Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské bombardování, ale žádný postup

14. 7. 2022

čas čtení 10 minut


- Zelenskij: Při "aktu ruského teroru" ve Vinnycji bylo zabito 20 lidí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že 20 lidí bylo zabito a mnoho dalších zraněno poté, co ruské rakety dnes ráno zasáhly "obyčejné, mírumilovné" město Vinnycja ve střední Ukrajině.

Ve videopřenosu na mezinárodní konferenci zaměřené na stíhání válečných zločinů na Ukrajině Zelenskyj řekl:

    Dnes ráno ruské rakety zasáhly naše město Vinnycja, obyčejné, mírumilovné město. Střely zasáhly dva obecní objekty, byly zničeny domy, zničeno zdravotnické středisko, hořela auta a tramvaje.

Jedná se o akt ruského teroru... Zemřelo 20 lidí.

Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko rovněž uvedl, že při útoku zemřelo nejméně 20 lidí.

Útok byl proveden ruskými řízenými střelami "Kalibr", které jsou odpalovány z ponorek umístěných v Černém moři, dodala Tymošenková.

- Počet obětí ruského raketového útoku ve městě Vinnycja na střední Ukrajině se podle ukrajinské generální prokuratury zvýšil na 17, včetně dvou dětí.

Podle ní jsou desítky lidí zraněny. Obytné budovy a administrativní a kancelářské prostory utrpěly "značné škody a destrukci" poté, co ruské rakety ve čtvrtek ráno zasáhly centrum tohoto středoukrajinského města.

Po útoku, který zničil také zdravotnické středisko, potřebovalo lékařskou pomoc asi 90 lidí a asi 50 z nich bylo ve vážném stavu, uvedla policie.


- Největší světový bezpečnostní orgán vyjádřil "vážné znepokojení" nad údajným špatným zacházením s desítkami tisíc Ukrajinců v tzv. filtračních centrech zřízených Ruskem na Ukrajině.


Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jsou do těchto center v samozvané separatistické Doněcké lidové republice (DLR) na východě Ukrajiny převáženy desetitisíce civilistů, kteří jsou pak deportováni do Ruska.

Podle Jevhenije Tsymbaljuka, ukrajinského velvyslance při OBSE, je na Ruskem okupovaných územích asi 20 takových zařízení.

Nová zpráva OBSE uvádí, že podle zpráv jsou lidé v těchto střediscích podrobováni "tvrdým výslechům a ponižujícím osobním prohlídkám".

Ti, u nichž se zjistí, že spolupracovali s Kyjevem, "často jednoduše zmizí", přičemž někteří jsou údajně převezeni na území kontrolovaná Ruskem, kde jsou zadržováni nebo dokonce zavražděni, uvádí zpráva.

Experti rovněž zjistili "závažná porušení mezinárodního humanitárního práva", zejména ve městech Buča a Irpin, kde viděli "známky mučení a špatného zacházení na tělech zabitých civilistů", které svědčily o "nerespektování zásady lidskosti".

Během konfliktu bylo opakovaně zdokumentováno cílené zabíjení, znásilňování, únosy a masové deportace civilistů, uvedla komise.

 18801

Proč Rusko na Ukrajině nedosáhlo svých cílů?

14. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Není divu, že se hodně píše o nezákonnosti a nelegitimitě ruských válečných cílů na Ukrajině. Vždyť snaha o anexi části Ukrajiny nebo svržení její legitimní vlády jsou hrubým porušením mezinárodního práva. Méně se však píše o tom, proč se Rusku od revoluce v zemi v roce 2014 tak neúspěšně nedaří dosáhnout svých hlavních politických - nejen vojenských - cílů na Ukrajině, míní Anatol Lieven.

Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 18914

Itálie: Mario Draghi se rozhodl odstoupit

14. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Italský premier Mario Draghi právě oznámil, že ve čtvrtek večer podá demisi do rukou prezidenta Sergio Mattarelly. Sice obstál v dnešním hlasování spojeném s důvěrou vládě, ale pro vládu nehlasovalo Pětihvězdičkové hnutí, které je součástí vlády.

