Tajemství muže, který stál v centru dvou největších skandálů s praním špinavých peněz

23. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Aleksandr Pěrepiličnyj se změnil z pračky špinavých peněz ve whistleblowera a poté zemřel. Společnost, kterou založil, zahájila nový život v kriminálním podsvětí, upozorňuje devítičlenný tým účastnící se vyšetřování skandálu FinCEN.


Poté co Aleksandr Pěrepiličnyj padl mrtev k zemi, když si šel v Londýně zaběhat, americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že by zřejmě "zabit na přímý rozkaz" ruského prezidenta Vladimira Putina, "nebo lidí v jeho blízkosti". Pěrepiličnyj odhalil podvod týkající se Magnického zahrnující zkorumpovanými ruskými úředníky "odkloněné" daně ve výši 230 milionů dolarů, což vedlo k sankcím proti ruským představitelům a představovalo zlom v americko-ruských vztazích.

Pěrepiličnyj o tom věděl, protože "odklonění" pomáhal zařídit, když vypral ukradené peníze na účtech ve švýcarské bance. Pracoval s všelijakými pochybnými klienty, od údajného organizátora Magnického kauzy až po financovatele Asadova režimu v Sýrii, který použil chemické zbraně proti civilistům. A dokonce i po smrti Pěrepiličného v roce 2012 se společnost Financial Bridge, kterou založil, zapojila do jednoho z největších skandálů zahrnujícího špinavé peníze.

Nejméně 10 miliard dolarů špinavých peněz bylo během čtyř let přesunuto prostřednictvím některých z nejprestižnějších bank na světě. Během této doby německá Deutsche Bank řešila nejméně tři vnitřní poplachy kvůli společnosti Financial Bridge - a více než stovku kvůli její obchodní síti fiktivních firem. Avšak bankéři nikdy proud nezákonných peněz nezastavili.

Kromě poměrů v Deutsche Bank vyšetřování vrhlo světlo také na přesuny nezákonných peněz z bývalých sovětských republik do mainstreamového bankovního systému. Pěrepiličnyj a Financial Bridge zde představují prvotřídní příklady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5498

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020