Nová studie: I mírná verze Covidu-19 způsobuje poškození srdce

28. 8. 2020

čas čtení 5 minut


Poškození srdce je velmi časté i v mírných případech Covidu, konstatuje výzkumná studie z Gladstone Institute. Odmítejte strategie, které nechávají virus šířit populací.

České ministerstvo zdravotnictví registruje velký počet původně nakažených českých občanů jako "uzdravené". Ze zde uvedeného výzkumu vyplývá, že je to nesmysl.

Covid 19 byl původně považován za chorobu dýchacích cest, avšak vědci si jsou nyní vědomi, že také poškozuje některé další orgány v těle, včetně srdce. Poškození srdce je hlavním důvodem pro úmrtí na Covid-19, a dokonce i pacienti, kteří mají jen mírné příznaky Covidu-19, projevují známky nefunkčnosti srdce ještě několik měsíců po uzdravení.

Anthony Costello, předseda nezávislého britského vědeckého výboru pro Covid-19: Poškození srdce u mírných případů Covidu-19 (většina těch lidí bude netestovaných) by mohlo být jedním z nejvážnějších důsledků této pandemie. Je zapotřebí dalšího výzkumu.



Z nedávných analýz vyplývá, že kromě úmrtí na Covid-19, většina pacientů, kteří se uzdraví z Covidu-19, mají podstatnou míru poškození srdce (80 procent) a téměř polovina všech pacientů s mírným průběhem Covidu-19 má abnormality echa. Naše studie jsou analogičtější mírným případům Covidu-19, v  důsledku malé míry původní virové nálože, přesto ale stejným způsobem projevují ohromující rysy virové cytopatie, které jsou běžně  pozorovatelné u pacientů bez jakékoliv klinické diagnózy srdečních problémů. V důsledku toho, že se srdce nedokáže regenerovat, z těchto výsledků vyplývá, že většina pacientů by mohla trpět dlouhodobými důsledky Covidu-19 na fungování srdce, a že i nejmírnější případy mohou způsobovat trvalé poškození srdce.

Pozn. red.: Jeden britský kardiolog v sobotu tvrdí na Twitteru, že tato studie není zatím peer-reviewed a prý vadí, že je především založená na zkoumáních v laboratoři, nikoliv s pacienty.




Nová studie vědců v Gladstone Institute pomáhá vysvětlit, jak SARS-CoV-2, virus, který způsobuje Covid-19, poškozuje srdeční buňky. Zjištění výzkumného týmu, zveřejněné na bioRxiv, analyzuje neočekávané dopady viru na strukturu srdečních buněk v laboratoři, i na srdečních tkáně pacientů s Covidem-19.

Vědci vystavili srdeční buňky různému množství viru SARS-CoV-2. Virus produktivně nakazil kardiomyocyty, tedy buňky srdečního svalu. To znamená, že virus byl schopen vstoupit do těchto buněk a kopírovat se v nich.

"Hned na začátku našich experimentů jsme si povšimli, že mnoho kardiomyocytů začalo projevovat velmi podivné rysy," řekl Todd. C. Devitt, šéf vědeckého týmu a profesor bioinženýrství a terapetických věd na UC San Francisco. "To, co jsme viděli, bylo naprosto nenormální, za mnoho let studia kardiomyocytů jsem nikdy nic takového neviděl."

Tým zjistil, že když vystavili kardiomyocyty viru SARS-CoV-2, sarkomery v některých buňkách  byly nakrájeny na kostičky, na malé fragmenty stejné velikosti. Normálně jsou sarkomery - svalová vlákna v buňkách srdce - organizovány do dlouhých vláken směřujících stejným směrem. Tyto sarkomery ovládají koordinované stahování srdečních buněk, které vyvolává normální srdeční tep.

Narušení sarkomerů, které jsme objevili, znamená, že buňky srdečního svalu nemohou řádně vyvolávat tep, vysvětlili vědci.

Vědci si také povšimli, že z mnoha srdečních buněk zmizela DNA buněčného jádra. Bez DNA nemohou  buňky vykonávat své normální funkce.,

"Je to ekvivalent mozkové smrti těchto buněk," dodali vědci. "Ani po bedlivém studiu vědecké literatury a po konzultaci kolegů jsme takovéto abnormální rysy buněk nenalezli v žádném jiném modelu srdeční choroby. Jsme přesvědčeni, že jsou typické pro SARS-CoV-2 a vysvětlují dlouhotrvající poškození srdce, které zjišťujeme u mnoha pacientů nakažených Covidem-19.

Tato zjištění osvětlují nebezpečí dlouhodobých dopadů Covidu-19. Na rozdíl od některých jiných tkání v organismu, srdce nemá schopnost regenerace. Takže je možné, že osoby, nakažené i mírnou verzí Covidu-19, se uzdraví a později začnou trpět srdeční chorobou.

"Bude důležité identifikovat ochrannou terapii, která dokáže zabezpečit srdce před poškozením, jaké jsme identifikovali ve svých modelech," zdůrazňuje McDevitt. "I když nemůžete zabránit viru v tom, aby nakazil buňky, měli bychom pacientovi podávat takový lék, který by zabránil vzniku těchto záporných dopadů během choroby.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
12479

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2020