Situace v Praze: Školy, rodiče

21. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Na základě mnoha reakcí od rodičů předpokládáme, že část rodičů dětí ve školním věku v Praze přestává posílat svoje děti do školy., píše Petr Chaluš. Někteří z nich z důvodů soužití v domácnosti s členem rodiny, který je v rizikové skupině, jiní kvůli různým negativním dopadům opatření a ztížených podmínek ve škole na jejich děti. Aktuálně u části rodičů žáků druhého stupně je problémem povinnost roušek ve výuce, jejich děti to neudýchají. Obracejí se na nás nespokojení rodiče žáků prvního stupně, že i tam některé školy nutí dětí být ve výuce s rouškami, ačkoli to není centrálně nařízené hygienické opatření. Tyto děti a rodiny jsou v situaci, že nemají možnost distanční výuky, která je povolena školám jen v případech, kdy je škola rozsáhle ochromena karanténou.

Tato situace je řešitelná dialogem mezi rodičovskou veřejností, školami a reprezentanty státní a místní správy. Navrhujeme zahájit tento dialog:

 
  • V Praze navrhujeme u středních škol a druhého stupně základních škol přejít na online výuku, s případnou možností osobních konzultací s učiteli ve škole v případě potřeby.
  • Na prvním stupni pak navrhujeme umožnění online výuky na žádost rodiče, s ohledem na situaci dítěte a rodiny, povolit školám distanční online výuku pro tyto děti, zajistit personální a technickou podporu.
  • Všechny děti ze znevýhodněného prostředí by měly být nadstandardně podpořeny každodenní individuální online pedagogickou asistencí, a potřebnou technikou a připojením.
  • Po dobu zhoršení pandemie, nastavení ošetřovného na 80% mzdy pro rodiče dětí děti do 13 let, které nemohou chodit do školy ať už z důvodů zavření školy nebo relevantních individuálních důvodů rodiny.
  • Fórum Rodičů iniciovalo výzvu k rozvoji kombinované a online výuky (podpořilo ji již 363 rodičů a občanů), více zde https://sites.google.com/view/chytraskola/

Kontakt pro dialog: forumrodicu@gmail.com

Více zde: https://www.forum-rodicu.cz/news/stanovisko-fora-rodicu-k-situaci-skol-v-praze-ke-dni-21-zari/

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2020