Vladimir Putin vyhlásil Ukrajině válku

24. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
  • V půl čtvrté ráno našeho času v mimořádném televizním projevu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin válku Ukrajině. 
  • Útoky přinejmenším na některých místech ukrajinského území, včetně města Mariupolu, začaly ještě před tímto projevem. 

Putin při vyhlášení "speciální vojenské operace" předložil opět celou řadu svých obvyklých lží a výmyslů, včetně údajného cíle "denacifikovat Ukrajinu" - zemi, jejíž prezident zvolený více jak 70 % hlasů je židovského původu. Během svého projevu také nepřímo pohrozil ukrajinským spojencům použitím jaderných zbraní.


Ještě než Putin přednesl projev, došlo k uzavření ukrajinských letišť v Charkově, Dnipru a Záporoží a tyto plochy byly zablokovány pro případ přistávání nepřátelských letadel s výsadky. Po třetí hodině našeho času došlo k uzavření celého ukrajinského vzdušného prostoru pro civilní lety. U hranic ze strany Krymu, Brjanska a Běloruska byly několik hodin před útokem zaznamenány dopravní zácpy způsobené pohyby dlouhých ruských obrněných kolon.

Palba severovýchodně od přístavního města Mariupol byla obyvateli zaznamenána ještě před Putinovým projevem. Jinak řečeno, Putin fakticky napadl Ukrajinu bez vyhlášení války.

Po čtvrté hodině ráno svědkové hlásí silné výbuchy z Kyjeva, Mariupolu, Kramatorska, Dnipra, Charkova a Oděsy, palbu u kyjevského letiště Boryspyl. Také oznamují přistávání ruských námořních výsadkových plavidel u Mariupolu a Oděsy.
   

Evropa po dnešku už nebude stejným místem jako dříve. Vrací se přinejmenším do období studené války - ovšem do jejího prvního, nejdivočejšího období, v němž hranice mezi někdejšími mocenskými bloky ani pravidla soupeření nebyly stanoveny a akutně hrozil přímý válečný střet.

Ať Putin říká co chce, on sám osobně nese rozhodující odpovědnost za tento stav.

V menší míře jsou spoluodpovědni jeho spolupracovníci - kteří ale, jak ukázal záznam pondělního jednání ruské národně bezpečnostní rady, už téměř nemají možnost vyjádřit veřejně jakýkoliv názor odlišný od názoru diktátora.

Vedle toho nesou spoluodpovědnost Putinovi propagandisté a přímluvci v Rusku i v zahraničí - včetně těch, kdo soustavně zaváděli evropskou veřejnost vybájeným ujišťováním, že Rusko "nikoho neohrožuje". Tyto osoby, jejichž drzost je snad ještě větší než zabedněnost a ignorance ve vztahu ke skutečné situaci v putinském Rusku, pochopitelně dneškem ztratily jakoukoliv věrohodnost.

Česká republika se nyní musí soustředit na praktickou pomoc Ukrajině a válečným uprchlíkům z jejího území - ale bude také třeba, aby se ve zrychleném režimu podílela na vojenském zabezpečení tzv. východního křídla NATO před ruskou agresí. Ministerstvo vnitra a bezpečnostní složky budou muset doma začít účinně omezovat prostor pro ruskou válečnou propagandu a dezinformace.

1
Vytisknout
13519

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022