Vláda sdružující velké politické spektrum se zrodila, aby Itálie jednotně čelila pandemii. Dnešní otázky na vládním stole jsou ale přece hodně změněny a zahrnují domény, které hluboce zasahují do celkového pohledu na společnost a svět, jaké jsou klimatické změny, energetická krize, inflace a válka.

Hlavně válečné postoje Draghiho vlády byly nestravitelné pro Hnutí 5 hvězd, kde převažuje odpor vůči ozbrojenému boji a převažuje podpora neozbrojenému odporu a míru, píše Giorgio Cadorini.

Jenže italský prezident odmítl Draghiho rezignaci. Doporučil mu, aby oslovil parlament.



 18801

Zajímá někoho, že většina uprchlíků z Ukrajiny má vážné finanční potíže?

14. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta




Včera jsem tak nějak mimochodem při poslouchání Českého rozhlasu Plus zaslechl ve zprávách větičku o tom, že většina ukrajinských uprchlíků v ČR má vážné finanční potíže. Nikde se o tom nepíše, nikdo na to neupozorňuje, ba dnes jsem začal pochybovat o tom, zda se mi to jen nezdálo. A nezdálo, našel jsem totiž tohle (datum 13.7.2022):

29666

Cítíte nutkání převzít kontrolu nad vládou, která je posedlá mocí? Zde je jeden nápad

14. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Ať už se příštím britským premiérem stane kterýkoli z podivínů, který porazí ostatní podivíny, nepřiměřenou moc opět získá někdo, kdo by se k ní neměl ani přiblížit. Ale i kdyby hlavní uchazeči o místo Borise Johnsona měli andělská křídla a svatozář, stejně by nám nemohli dobře vládnout. Společnost je složitý systém a složité systémy nelze nikdy rozumně a benevolentně řídit z centra. Centralizovaný, hierarchický systém znamená koncentrovanou moc a koncentrovaná moc přeje koncentrovanému bohatství. Systémy, jako je ten náš, se snadno kooptují miliardáři a jejich mediálními impérii.

Lidská touha převzít zpět kontrolu nad správou věcí veřejných, hlasitě slibovaná vládami, které učinily opak, je skutečná. V daleko větší míře, než bylo v naší historii dovoleno, by nám mělo být umožněno řídit své vlastní životy, soudí George Monbiot.

30689

WHO varuje, že koronavirová infekce "ještě zdaleka neskončila", zatímco v USA a Evropě se zvýšil počet jejích variant

14. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Světová zdravotnická organizace varuje: "Virus se volně šíří," protože nejnovější mutace omikronu zvyšují počet koronavirových infekcí po celém světě.

Mnoho zemí zrušilo omezení a omezilo monitoring koronaviru, protože se potýkají s pandemickou únavou. Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse však "nové vlny viru znovu ukazují, že covid-19 není zdaleka u konce", informuje deník Washington Post.

 18912

Kdy se z vajíčka stává plod? Kdy se z plodu stává dítě nebo člověk?

14. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


V texaském Dallasu byla zastavena řidička, která jela sama v pruhu dálnice, který je vyhrazen pro automobily s nejméně dvěma osobami uvnitř. Když ji policista zastavil, tvrdila, že v autě jsou dvě osoby, ano, protože je ve 34. týdnu těhotenství. Dále tvrdila, že Nejvyšší soud USA pozastavením platnosti soudního rozhodnutí známého jako Roe v. Wade (které legalizovalo potraty a nyní bylo zrušeno), by její plod měl být nyní považován za osobu.

30777

Normální klima je mrtvé. Nyní žijeme v klimatické nouzi

14. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Právě vyšla nová studie o změně klimatu - a našem novém klimatickém normálu - která je skutečně šokující - a pro ty z nás, kteří se obávají o budoucí generace, je alarmující.

Po většinu posledních čtyřiceti let nás klimatičtí aktivisté varovali, že se blížíme ke zlomovým bodům, které změní způsob života Američanů, budou nás stát celé jmění a každý rok zabijí tisíce Američanů.

Nyní jsme sem dospěli. Naše "normální" klima je mrtvé, počasí se zbláznilo a zabíjí Američany a nespočet lidí po celém světě.

