Neočkovaní musejí omezit svůj sociální kontakt. Ale jak toho v ČR dosáhnout?

27. 11. 2021 / Bohumil Kartous, Jan Čulík, František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Herec Miroslav Etzler po těžkém průběhu covidu vzkázal, že lituje, že se nenaočkoval. Zde jsou reakce: jen to hraje...jsou na nás domluvení, aby nás napíchali všechny...atd. Opravdu nevím, co s těmito lidmi. Ty nepřesvědčí, ani když jim umře půlka rodiny. Je mi to líto, napsal na Facebooku Vojta Landa:







Komentuje to Bohumil Kartous:

Pro určitou část společnosti se stal jakýkoliv argument svědčící pro očkování v podstatě irelevantní. To ale jinými slovy znamená, že je marné snažit se tuto část společnosti přesvědčit v diskusi. Ukazuje se, že to není možné.

Očkování nemá být povinné, nemělo by se přistupovat k tomu, aby kdokoliv proti vlastní vůli vakcinaci proti covidu podstoupil.

Je ale nezbytné, bezodkladně, aby každý, kdo se rozhodne se neočkovat, nesl za své rozhodnutí odpovědnost a omezil riziko z toho vyplývající, tedy vlastní nakažení či nakažení někoho dalšího a možnou zátěž intenzivní zdravotnické péče.

A to lze pouze tak, že svůj sociální kontakt omezí na nutné minimum. A tuto izolaci je nutno přísně kontrolovat a vynucovat.

Zároveň je potřebné možnost změnit toto rozhodnutí s možností nechat se očkovat na náklady veřejných rozpočtů v čase.

Jinak není možné počítat s tím, že se v dohlédne době podaří vrátit se v maximální možné míře k běžnému životu.

Výskyt dalších variant koronaviru pouze posiluje potřebu vyžadovat vyšší míru společenské odpovědnosti restriktivně tam, kde nelze apelovat ani já solidaritu, ani na racio.

Jan Čulík: Jsem zvědav, kdo to bude v ČR kontrolovat a vynucovat, vzhledem k tomu, že státní infrastruktura je rozpadlá a nefunkční, policie nevyšetřuje smrtící lži o covidu na Facebooku a soudnictví je nestíhá, přestože způsobují lidem smrt, žádná pravidla se nevynucují a odcházející i nadcházející vláda se bojí učinit jakékoliv kroky, aby nenaštvala veřejnost. Raději nechají lidi umírat, to přece silně individualistické české společnosti nevadí, že nějací občané po stovkách umírají a budou umírat ještě častěji. Jak píše František Řezáč:

MY se chceme bavit, nakupovat na ty "Vánoce", popíjet u stánků svařák, vozit se na ruském kole. Kapitalismus zprznil křesťanský svátek hůř než bývalý režim. A ONI, ONI, ta vláda, ten Babiš, a teď i ten Fiala, ONI nám to kazí svými nařízeními. To je hlavní problé.

Odborník Jaroslav Flegr požaduje, aby byly bezodkladně zakázány veškerá shromáždění nad 15 lidí. Vláda zakázala shromáždění nad 1000 !!! - K této idiocii není co dodat.

A bude hůř.

1
Vytisknout
9528

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2021