Po nepokojích v Bělorusku tlačí Putin na větší integraci obou států

12. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že si přeje, aby sousední Bělorusko po sporných prezidentských volbách reaktivovalo plány na větší integraci s Ruskem, informují Andrew Osborn a Tom Balforth.


Putin dále naznačil, že by v Bělorusku měla začít jednání o pokojném předání moci.

Ruský lídr dlouho tlačí na bližší vztahy s Minskem v podobě sjednoceného státu, což Lukašenko dosud odmítal a obviňoval Rusko, že hodlá jeho zemi s 9,5 milionem obyvatel spolknout.

Bělorusko je klíčovým tranzitním státem pro ruskou ropu směřující na západ a Moskva je dlouho považovalo za užitečný nárazníkový stát mezi svým územím a NATO.

Lukašenko na výzvy k politické a vojenské integraci bezprostředně nereagoval. V minulosti poté, co Rusko seškrtalo dotace pro běloruský energetický sektor zanevřel na snahy o hlubší integraci a v předvolebním projevu prohlásil, že Moskva degradovala dříve bratrské vztahy na partnerství.

Minulý týden prohlásil, že ropné spory s Ruskem stály jeho zemi 700 milionů dolarů.

Odmítl také ruskou žádost o zřízení letecké základny na běloruském území a obvinil skupinu zadržených ruských kontraktorů, že se snažili připravovat revoluci, což Moskva odmítá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020