Ropa, obchodní dohody a změna klimatu ovlivňují ceny potravin

29. 7. 2021

čas čtení 5 minut

- V souvislosti s tím, jak se britská ekonomika začíná zotavovat z následků pandemie, vzrostly obavy z míry inflace.

- Index spotřebitelských cen, který se nejčastěji používá k měření inflace, vzrostl v červnu 2021 o 2,5%, což je nejvyšší hodnota za poslední tři roky. 

- Tato celková míra zakrývá rozdíly mezi různými věcmi, které kupujeme, jako je oblečení, auta a potraviny. Ve skutečnosti ceny potravin v posledních několika měsících klesají ve srovnání s tím, kde byly před rokem.

- Existují však obavy, že by mohly brzy vzrůst - a to prudce, píše profesor ekonomie na Sheffieldské univerzitě Wyn Morgan.

Ve Spojeném království tvoří potraviny přibližně 10% celkových výdajů domácností. Každý musí jíst, takže změny cen se dotýkají každého.

Dopad rostoucích cen potravin se však liší v závislosti na příjmech - bohatší domácnosti jsou schopny lépe absorbovat rostoucí náklady. Chudší domácnosti, které vynakládají větší část svých příjmů na potraviny (téměř 15 %), jsou jimi zasaženy mnohem více.

Celkově je poptávka po potravinách relativně stálá - můžeme měnit své spotřební vzorce mezi obchody, značkami a někdy i druhy zboží (například čerstvý nebo trvanlivý pomerančový džus), ale v zásadě je naše celková poptávka stabilní. To znamená, že změny cen jsou často ovlivňovány faktory nabídky. Ty mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé a mohou být způsobeny buď domácími, nebo globálními faktory.

Krátkodobou příčinou mohou být výkyvy počasí, způsobující sucha nebo záplavy, které snižují produkci zemědělských podniků, což vede k růstu cen. Dlouhodobé faktory zahrnují klimatické změny nebo pěstování plodin, jako je káva nebo kakao, u nichž trvá několik let, než dosáhnou zralosti.

Musíme si však také uvědomit, že lidé obvykle nejedí prvotní potravinářské produkty zemědělského odvětví. Místo toho konzumujeme produkty, které prošly řetězcem zpracovatelů a prodejců. To znamená, že bychom měli být opatrní při vytváření přímé souvislosti mezi vlivem počasí na zemědělskou produkci a cenami, které platíme v supermarketu nebo v obchodě na rohu.

Náklady na potravinářské výrobky zahrnují také mnoho druhotných aspektů, jako je balení, doprava, marketing atd., které mohou zakrýt změny v nákladech na skutečné potraviny. Stejně tak se může projevit konkurence mezi maloobchodníky, kteří se snaží udržet si věrnost zákazníků tím, že snižují ceny, kde je to možné.

Stejně tak si musíme uvědomit, že mnoho zemí nevyrábí všechny své potraviny z domácích zdrojů. Spojené království dováží přibližně 40% potravin, které spotřebovává - od položek, jako jsou banány, čaj a káva, až po slaninu, máslo a jehněčí maso. Tyto produkty se rovněž vyrábějí v tuzemsku.

Dodávky ze zahraničí mohou být značně ovlivněny otřesy v systému, jako zpoždění dodávek během pandemie nebo změna obchodní politiky. To vše může přispět ke zvýšení cen, stejně jako výkyvy směnných kurzů.

Mnoho zemí také dováží celosvětově obchodované suroviny, jako je pšenice nebo kukuřice, a jejich cena je určována globálními makroekonomickými faktory - klíčovým z nich je cena ropy.

Ropa je důležitá ze dvou důvodů. Za prvé, náklady na přepravu objemných komodit jsou velmi citlivé na růst ceny ropy. Za druhé, ropa je klíčovou složkou hnojiv, a pokud její cena vzroste, zvýší se náklady na hnojiva, náklady na zemědělskou výrobu a v důsledku toho mohou vzrůst ceny produkce. To se může často přenést prostřednictvím potravinového řetězce na spotřebitele v podobě vyšších maloobchodních cen - tedy inflace cen potravin.

Před prudkým nárůstem cen potravin v srpnu 2008 vzrostla cena ropy téměř 140dolarů za barel (102 liber), zatímco o rok dříve byly jen poloviční.

K dalším faktorům, které způsobily tento cenový skok, patřily: sucho v Austrálii, které ovlivnilo ceny pšenice; levnější americký dolar, což znamenalo růst poptávky po potravinách, protože ostatní země si mohly dovolit nakupovat více za své vlastní měny; a dopad dotací zemědělcům v USA na pěstování kukuřice pro pohonné hmoty místo pro potraviny, což zvýšilo ceny krmiv pro zvířata.

Jednalo se skutečně o celosvětovou krizi, protože ceny potravin v mnoha zemích rychle rostly, což vedlo k nedostatku potravin v zemích s nízkými příjmy, jako je Niger, k nepokojům v jiných zemích (např. v Mexiku a Indonésii) a k pokusům vlád kontrolovat růst cen zákazem vývozu (Argentina a Rusko).

Zásobování potravinami zůstane globálním problémem, což znamená, že kontrola růstu cen potravin na domácím trhu nezáleží na vládě daného státu. Ve Spojeném království si spotřebitelé v posledních několika desetiletích možná zvykli na relativně nízkou a stabilní míru inflace cen potravin - nemůžeme však předpokládat, že tomu tak bude vždy.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5077

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021