Rusko napadlo Ukrajinu: co zatím víme

24. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
 
Vladimir Putin vyhlásil Ukrajině válku.  Rusko zaútočilo na několik míst v zemi


Ruské síly útočí na několik míst po celé Ukrajině. Co zatím o ofenzivě víme:

- Vladimir Putin zahájil rozsáhlou ruskou vojenskou ofenzívu zaměřenou na Ukrajinu ve čtvrtek ráno kolem páté hodiny místního času (ve 4 hodiny ráno SEČ) poté, co odvysílal projev, v němž oznámil "zvláštní vojenskou operaci" s cílem "demilitarizovat" a "denacifikovat" Ukrajinu.

- odle ukrajinských představitelů se zdá, že počáteční vlna úderů zahrnovala řízené střely, dělostřelectvo a letecké údery, které zasáhly vojenskou infrastrukturu a pohraniční pozice, včetně leteckých základen. Tři hodiny po útoku ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že "neutralizovalo" ukrajinské letecké základny a protivzdušnou obranu.

 
- Ačkoli se většina leteckých úderů soustředila na východě, údery byly hlášeny i na západě Ukrajiny včetně Lucku a Ivano-Frankivska.

- Ukrajinští představitelé pohraniční služby i jinde hlásili také vpád obrněných vozidel z Běloruska přes hraniční přechod Senkivka na severu země podporovaný běloruskými jednotkami.

- Objevily se také zprávy o překročení hranice ruskými jednotkami východně od Charkova a o přesunu ruské obrněné techniky na Ukrajinu z Krymu, což naznačovalo trojí útok ze severu, jihu a východu, přičemž agentura Reuters přinesla video ruských tanků v Mariupolu.

- Dřívější zprávy o obojživelném výsadku v Oděse však někteří ukrajinští představitelé popřeli.

- Kolem sedmé hodiny ranní místního času (v 6 ráno SEČ) - dvě hodiny po útoku - bylo hlášeno, že Ruskem podporovaní separatističtí povstalci útočí na ukrajinské pozice v okolí samozvaných separatistických republik Luhansk a Doněck.

- Výbuchy byly slyšet ve městech včetně Oděsy, Mariupolu, Charkova, Dněpru a hlavního města Kyjeva.

- Plný rozsah ruské vojenské operace nebyl bezprostředně jasný, ale Putin uvedl: "Naše plány nezahrnují okupaci ukrajinského území. Nehodláme nic vnucovat silou." Putin a ruští představitelé však také opakovaně popřeli, že by plánovali vojenský útok na Ukrajinu.

- Když se v okolí Kyjeva ozvaly výbuchy, primátor města nařídil obyvatelům, aby se ukryli a zůstali doma. Rozezněly se  letecké sirény.

- Bezprostředně po první vlně úderů vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v celé zemi mimořádný  stav.

- Ruský útok na Ukrajinu následoval po vyhlášení bezletové zóny pro civilní letadla na severovýchodě Ukrajiny prostřednictvím tzv. notamu - oznámení pro letce - v časných čtvrtečních hodinách.

    O několik hodin později ukrajinští představitelé oznámili pozastavení vnitřního civilního leteckého provozu, protože se ukázalo, že některé ruské údery se nacházejí v blízkosti hlavního kyjevského civilního letiště. Ruská armáda uvedla, že se zaměřila na ukrajinské letecké základny a další vojenské prostředky a nezaměřila se na obydlené oblasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

-1
Vytisknout
8527

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022