Takhle rychle nás to zasáhlo: když jsem v roce 1996 publikoval první vydání knihy Poslední hodiny dávného slunečního svitu, probíhala zde ve Spojených státech ještě živá debata - financovaná z velké části fosilním průmyslem a jeho spojenci v pravicových médiích - o tom, zda změna klimatu vůbec existuje, píše Thom Hartman.

30775

Aby města v budoucnu snížila počet úmrtí způsobených teplem, musí již nyní zavádět ekologické inovace

14. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Koncem června 2021 zasáhla Britskou Kolumbii a severozápadní část Tichého oceánu USA nejsilnější vlna veder v historii Severní Ameriky. V mnoha oblastech se teploty vyšplhaly nad 40 °C, což bylo o 15 °C více, než je běžný průměr. Přestože i na jiných místech Severní Ameriky pravidelně dosahují těchto maxim, právě extrémní kontrast s "normálem" odhaluje akutní zranitelnost infrastruktury, ekonomiky, životního prostředí a společnosti, píše Alex Simon.

 18169

Studie ukazuje, že jaderná válka by způsobila tisíciletí trvající malou dobu ledovou

14. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

V době, kdy ruská invaze na Ukrajinu oživuje děsivý přízrak termonukleárního zničení, vědecká studie odhaluje, že výměna pouhých stovek kusů jaderných hlavic by pravděpodobně způsobila "malou dobu ledovou" trvající staletí nebo dokonce tisíciletí.

Vědci již dlouho vědí, že i "omezená" termonukleární válka může mít za následek tzv. jadernou zimu neboli dlouhodobé globální ochlazení v důsledku toho, že saze v atmosféře by blokovaly životodárné sluneční světlo. Nová studie však zkoumá dopady takové války na pozemské oceány a mořské ekosystémy, píše Brett Wilkins.

 17285

Rostoucí ceny v důsledku války na Ukrajině uvrhly 71 milionů lidí na celém světě do chudoby

14. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Rychlost, s jakou ruská invaze na Ukrajinu pomohla uvrhnout desítky milionů lidí na celém světě do chudoby, je dechberoucí, uvedl ve čtvrtek vysoký představitel Rozvojového programu OSN (UNDP), když agentura zveřejnila zprávu o krizi týkající se životních nákladů v zemích globálního Jihu.

Pouhé čtyři měsíce poté, co prezident Vladimir Putin zahájil válku na Ukrajině, se více než 71 milionů lidí na celém světě propadlo do chudoby, protože vývoz potravin z obou zemí - které dohromady vyvážejí téměř čtvrtinu světové pšenice, 14 % kukuřice a více než 50 % slunečnicového oleje - prudce klesl, píše Julia Conley.

HIMARSy nejsou všechno

14. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se na Twitteru objevují zprávy o dopadu několika raketových dělostřeleckých systémů #HIMARS na Ukrajině. A jsou úžasné! Než se však očekávání ohledně jejich dopadu příliš přeženou, je zapotřebí určitý nadhled, píše Mick Ryan.




 16447

Je to vůbec možné? V ČR není možno se ani registrovat na čtvrtou dávku

13. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Cituji Seznam Zprávy: „Rizikovým pacientům uplynulo od posledního očkování proti covidu přes půl roku. Mnozí by si proto rádi došli pro čtvrtou dávku, zatím ale není možné se ani předběžně registrovat.“

K tomu:

EU doporučuje druhou posilovací injekci proti covidu pro pro zranitelné osoby a osoby starší 60 let

 Je tohle vůbec možné? To je přece nějaká noční můra, ne? V Izraeli dávali čtvrtou dávku už na začátku roku a ví se, že to rizikové lidi chrání. Začíná nám letní vlna covidu – opět jasný důkaz, že covid není nějaké „sezonní“ onemocnění, ostatně loni v srpnu v Izraeli jistě neměli dušičkové počasí – a rizikoví lidé se nemohou na čtvrtou dávku ani registrovat.

