Naléhavé: Bolsonaro suspendoval veškeré akce proti odlesňování amzonského pralesa

29. 8. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 

Brazilský křesťanský fundamentalistický prezident zrušil všechny fondy určené na ochranu amazonského deštného pralesa. Jeho příkaz vejde v platnost už toto pondělí. Veškeré operace, jejichž cílem je bránit pálení amazonského pralesa budou jeho příkazem zastaveny.

 
Prezident Jair Bolsonaro nařídil okamžitou demobilizaci 1346 brigadýrů, likvidaci 86 hasičských stříkaček, 10 nákladních vozidel a 4 vrtulníků. Instituce, jejímž úkolem je ochrana domorodých indiánů jménem Ibama, bude mít 77 svých inspektorů, 48 vozidel a 2 vrtulníky demobilizovány. Dalších 324 inspektorů z jiných státních úřadů bude také demobilizováno z jakýchkoliv operací proti ilegálnímu ničení pralesa. Dále bude propuštěno 459 brigadýrů z jednotek, které podporuje fond z Norska a z Německa. Bude zničeno 10 letadel, které se účastní akcí proti ilegálnímu pálení pralesa.

Tuto kriminální blokádu proti ochraně Amazonie a jejího původního obyvatelstva může být zastavena pouze potud, pokud Evropská unie bude jednat rychle a suspenduje dovoz veškerého masa, zemědělských výrobků a nerostných látek z Brazílie.

Není naděje, že by se Bílý dům postavil proti Bolsonarovi, protože Donald Trump je spojen s Bolsonarem v mezinárodním týmu nepřátel životního prostředí. Čína, druhý největší hospodářský partner Brazílie, historicky nezasahuje do vnitřních záležitostí zemí mimo její geopolitickou sféru zájmů.

Takže jen Evropa může poškodit brazilské hospodářství. Jestliže svět bude mlčet, budeme svědky nového Sarajeva, se zbabělou nečinností mocností, což v Sarajevu vedlo k masakrování nevinných lidí. V Brazílii budou obětí domorodí indiáni a deštný prales.

0
Vytisknout
7772

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2020