Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Bývalý zkompromitovaný australský premiér: Nechte nakažené prostě umřít

2. 9. 2020

čas čtení 7 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 2.9.  bylo v ČR registrováno  24 832 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 257 případů.   V nemocnici je nyní  166 osob a  celkem zemřelo 425 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  V Praze je 48,63 nákaz na 100 000 obyvatel, v Mělníku 40,26,  v Třebíči 36,1, v Berouně 37,87, v Příbrami 33,01, v Kladně 30,63, v Hodoníně 58,46 nákaz na 100 000 obyvatel. Skotsko znovu zavedlo částečnou karanténu pro Glasgow, protože město zaznamenalo 22 nákaz na 100 000 obyvatel, celkový průměr ve Skotsku je 10 nákaz na 100 000 obyvatel. Praha má více než dvojnásobný počet nákaz než Glasgow, žádná karanténa se tam nezavádí.

Na odmítnutí Spojených států spolupracovat na mezinárodním úsilí pro vytvoření vakcíny proti Covidu-19 se "zkorumpovanou" Světovou zdravotnickou organizací, jak ji charakterizuje americká vláda, a s Čínou, reagovali čelní zdravotní experti se zoufalstvím. Světová zdravotnická organizace varuje před "vakcínovým nacionalismem", který by mohl zabránit distribuci vakcíny po celém světě. Proti pandemii se nedá bojovat jen v některých částech světa, ale je nutno proti ní zasahovat všude. Světová zdravotnická organizace založila instituci COVAX pro globální přístup k připravované vakcíně. Spolupracuje v tom s Koalicíé pro inovační připravenost na epidemie a s organizací Gavi, Aliancí pro vakcíny. Cílem spolupráce je urychlit rozvoj a testování vakcíny a pracovat pro její férovou distribuci po celém světě. Sueri Moon, spoluředitelka Globálního zdravotnického centra na Postgraduálním ústavu Mezinárodních a rozvojových studií v Ženevě konstatovala, že rozhodnutí, že se USA nebudou na této iniciativě podílet, je "skutečnou ranou". "Chování zemí ohledně vakcín v této pandemii bude mít politické dopady mimo oblast veřejného zdraví. Je to o tom, zda jste spolehlivý partner, anebo zda konec konců si všechny hračky ponecháte jen pro sebe." ZDE  

- Bývalý zkompromitovaný australský premiér, jehož chce Boris Johnson po brexitu prý jmenovat britským "velvyslancem pro obchod" (Abbott ekonomice a obchodu vůbec nerozumí) protestoval proti "koronavirové hysterii" a požadoval, aby země nechaly starší občany nakažené koronavirem "prostě umřít", protože je příliš nákladné chránit jejich životy. "Generace druhé světové války byla připravena riskovat život k ochraně svobody. Tato generace je připravena riskovat svobodu k ochraně života." ZDE  

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký vládni epidemiolog, v úterý odmítl dezinformaci, šířenou Donaldem Trumpem, že počet mrtvých prý je v USA "drsně přeháněn". V USA je více než 6 milionů nákaz a více než 180 000 lidí zemřelo.

- Ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus naléhal, aby lidé podnikali efektivní kroky na ochranu zranitelných občanů koronavirem. Odsoudil ty, kteří tvrdí, že umírání starších lidí na Covid-19 nevadí.

- Skotsko zavedlo částečné obnovení karantény v Glasgow, poté, co tam stoupla nákaza na 22 osob na 100 000 obyvatel. (V ČR je v řadě míst nákaza daleko horší a nikdo žádnou karanténu nezavádí.) Rodiny v Glasgow se navzájem až do odvolání nesmějí navštěvovat v bytech, protože nákaza se především začala šířit komunitně. V celém Skotsku je průměrně nákaza 10 osob na 100 000 obyvatel.


 


- Skotsko přidalo Řecko k zemím, příchozí z kterých musejí na 14 dní do karantény. Wales posílá do čtrnáctidenní karantény výletníky, kteří se vracejí z řeckého ostrova Zante.

- Řecko odložilo v důsledku nárůstu koronavirových nákaz otevření škol o 14 dní.

- Maďarsko znovu zcela uzavřelo své hranice. Do země smějí nyní jen maďarští občané a i ti musejí po příjezdu jít na 14 dní do karantény. Maďarsko až do úterý zaznamenalo od začátku pandemie pouze 6257 nákaz. Avšak i když donedávna Maďarsko zaznamenávalo jen jeden dva případy nákaz denně, za poslední týden je to každodenně více než 100 nákaz.

- V Rusku překročil počet nákaz 1 milion. Úřady však tvrdí, že 800 000 lidí se "uzdravilo" (jsou publikovány studie, které varují, že i osoby, které měly mírný průběh koronaviru, mohou být postiženy vážnými dlouhodobými zdravotními následky) a celkem Rusko oficiálně registrovalo jen 17 299 úmrtí. V Moskvě je povinné pro učitele nosit ve školách roušky, ve třídě při učení, pokud udržují odstup od žáků, si je smějí sundat.

- Spojené státy z důvodů veřejného zdraví zakázaly pronajímatelům domů a bytů vystěhovávat neplatiče činží na ulici. Zákaz vystěhování neplatících nájemníků platí pro lidi vydělávající méně než 99 000 dolarů ročně a bude platit do 31. prosince 2020. V Anglii platí tentýž zákaz do 20. září 2020 (Borisi Johnsonovi všechna rozhodnutí trvají strašně dlouho, dělá je na poslední chvíli a často v poslední minutě udělá obrat o 180 stupňů, už to udělal jedenáctkrát), avšak pronajímatelé musejí vystěhovávaným nájemníkům poskytnout půlroční lhůtu po výpovědí pro odstěhování. Ve Skotsku a ve Walesu platí zákaz vystěhovávat neplatící nájemníky dlouho do roku 2021.

- Německo očekává, že hospodářská devastace způsobená koronavirem bude mírnější, než se předpokládalo. Dojde prý k poklesu ekonomiky jen o 5,8 procent. Během finanční krize r. 2009 se německé hospodářství zmenšilo o 5,7 procent. V roce 2021 se německé hospodářství zmenší o 4,4 procenta. K takové velikosti, jakou měla německá ekonomika před pandemií, se vrátí až v roce 2022.

- Počet nákaz v Brazílii se blíží čtyřem milionům. Brazílie zaznamenala za poslednch 24 hodin 42 659 nových nákaz a 1215 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 3 950 931 nákaz. Oficiální počet mrtvých vzrostl na 122 596.

- Spojené státy se nepřipojí k úsilí Světové zdravotnické organizace vyvinout a distribuovat po světě vakcínu proti koronaviru. Postarají se jen samy o sebe a kašlou na spojence. ZDE    Naproti tomu Evropská unie poskytne 400 milionů euro na nákup a poskytnutí vakcíny středně bohatým a chudým zemím:


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7121

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020