Osobně chápu případný odpor k plošným opatřením, k zavádění respirátorů, o lockdownech nemluvě, nicméně upírat rizikovým lidem čtvrtou dávku očkování proti covidu na začátku nové vlny této infekce, to mne opravdu děsí. Vláda by měla dělat pravý opak: nejen okamžitě zajistit očkování těchto lidí, ale pomocí veřejné kampaně ho masivně propagovat.

Varianta omicron zabíjí, způsobila katastrofu v Číně a může zahltit i naše nemocnice právě rizikovými lidmi, o hřbitovech nemluvě. Očkování čtvrtou dávkou všech rizikových lidí, nota bene když se toho sami právem dožadují, protože prostě chtějí žít, mělo jet dávno na plné obrátky.

V článku na Seznamu se dočteme o tom, že Ministerstvo zdravotnictví záměrně očkování rizikových lidí odkládá, protože chce, aby byli chráněni v zimě, nicméně je to naprosto absurdní přístup: covid je tady a teď. Pokud bude nutné očkovat pátou dávkou třeba v listopadu, tak se to prostě udělá. V článku se píše, že čtvrtou dávkou už očkují unijní země běžně.

Přístup ministerstva připomíná situaci, kdy se na město řítí povodeň, ale občané si řeknou: za půl roku přijde další, takže teď nebudeme nic dělat.



Odkaz na článek: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-lide-se-ptaji-na-ctvrtou-davku-ockovani-rezervovat-by-mohla-jit-za-tyden-208739#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Ruská agrese na Ukrajině: raketa zničila muniční sklad v okupovaném městě; činitelé budou usilovat o dohodu o vývozu obilí

13. 7. 2022

čas čtení 10 minut

- Ukrajinská armáda zničila za posledních 4 hodin šest armádních skladišť munice:



- Nejméně pět lidí bylo zraněno a jeden zabit při ruském ostřelování v Charkovské oblasti, uvádí   oblastní gubernátor Oleh Synyehubov.

Ten ve středu ráno na Telegramu napsal: "Teror civilního obyvatelstva Charkovské oblasti ze strany ruských okupantů pokračuje."

Synyehubov uvádí, že pět zraněných osob "je v nemocnici a dostává se jim veškeré potřebné pomoci, jejich stav je stabilizovaný, nejsou ohroženi na životě".

Tvrdí, že v noci byl raketový útok na region zmařen ukrajinskými silami. Dále uvádí, že "na území regionu pokračují aktivní bojové akce" a že byl zabit 55letý muž.


- Rusko pravděpodobně v nadcházejícím týdnu obsadí několik malých měst v Donbasu sděluje britské ministerstvo obrany


Podle britského ministerstva obrany se ruské síly v nadcházejícím týdnu pravděpodobně zaměří na dobytí několika malých donbaských měst, včetně Siversku a Dolyny na přístupech ke Slovjansku a Kramatorsku.

Městské oblasti Slovjansk a Kramatorsk pravděpodobně zůstanou hlavními cíli této fáze operace, uvádí zpráva britské rozvědky.

Rusko se podle ministerstva obrany rovněž nadále snaží podkopat legitimitu ukrajinského státu a upevnit vlastní správu a administrativní kontrolu nad okupovanými částmi Ukrajiny.

V poslední době to zahrnuje iniciativu na spojení ruských a ukrajinských měst a regionů za účelem vytvoření postkonfliktní správy a dekret, který má Ukrajincům usnadnit získání ruského občanství.


 18051

Německo - Zimní pohádka, aneb Jak se stát "nej(pod)mazanějším z (pod)mazaných"

13. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Rusko právě otočilo kohoutkem plynovodu Nord Stream 1. Německo, kterého se toto gesto týká v prvé řadě, má nyní dvě možnosti: Smířit se s tím, že spoléhat se na dodávky energetických surovin od nepřítele nikdy nebylo ani dost málo chytré, a hledat před zimou rychle všechny možné alternativy. - Anebo může Berlín ustoupit a tváří v tvář přízraku zuby drkotajících obyvatel zprovoznit již připravený plynovod Nord Stream 2, který byl v březnu zastaven kvůli novému ruskému přepadení Ukrajiny.

