Nové testy protilátek proti COVIDu-19 poskytují spolehlivější a detailnější odpovědi ohledně imunity

30. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Nový typ testu protilátek je vyvíjen výzkumníky Linného univerzity a bioanalytickou společností Attana. Ve srovnání s dnes používanými binárními testy protilátek může tento rapidní test poskytnout detailnější informace o tom, jak naše imunitní systémy reagují na COVID-19 a další typy virů a baktérií.


Výzkumné skupiny vedené Ianem Nichollsem a Perem Nilssonem na Linného univerzitě a Teodorem Aastrupem v Attaně vyvíjejí a evaluují novou diagnostickou platformu nazvanou AVA (Attana Virus Analytics). Byly provedeny testy séra, plazmy a úplné analýzy krve, aby byla prostudována individuální imunitní reakce na virus SARS-CoV-2 a bakterii Clostridium tetani způsobující tetanus. Vzorky byly odebrány z loketní jamky i z konečku prstů. Výsledky testů mohou být hotovy během 15 minut.

"Díky této nové platformě získáváme detailní obrázek toho, jaké protilátky jsou přítomny a jak silně interagují s COVIDem-19. To by kromě jiného mělo napomoci rozhodnout, kdo potřebuje očkovat a jak dobře jedinec na vakcínu reagoval," vysvětluje profesor chemie Ian Nicholls.

AVA poskytuje nuancovanější obrázek toho, jak naše imunitní systémy reagují na různé typy virů a baktérií, než binární testy používané dnes. Unikátní je, že tato diagnostická platforma nejen že zajišťuje správnost testu protilátek (dnešní testy protilátek od různých výrobců, včetně těch nakoupených před Vánoci českým státem, nezjistí třetinu až polovinu pozitivních případů - pozn. BL), ale mohou poskytnout vhled i do toho, nakolik je imunita udržitelná.

Opakovanými odběry a porovnáním výsledků lze dospět k k individuálnímu imunitnímu profilu. AVA také nabízí laboratořím příležitost ověřit již existující výsledky testů s větší přesností.

Platforma může pomoci vedoucím pracovníkům firem a politikům rozhodovat například o doporučeních ohledně ochrany veřejného zdraví, omezeních a vakcinaci. Lepší testy protilátek mohou vést k dopadům na všech úrovních.

Podrobnosti ve švédštině: ZDE

0
Vytisknout
7428

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021