Prohlášení senátora Sanderse k americké odpovědi Rusku

23. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
Senátor Bernie Sanders (nezávislý, Vermont) vydal po oznámení první tranše ekonomických sankcí proti Rusku v reakci na formální uznání odtržených území na východní Ukrajině následující prohlášení: 

Poslední invaze Vladimira Putina na Ukrajinu je neobhajitelným porušením mezinárodního práva, bez ohledu na to, jaké falešné záminky předkládá. Vždy existovalo diplomatické řešení této situace.

Je tragické, že Putin má zřejmě v úmyslu je odmítnout. Spojené státy nyní musejí spolupracovat se svými spojenci a mezinárodním společenstvím na uvalení vážných sankcí proti Putinovi a jeho oligarchům, včetně upření přístupu k miliardám dolarů, které nahromadili v evropských a amerických bankách.

Spojené státy a jejich partneři se také musejí připravit na nejhorší scénář tím, že pomohou ukrajinským sousedům postarat se o uprchlíky utíkající před tímto konfliktem. Konečně v dlouhodobějším výhledu musíme investovat do globálního přechodu na zelenou energii a vyřazení fosilních paliv, nejen proto, abychom bojovali se změnou klimatu, ale také abychom autoritářským petrostátům upřeli výnosy, které jim umožňují přežívat.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6915

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022