochopí realitu", existuje možnost najít diplomatické východisko z konfliktu.

Ukrajinský prezident uvedl, že Moskva by měla stáhnout své vojáky zpět na linie, které byly na místě před zahájením ruské invaze 24. února.

"To by mohl být první krok k rozhovorům," řekl a dodal, že Rusko hraje v rozhovorech s Ukrajinou o čas.




 18452

Česká republika pod vládou oligarchů

25. 5. 2022 / Bohumil Kartous, Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous:


Albín Sybera:

Tak to je především tragédie demokratické většiny, že nebyla schopna Zemanovi odebrat prezidentské pravomoce, když měla historickou možnost to učinit po říjnových volbách. Psát teď překvapený text, že Zemana řídí Nejedlý, za kterým zároveň stojí domácí pro-východní byznys loby, tak to je docela hloupé. Kromě toho, že to je poměrně známa věc několik let, tak se tím demokratická většina přiznává, že po volbách posloužila téhle klice jako kvalitní toaletní papír.

 18770

Při střelbě v texaské škole bylo zabito čtrnáct studentů a jeden učitel

25. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že v úterý bylo na základní škole v Uvalde na jihozápadě státu zastřeleno 14 studentů a jeden učitel (pozn. redakce, konečný počet obětí je 19 dětí a 2 dospělí). Údajně byla zabita i babička střelce.

Abbott uvedl, že střelec, kterého jmenoval jako Salvadora Romase, osmnáctiletého muže z Uvalde, "strašlivým, nepochopitelným způsobem zastřelil 14 studentů a zabil jednoho učitele ... střelec, on sám je po smrti a předpokládá se, že ho zabili zasahující policisté".



 18724

Ruská agrese na Ukrajině: ve sklepě Mariupolu nalezeno více než 200 mrtvol

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut

- Ve sklepě v Mariupolu bylo nalezeno více než 200 mrtvol

Podle ukrajinského představitele byla v troskách výškového obytného domu v ukrajinském přístavním městě Mariupol objevena těla více než 200 lidí.

Petro Andrjuščenko, poradce starosty Mariupolu Vadyma Bojčenka, uvedl, že dělníci našli těla při kopání ve sklepě pod zřícenou budovou.

Andrjuščenko napsal na Telegram:

    Při rozebírání blokád výškové budovy u příměstské benzinové stanice bylo ve sklepě pod blokádami nalezeno asi 200 mrtvých těl ve vysokém stupni rozkladu.

    Kvůli odmítnutí místních obyvatel vyzvednout a zabalit těla mrtvých ruské ministerstvo pro mimořádné situace místo opusilo.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, uvedl, že ruské síly se snažily donutit místní obyvatele, aby mrtvoly vynesli. Když odmítli, místo  jednoduše opustili, uvedl.

Novinářské otázky britským ministrům v Downing Street

25. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Sam Coates, Sky TV: Lhal jste v parlamentě, pane premiére? Snažil jste se přesvědčit Sue Gray, aby nevydávala svou zprávu (o mejdanech v Downing Street) pane premiére?

Schvalujete porušování zákona ve vládě, Priti Patel (=ministryně vnitra).

Ztrapňuje vás Partygate na mezinárodní scéně, paní ministryně zahraničí? Chováte se loajálně, abyste si zachránila svou funkci? Myslíte si, že by vás příští premiér také jmenoval ministryní zahraničí? Zamýšlíte nahradit Borise Johnsona?

Jste opravdu ochoten obhajovat úplně cokoliv Grante Shappsi? (= ministr dopravy)

Simone Clarku, proč jste včera zveřejnil nepravdivá fakta ohledně toho, kdo požádal o schůzku Johnsona se Sue Gray? Máte pocit trapnosti, že jste zveřejnil nepravdy?

Posiluje Partygate dobrou pověst této vlády, Suello Braverman? (=generální prokurátorka)

Debatovali jste ve vládě o Partygate s panem premiérem? Zvládá Boris Johnson vládnutí lépe, než vy loni, když jste byl ministrem zahraničí?

Lhal Boris Johnson v parlamentě, Nadime Zahawi (= ministr školství)? Chtěl byste ho nahradit ve funkci premiéra?

Hovořil v kabinetě o Partygate, anebo to všichni prostě ignorujete?

 

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19171