Maďarsko: Studenti divadelní univerzity vyhlásili okupační stávku

2. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Po rezignaci vedení Univerzity divadelního a filmového umění (SZFE) studenti zorganizovali demonstraci. Později se zabarikádovali v budově na protest proti nucené restrukturalizaci školy, která podle nich vyústí v "naprostou ztrátu autonomie", informuje Ábrahám Vass.


Vláda se rozhodla prosadit změny v maďarském divadelnictví vloni. V případě SZFE restrukturalizuje celý provoz univerzity, údajně aby zlepšila rozvoj, zvýšila efektivitu a modernizovala instituci. Někteří politici vládní strany také zmiňují politické a ideologické neshody s akademiky, protože instituce je pravicovými vládními kruhy obecně považována za liberální.

Nový model provozu podřídí univerzitu nadaci, členové správní rady jsou jmenováni vládou (ačkoliv SZFE mohla vydat doporučení ohledně členů, žádné z nich nebylo respektováno). Vyučující a studenti se obávají zvýšené vládní kontroly a ztráty autonomie.

Vláda strany Fidesz neměla chuť ke kompromisu a existující vedení univerzity bylo ponecháno mimo rozhodovací proces. Kromě toho bylo zveřejněno, že otevřeně provládní ředitel Národního divadla Attila Vidnyánszky, který učinil řadu urážlivých výroků na adresu SZFE a jejích studentů, se stal předsedou správní rady nadace školy. Následovaly protesty a odchody slavných vyučujících, z nichž mnozí označili postup vlády za "násilnou okupaci".

Vedení školy v pondělí oznámilo masové rezignace - den předtím, než nový systém vstoupil v platnost. V pátek akademický senát konstatoval, že nový statut univerzity podepsaný Vidnyánszkym zahrnuje "nepřijatelné podmínky".

Odstupující prorektoři László Upor a Eszter Nováková prohlásili, že vedení univerzity bylo v přechodné době nuceno fungovat "bez jakékoliv relevantní informace nebo reálných rozhodnutí".

Podle poradce rektora Gábora Németha nové dokumenty omezují nezávislost univerzity ve vedení a organizaci, v oblasti financí, ekonomiky a personálních záležitostech. Ohroženy jsou akademická svoboda a svoboda vzdělávání.

Den před 1. zářím proběhla před univerzitou demonstrace s účastí zhruba tisícovky lidí. Po ní se asi 250 studentů zabarikádovalo v budově a později oznámili, že plánují okupační stávku s cílem zabránit správní radě nadace ujmout se funkce. Prohlásili, že si přejí, aby jejich požadavky byly vzaty v úvahu, což by poskytlo základ pro jednání mezi studenty a novou nadací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5685

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020