Zajímá někoho, že většina uprchlíků z Ukrajiny má vážné finanční potíže?

14. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta



Včera jsem tak nějak mimochodem při poslouchání Českého rozhlasu Plus zaslechl ve zprávách větičku o tom, že většina ukrajinských uprchlíků v ČR má vážné finanční potíže. Nikde se o tom nepíše, nikdo na to neupozorňuje, ba dnes jsem začal pochybovat o tom, zda se mi to jen nezdálo. A nezdálo, našel jsem totiž tohle (datum 13.7.2022):

   

Z unikátní analýzy zpracované MPSV, která se týká uprchlíků z Ukrajiny, vyplývá, že k nám nejčastěji přicházejí mladé a vzdělané matky s malými dětmi. Z velké části již mají zajištěné stabilní ubytování, a to zejména díky solidárním domácnostem. Problém mají však s jazykovou bariérou, i proto často nemohou zastávat profese, pro něž mají kvalifikaci. Tři čtvrtiny uprchlíků se přitom potýkají s vážnými finančními problémy. MPSV pro potřeby analýzy využilo jak administrativní data, tak především provedlo vlastní výzkum, který pokryl 50 tisíc osob.

Takže tohle má být výsledek naši úžasné péče o uprchlíky a našeho skvělého, jak pan premiér pořád opakoval, kde mohl, našeho úžasného zvládání uprchlické vlny? Pořád jsme ti best jako v případě covidu?

Čekám, kdy se z toho šokujícího faktu stane v předních médiích zpráva dne, kdy se k tomu začnou vyjadřovat čelní politici a novináři na ně budou tlačit otázkami, co to vlastně má znamenat, že jsme tohle mohli připustit. Dočkám se? Začínám pochybovat. Prostě je tady necháme živořit a budeme se bít v prsa, jak úžasně pomáháme.

Odkaz:

https://www.mpsv.cz/web/cz/-/mpsv-ma-unikatni-data-o-uprchlicich-z-ukrajiny-polovina-domacnosti-ma-dite-mladsi-5-let



1
Vytisknout
6172

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022