 18207

Fuj i fuj

13. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

Kde je inflace?

Do zapomnění nezadržitelně mířící sdružení přátel Kalouska a hraběte zvaná strana TOP09 zjistila, že je zle. Už asi tuší, že ultrapravicová politika typu sociopat Drábek dovedla Českou republiku do stavu nízkých platů a obrovských cen, do stavu inflačního marasmu.

A tak pohledy vrhá strana hrdá na přijetí eura. Pokud se nemýlím, tak je strana TOP v nadějné koalici SPOLU a tam euru pšenka nekvete. Kluci pravicoví, nejprve si chyby vyříkejte ve Strakovce a teprve pak s tím dělejte ostudu na veřejnosti. Premiér Fiala mentálně vedoucí EU (alespoň si tak myslí) trvá na svém, že euro pouze přes jeho mrtvolu.

Kde máme inflaci za červen? To se místní pravice nechce pochlubit? Inflace v eurozóně je již dávno známa.

 18908

Mladý cestovatel

13. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

Ano. Je to tak. Na to, že mu teprve bude dvacet let, stihl už procestovat čtyřicet sedm států v rámci Evropy, Asie a Afriky. I když cestování miluje tak, že by chtěl postupně navštívit i všechny ty zbývající, dává přednost svému hudebnímu nástroji akordeonu, na nějž začal hrát ve svých pouhých šesti letech. Od té doby získal již více než třicet prvenství na mezinárodních soutěžích např. ve Vídni (2016, 2017, 2019), Trossingenu (2017, 2018), Ostravě (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), Praze (2017, 2019, 2021) a právě v těchto zmíněných městech dokázal získat i ocenění absolutního vítěze, Martin Kot.

Martine, jaké pocity prožíváte, když získáte první místo a k tomu i trofej absolutního vítěze?

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Starosta Poděbrad je rasista

13. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18907

Euro se blíží paritě s dolarem a libra poklesla vůči dolaru na minimum za poslední dva roky

13. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Jednotnou evropskou měnu srážejí obavy ze zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy  a zvyšování úrokových sazeb v USA


Euro je na pokraji parity s dolarem. Investoři se obávají, že energetická krize uvrhne ekonomiku evropského regionu do recese.

Jednotná měna EU v úterý ráno klesla na pouhých 1,0003 USD. Hodnotu eura snížily obavy, že plánované odstavení plynovodu Nord Stream 1, kterým se přepravuje zemní plyn z Ruska do Evropy, kvůli údržbě by mohlo být trvalé.

 18894

Británie: Labouristé zuří, protože jim Johnson zakázal parlamentní hlasování o nedůvěře premiérovi

13. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Labouristé kritizují "bezprecedentní" odmítnutí poskytnout čas na rozpravu o návrhu na vyslovení nedůvěry Borisi Johnsonovi
 
Mezi labouristy a vládou vypukla ostrá hádka kvůli plánu šéfa labouristů  Keira Starmera předložit návrh na vyslovení nedůvěry vládě Borise Johnsona.

Labouristé reagovali rozzuřeně poté, co Downing Street odmítla poskytnout parlamentní čas na projednání návrhu, který předložila a který vyjadřuje nedůvěru vládě pod vedením Borise Johnsona.

Dlouhodobou konvencí je, že pokud šéf oficiální opozice předloží návrh na vyslovení nedůvěry, vláda si udělá čas  v parlamentě na jeho projednání a na  hlasování o něm.

Mluvčí labouristů uvedl:  "Tato rozložená vláda se bojí a odmítá poskytnout čas na projednání labouristického návrhu na vyslovení nedůvěry.

"To je naprosto bezprecedentní. Toryové opět mění pravidla, aby ochránili své pochybné kamarády. Všichni kandidáti na předsedu toryů by měli odsoudit toto flagrantní zneužití moci k ochraně zdiskreditovaného premiéra."

ODS v Bruselu dala Chorvatsku euro

13. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta

Sama ho ČR mít nebude.



Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

Rozhovor Britských listů 507. Stát si neví rady s proruským extremismem

4. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Součástí války Ruska proti světu je lhaní a manipulace občanů v mnoha zemích světa, včetně České republiky, na sociálních sítích. Státy jsou vůči této válce bezradné a zejména státní orgány České republiky jsou zcela bezmocné a proti této vážné hrozbě nedělají skoro nic. O tom hovoří Bohumil Kartous s čelným českým odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. července 2022.


Rozhovor Britských listů 506. Vladimír Špidla: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V dnešní krizové situaci, jak politické, tak ekonomické, hovoří Bohumil Kartous s bývalým českým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Zvládne to Fialova vláda? Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2022.

 18904

Česko bude zdravou demokracií, až bude mít každá škola své studentské médium

12. 7. 2022 / Vojtěch Petrů

čas čtení 11 minut


Dlouhodobě zastávám názor, a ten hlásám, kudy chodím, že problém nezájmu mladých Čechů a Češek o dění kolem nich souvisí s tím, že zájem není oboustranný. A tedy ze strany zbytku společnosti, v praxi politiky, která je v demokracii odrazem společenského rozložení názorů, a médií jako společenských zrcadel, směrem k mladým lidem.

 16578

Co je vlastně společnost a proč platit vysoké daně

11. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Setkal jsem se s názorem, pro mne opravdu zvláštním, že společnost je to, co daný jedinec zažije sám na svou kůži. Příkladem může být tato úvaha: jako školák jsem musel projít dost hrozným školstvím, takže společnost mi nic nedala, dokonce mne poškodila. Z toho se pak odvozuje, že „vysoké daně“ jsou zlodějina.

 Já osobně bych uvažoval jinak: chci, aby se školství a veřejná sféra vůbec v České republice zlepšily?

 16578

Záblesk lepší budoucnosti

12. 7. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty


Záblesk, jak známo, netrvá nikdy příliš dlouho. Tak jsme tu nedlouho měli i opravdu levnou dopravu pro důchodce (a také pro studenty). Pan Babiš pravil, že dokud bude premiérem tak důchodci budou jezdit levně. „Ať si na stará kolena alespoň to cestování užijou“ a tak se i stalo.

Není se co divit, že s nastolením nové vlády se staré výhody začaly vytrácet a můžeme očekávat, že se vytratí docela. „Co mají důchodci kam jezdit. Ať pěkně sedí doma, ještě by se jim na cestách mohlo něco přihodit.“

Pozn. red.: Jak známo, Německo zavedlo příměstskou dopravu za 9 euro na měsíc. Můžete projet příměstskými vlaky (ne expresy) za 9 euro měsíčně celé Německo.

Státní investice do veřejné dopravy se tisíckrát vrátí prospěchem vůči globálnímu oteplování. Je nesmírně důležité omezit automobilovou dopravu.

 18905

Pokud levice nenajde "strašáka", bude se pravicovému populismu dařit i nadále.

11. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Populisté slibují jednodušší svět a popírají složitost demokratického politického procesu. Pravice nabízí svět jednodušší: národ, Bůh, tradice, hrdinové. Řešení složitých problémů pomocí magických řešení je lákavé, ale ukazuje se jako neuskutečnitelné právě kvůli nedostatku obsahu, který by problém řešil. Být jednoduchý je ctnost, ale pokud není důsledná, stává se populismem.

Tak to dopadá, když selže důvěra veřejnosti v establishment - lidé, kteří ztratí důvěru v instituce své země, začnou volit kohokoli, kdo jim slíbí lepší život. Ve chvílích hluboké roztržky je magické myšlení mocným pojivem, které integruje rozvrácené společnosti.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 505. Je visegrádská čtyřka nenávratně zdiskreditována?

28. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po volebním vítězství liberálnějších politických seskupení v ČR a ve Slovinsku, která nahradila nedávné populistické vlády, ustupují obě země od intenzivní spolupráce s visegrádskou skupinou, která díky Maďarsku a Polsku získala globálně opravdu toxický nádech. Jaké to může mít dopady, o tom hovoří Albín Sybera s vedoucím bruselské pobočky pražského thinktanku Europeum Žigou Faktorem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. června 2022.

