Visegrad Insight

14. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

V Polsku nadále panuje napjatá politická situace a slovinský premiér Janez Janša využívá slovinského předsednictví ke zviditelnění svých proti-imigračních postojů.

Wojciech Przybylski, Malek Banat a Albín Sybera shrnují dění ve střední Evropě v nejnovějším díle podcastu Visegrad Insight “From Central Europe on Central Europe“.

V Polsku byl vyhlášen mimořádný stav a byly odloženy volby. Polská vláda bude pravděpodobně nadále využívat krize na hranici s Běloruskem ke zlepšení svých vyhlídek na přežití, zatímco prezident Andrzej Duda bude pravděpodobně vetovat LexTVN, aby zachránil vztahy se Spojenými státy. Mezitím cvičení Zapad 2021 straší Polsko, Litvu a Lotyšsko, ale přehnané narativy mohou hrát do karet Bělorusku a Rusku.

Situace v Afghánistánu promluvila do volebních kampaní a přiživila protiimigrační vyjadřování populistických stran, jako je ANO v Česku, či SDS ve Slovinsku. Je pravděpodobné, že Janšova SDS i přes nejasnou popularitu v parlamentu již dovládne do jara. Koaliční potenciál SDS je ale velmi nejasný, a přestože je SDS stále nejsilnější stranou, tak větší šance na vytvoření funkční koalice mají současné opoziční strany. Euro-skepticismus, anti-imigrační rétorika či podpora maďarského premiéra vytvářejí širší populistický narativ konstruující střední Evropu jako jinačí od západních částí EU.

Celý podcast si můžete volně poslechnout kliknutím na odkaz níže:

https://visegradinsight.eu/podcast/


0
Vytisknout
8847

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2021