Američtí Demokraté zahájili proti Trumpovi druhý impeachment

11. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Skupina demokratických poslanců ve Sněmovně reprezentantu oficiálně předložila obžalobu impeachmentu proti Donaldu Trumpovi. Žalují ho v souvislosti s násilnými nepokoji na americkém Kapitolu minulou středu, že "vybízel k povstání":

Donald John Trump, prezident Spojených států amerických, je obžalován z těžkých zločinů a závažného špatného chování," praví se v textu. "Prezident Trump vážně ohrozil bezpečnost Spojených států a jejích vládních institucí. Ohrozil celistvost demokratického systému, zasahoval do pokojného předání moci a ohrozil rovnoprávnou větev vlády. Proto zradil svou důvěru preizdenta a otevřeně poškodil lid Spojených států.


 

Vzhledem k tomu, že Donad John Trump takovýmto chováním dokázal, že zůstane hrozbou bezpečnosti státu, demokracii a ústavě, pokud bude dovoleno, aby setrval v úřadě, a jednal způsobem hrubě neslučitelným s autonomní vládou a zákonností, Donald John Trump si proto zasluhuje impeachment a proces, odstranění z úřadu a diskvalifikaci, aby nemohl zastávat žádný čestný, důvěryhodný ani výdělečný úřad Spojených států."


Hlasovat o tomto druhém impeachmentu se bude zřejmě ve středu.

Republikáni zablokovali rezoluci, která požadovala, aby Mike Pence aktivoval 25. dodatek americké ústavy, podle něhož by měl být Trump odvolán kvůli nesvéprávnosti. Republikán Alex Mooney blokaci ospravedlnil tím, že prý chce, aby se o takto závažné věci v parlamentě diskutovalo.

FBI varovala, že se do Washingtonu chystá ozbrojená skupina. FBI varovala, že jestliže se Kongres pokusí odvolat Trumpa na základě 25. ústavního dodatku, dojde k obrovskému povstání.




Vznikají vážné obavy, že by inaugurační ceremonie Joea Bidena 20. ledna mohla být zmařena násilím.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5292

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2021