K tomu:

 18682

Jak válka na Ukrajině ničí ruskou přírodu

13. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Války často poskytují vládám příležitost vykuchat ochranu životního prostředí ve jménu národní obrany; a od masivní ruské invaze na Ukrajinu a západních sankcí, které následovaly, udělala Moskva více než většina ostatních a účinně přitom ochranu přírodního prostředí zničila, upozorňuje Jekatěrina Maksimovová.

30892

Rusko si začíná přiznávat účinnost západních sankcí

13. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin a jeho okolí stále trvají na tom, že sankce nemají na Rusko zásadní dopad a že ve skutečnosti poškozují západní země více než zemi, na kterou se zaměřily. Ale experti a nová vládní data ukazují, že západní sankce poškozují Rusko a že Moskva tuto skutečnost už nemůže skrývat, říká Xenija Kirillová.

 18448

"Ruský člověk nedokáže bojovat bez nenávisti." Proč Putin válčí jako Hitler

13. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Putinova strategie na Ukrajině je "velmi podobná" Hitlerově strategii v SSSR. Oba začali s předpokladem, že mohou dosáhnout zničení svého protivníka, a to rychle, a pak se oba museli přeorientovat na opotřebovací válku, kde jejich vyhlídky na vítězství byly menší a v nejlepším případě vzdálenější, říká historik a specialista na 2. světovou válku Arťom Drabkin.

 18577

Je čas, aby ruská armáda provedla inventuru

12. 7. 2022

čas čtení 14 minut

 
 
Ve svém minulém příspěvku jsem se ptal, zda Ukrajina může tuto válku vyhrát, na což jsem odpověděl, že může, i když zatím není jasné, zda vyhraje. V tomto příspěvku chci rozvést jeden z důvodů, proč jsem k tomuto závěru dospěl, píše Lawrence Freedman.

Naznačil jsem, že ukrajinské síly nebudou dodržovat stejnou taktiku jako ruské a místo toho se budou snažit využít přesnosti dělostřelectva s dlouhým doletem, které dodávají západní země. Soustředí se "na zásobovací linie, základny a velitelská centra, budou podnikat oportunistické výpadybudou používat partyzánskou taktiku  proti okupačním silám v městech a budou nechávat ruské jednotky v nejistotě, odkud přijde další útok", jsem napsal. Všechny tyto věci se v uplynulém týdnu děly.

O ruském vraždění civilistů na Ukrajině

12. 7. 2022

čas čtení 9 minut



Bachmut, Ukrajina - Nad jedním z měst se jako ohňostroj snesl oblouk ohnivých koulí, které zapálily zahrady a domy. V jiném městě ruské rakety narazily do pětipatrového obytného domu, odřízly jednu jeho část a zabily nejméně 30 lidí, píše list New York Times.

Oficiálně ruská armáda pozastavila své úsilí o obsazení ukrajinského území, ale v posledních dnech zintenzivnila své nahodilé útoky na civilní oblasti, což je neustálou připomínkou toho, že dokáže způsobovat oběti a ničení podle své vůle. Snaží se tak  oslabit vůli Ukrajinců k odporu.


V jednom městě za druhým na třech frontách na východní Ukrajině dochází ke zdánlivě náhodným ruským úderům, které jsou vedeny válečnými letadly, dělostřelectvem a raketami, a které zabíjejí, mrzačí a děsí obyvatele i ukrajinské vojáky.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet obětí v Chasiv Jaru stoupl na 34

12. 7. 2022

čas čtení 9 minut

- Ukrajina dál útočí na ruské muniční sklady:



- Počet obětí raketového útoku na obytný blok na východě Ukrajiny dosáhl 34, uvedl představitel Doněcké oblasti.

Uvedl to šéf doněcké regionální státní správy Pavlo Kyrylenko:

    Z trosek několikapatrové budovy ve městě Chasiv Jar záchranáři vyprostili již 34 mrtvých a 9 zraněných. Mezi mrtvými je i jedno dítě."

Kyrylenko dodal, že v úterý v 6.30 hodin ráno pracovníci státní záchranné služby odklidili asi 70 % trosek,  záchranná operace pokračuje.

