Průběžné zpravodajství:

Po půl roce klesá účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech z 96 procent na 84 procenta

29. 7. 2021

čas čtení 6 minut
 
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec. Ve středu 28.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 195 denních nákazV ČR do 28.7. zemřelo 30 363 lidí, je to denní nárůst o jednoho mrtvého. V nemocnicích je 47 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 673 219 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 456 681 osob, i druhou dávkou 4 606 208 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 54 procent obyvatelstva.

- Po půl roce klesá účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech z 96 procent na 84 procenta. Bylo to zjištěno analýzou více než 44 000 lidí. Vědci zjistili, že účinnost této vakcíny při zabránění infekci, která by způsobovala i jen mírné příznaky klesá o 6 procent každé dva měsíce po očkování.

- Izrael začíná nabízet lidem nad šedesát let třetí vakcínu firmy Pfizer/BioNTech, protože se časem snižuje imunita očkování. Třetí vlna očkování promění Izrael v testovací prostor ohledně účinnosti třetích vakcín. V minulých dnech bylo zjištěno, že účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech za půl roku od očkování poklesne z 96 procent na 84 procent. Od té doby, co se v Izraeli v červnu začala šířit varianta delta, izraelské ministerstvo zdravotnictví dvakrát informovalo o poklesu účinnosti vakcíny vůči nákaze a o mírném poklesu v ochraně před vážnou formou nemoci.

- Tisíce dětí v Indii se nyní musejí starat samy o sobe, poté, co přišly o rodiče, kteří zemřeli na covid. Mnoho těchto dětí se stává obětí nucené prostituce a kriminálních gangů:



- Řecké ostrovy v Egejském moři dostaly kategorii "temně červená", Kréta se dostala do této kategorie, signalizující vysokou míru nákaz, už minulý týden.

- Myanmar by se mohl stát superšiřitelským státem koronaviru, varuje speciální odborník OSN pro tuto zemi. Apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby požadovala příměří. V důsledku hluboké politické a hospodářské krize způsobené únorovým vojenským pučem se zastavil očkovací program i testování a vládní nemocnice v podstatě nefungují. Lékaři, kteří stojí v čele stávek proti vojenské juntě a odmítají pracovat ve státních nemocnicích musejí léčit pacienty tajně, neboť čelí trvalé hrozbě násilí od armády nebo zatčení.  ZDE 

- Ředitelka amerických Center pro zvládání chorob a ochranu před nimi (CDC) Rochelle Walensky vysvětlila, proč by od nynějška měli i plně očkovaní Američané nosit v místnostech roušky. Upozornila, že z nových vědeckých poznatků v posledních dnech vyplývá, že v některých případech byli novými mutacemi koronaviru nakaženi i plně očkovaní jedinci.

 - Rusko zaznamenalo rekordní počet 799 denních úmrtí na koronavirus napotřetí tento měsíc. Registrovalo 23 270 nových denních nákaz.

-Japonsko zaznamenává nejvážnější situaci od začátku pandemie, varoval ve čtvrtek tamější hlavní vládní lékařský poradce. Naléhal na vládu, aby obyvatelstvu vyslala "jasnější, silnější signál" ohledně rostoucího rizika, včetně rizika zdravotnictví. Tokio ve středu zaznamenalo 3177 nových denních nákaz. Celkem bylo v Japonsku poprvé zaznamenáno celostátně více než 9550 denních nákaz.

- Kambodža zavádí lockdown v osmi provinciích na hranici s Thajskem, ve snaze zabránit šíření varianty delta. Kambodža loni pandemii v podstatě zvládla, ale od letošního února zaznamenala 75 152 nákaz a 1339 úmrtí. Sousední Thajskou je postiženo nezvládnutelnou infekcí varianty delta, která se tam dostala z Indie.

- Na Kubě v posledních dnech zemřelo pět postarších generálů většinou už na penzi. Spekuluje se, zda za to může covid. Počet denních nákaz dosahuje na Kubě kolem 8000, je to osmkrát více než začátkem července. Nejmladšímu generálu, který zemřel, bylo 57.

- Británie ruší karanténu pro plně očkované turisty cestující z USA a z EU. Labouristická opozice a lékařští odborníci varují, že v zemi tím vláda riskuje "spoušť koronavirových variant". ZDE 

- Počet denních nákaz v Británii od předchozího dne stoupl o 4000 a ukončil tím sedm dní, kdy nákazy klesaly. Počet denních úmrtí v Británii poklesl o 40 na 91 denních mrtvých apočet hospitalizací stále stoupá, i když pomaleji, stoupl na 6021. Celkem bylo v Británii ve středu nově nakaženo 27 734 osob, což je vůči témuž dnu před týdnem pokles o 16 370 případů.
 
- Francie zavádí od 9. srpna kontroverzní nové zákony, podle nichž se Francouzi budou muset před návštěvou kavárny, před vstupem do letadla či před cestou meziměstským vlakem prokazovat zdravotním pasem. Tyto zákony, které parlament tento týden schválil, vyvolaly ve Francii hromadné protesty, avšak vláda je rozhodnuta je vynucovat. Platný zdravotní pas je vydáván plně očkovaným občanům, občanům s negativním testem či nedávným vyléčením z covidu. Zákon také ustanovil, že očkování je povinné pro zdravotníky a pracovníky pečovatelských institucí.

- Británie dodá tento týden 9 milionů vakcín do chudých zemí. Aktivisté za očkování však poukazují na to, že je to "ostudně nedostatečné" a obviňují Británii, že spolu s Německem blokuje zrušení autorských práv pro covidové vakcíny a léky.

- Děti v Izraeli ve věku od 5 do 11 let, ohrožené rizikem vážné choroby či smrti mohou být od 1. srpna očkovány proti covidu.

Přčedchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6542

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021