Jak Kreml do ještě větší nouze přišel

25. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty
 

Putinův frontální útok na Ukrajinu je projevem slabosti. Rusko zaútočilo, protože nyní má větší naději na vítězství než za 10 či 20 let. Tou dobou si už Kreml nebude moci velkou válku dovolit. Ruské zbraně beznadějně zastarají, obyvatel státu v důsledku demografického vývoje ubyde a posílí již dnes značný čínský vliv na Sibiři. Mezi tím by Ukrajina s hospodářstvím stále těsněji provázaným s Evropskou unií (nebo jako člen EU) posílila natolik, že by se k ní Rusko muselo začít chovat korektně. Rusko ustupuje ze světové velmocenské scény a masivní útok na Ukrajinu je zoufalý pokus jeho nezvratnou marginalizaci alespoň zpomalit.


Válka bude mít tyto výsledky:

 


I.

Ukrajina utrpí hrozivé škody, a to i v případě, že se dokáže ubránit.

II.

Válečné náklady a mezinárodní sankce přivedou ruské hospodářství na pokraj zhroucení. Eventuální užitek z vykořisťování dobytých území nedokáže tyto výdaje a ztráty kompenzovat.


III.

Válku nakonec zaplatí Sibiř (tak jako vždy), neboť ruský stát dokáže přijít k velkým penězům jedině drancováním přírodních zdrojů v řídce obydlených oblastech.

Putin má a bude mít komu prodávat – když přírodní bohatství nekoupí Západ, vyveze ho do Číny (byť za nevýhodných podmínek, neboť Číňané si budou vědomi pozice jediného velkého odběratele a stalčí ceny na samu mez únosnosti).


IV.

Rusko se stane vazalem a surovinovou základnou Číny, která znepokojivě posílí.


Válka na Ukrajině měla mocenský ústup Ruska zpomalit a posílit jeho postavení alespoň v Evropě. Ve skutečnosti ho ale citelně oslabí a pád do čínského područí uspíší. Západ nebude mít mnoho chuti Rusku pomoci, neboť Putin zemi vyvedl za hranice civilizovaného světa. A tak se stalo, že Kreml v těžkých časech vlastní vinou do ještě větší nouze přišel, bez ohledu na vojenský výsledek bojů na Ukrajině. Škody, které si Rusko již nyní samo způsobilo, jsou přinejmenším na dobu jedné generace nevratné.

5
Vytisknout
7676

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2022