"Rusové ponesou odpovědnost za každý zničený a zmrzačený život!" dodal.


 18898

The Uber Files: Více než 124 000 uniklých souborů o globálních špinavých obchodech Uberu

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než 124 000 interních firemních spisů a dokumentů, včetně soukromé komunikace mezi vrcholovými manažery, je základem nové reportáže zveřejněné v neděli pod názvem "The Uber Files" - podrobného pohledu na giganta v oblasti přepravy, který agresivně lobboval u vlád po celém světě za zmírnění regulací a přijetí legislativy příznivé pro zisk společnosti, avšak často škodlivé pro tradiční konkurenty v taxislužbě a vlastní řidiče.

Dokumenty, které nejprve získal britský deník The Guardian a které následně poskytl Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů (ICIJ), předkládají usvědčující obraz technologické společnosti se sídlem v USA, která způsobila revoluci v oblasti přepravy pomocí aplikace pro chytré telefony, jež umožnila nezávislým řidičům stát se okamžitě taxikáři, informuje web commondreams.org.

 18906

Británie: Soutěž o nového šéfa Konzervativní strany se proměnila v divoký souboj extremistů

12. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Foto: Cesta směrem k fatě morganě nikdy nekončí!


Zatímco čeští extremisté v ODS bojují zplna hrdla po destruktivním zrušení superhrubé mzdy proti nutnosti zvýšit daně, extremisté v britské Konzervativní straně, snažící se zvítězit v soutěži o nového šéfa toryů, chtějí také snižovat daně. Je to šílenství, vysvětluje známá komentátorka Poly Toynbee:

 18894

Británie bude mít do 5. září nového premiéra

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Předseda příslušného parlamentního výboru Dolní sněmovny uvedl, že kandidáti na nového šéfa Konzervativní strany, a tedy i britského premiéra, budou nyní potřebovat podporu 20 poslanců

Nový britský premiér bude oznámen 5. září.

Pouze dva uchazeči zatím získali podporu 20 konzervativních  poslanců. Zbývajících devět kandidátů se nyní snaží  získat podporu 20 poslanců do úterního večera, než ve středu začne vyřazovací hlasování.

Očekává se, že labouristé v úterý předloží návrh na hlasování o nedůvěře vládě Borise Johnsona.

Zatímco se kandidáti konzervativců a jejich příznivci přetahují o post příštího předsedy strany, labouristé chtějí ve středu ve sněmovně hlasovat o vyjádření nedůvěry Johnsonovi.

Návrh na vyslovení nedůvěry znamená, že poslanci všech stran mohou hlasovat o tom, zda má vláda, kterou do září vedl Johnson, pokračovat ve funkci. Pokud vláda hlasování prohraje, mohlo by to vyvolat všeobecné volby.

 16447

EU doporučuje druhou posilovací injekci proti covidu pro pro zranitelné osoby a osoby starší 60 let

11. 7. 2022

čas čtení 3 minuty



Téměř všechny evropské země hlásí nárůst počtu infekcí, který je způsoben zejména variantou Omicron BA.5

Vzhledem k tomu, že se očekává nárůst infekcí během léta, doporučení platí okamžitě. 


Evropské regulační orgány doporučily v souvislosti s rostoucím počtem infekcí a hospitalizací druhé posilovací očkování proti viru Covid-19 pro všechny osoby starší 60 let a také pro všechny zdravotně ohrožené osoby v celé Evropě.

Ruské protiraketové systémy S-400 nejsou schopny neutralizovat americké rakety systému HIMARS. Špatná zpráva pro spojence Ruska, kteří si systémy C400 za drahé peníze koupili

12. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruské protiraketové systémy S-400 nejsou schopny zastavit americké rakety systému HIMARS, je to špatná zpráva pro korporaci Almaz-Antej, která tuto schopnost slibovala a účtovala za tyto systémy miliardy dolarů. Ruská armáda, její munice a sklady pohonných hmot jsou naprosto nechráněné před americkými zbraněmi


Je to velký trapas nejen pro Rusko, ale také pro Čínu, Indii, Turecko a Izrael (!) které silně přecnily  schopnosti těchto ruských systémů...  



18165