Írán zastavil vydávání listu, když expert zpochybnil oficiální údaje o koronaviru

12. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Írán v pondělí zastavil vydávání listu, poté co ten citoval bývalého člena národního koronavirového úkolového uskupení. Ten měl prohlásit, že počet obětí koronaviru v zemi může být až 20 x vyšší než oficiální údaje.


List "Jahan-e Sanat" byl zastaven kvůli tomu, že v neděli publikoval kontroverzní rozhovor, uvedl pro státní agenturu IRNA jeho šéfredaktor Mohammadreza Saadi.

V nedělním rozhovoru zdravotní expert Mohammadreza Mahboubfar řekl: "Údaje oznámené úřady ohledně případů koronaviru a úmrtí zahrnují jen 5 % skutečných obětí v zemi".

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Sima Sadat Lariová odmítla Mahboubfarovo vyjádření a řekla, že nebyl členem Národního úkolového uskupení pro boj s koronavirem. Není jasné, zda tvrdí, že nikdy nebyl členem týmu, nebo že v něm nepůsobil, když poskytoval rozhovor.

Epidemiolog Mahboubfar dále řekl, že úřady detekovaly koronavirus v lednu, zatímco Írán oznámil první případy infekce a dvě úmrtí 19. února.

"Neexistoval transparentní proud informací... Vláda poskytla jen upravené údaje... kvůli obavám ohledně (dopadu) na volby a oslavy výročí revoluce," řekl Mahboubfar.

Agentura Reuters v dubnu oznámila, že íránské úřady upustily od informování o šíření viru z obav, že by znepokojil veřejnost před parlamentními volbami v únoru a oslavami výročí islámské revoluce.

Írán je podle oficiálních údajů jednou z nejhůře zasažených zemí Blízkého východu, s 18 616 zemřelými a 328 844 infikovanými.

Někteří experti a zákonodárci pochybují o přesnosti oficiálních údajů. Parlamentní zpráva v dubnu tvrdila, počet obětí by mohl být takřka dvojnásobný oproti tomu, co oznamuje ministerstvo zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5442

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020