První zprávy o obětech: Poradce ukrajinského ministra vnitra uvedl, že při ruském ostřelování už zahynulo nejméně osm lidí a devět bylo zraněno.

24. 2. 2022

čas čtení 24 minut
Prúběžné informace o ruské invazi na Ukrajinu

- Osobní svědectví z WhatsAppu:

Mluvila jsem s kamarádkou Káťou v Kyjevě. Utekli před bombardováním. Rodiče jejího manžela mají sklep, kde se teď schovávají. Nemůže odjet, protože Káťa má ruský pas a nemá žádná víza. Má u sebe syna, který je osm. Poslala mi fotku bomby, která vybuchla u jejich domu.

"Šílenec Putin ve svém izolovaném paláci naslouchá vážně jen Si Ťin Pingovi a hrstce ruských oligarchů. Ty je nyní nutno přesvědčit, aby zabránili děsivé válce. Uvalování sankcí Západem je jen signál slabosti, a nenahradí ho agresivní protiputinovská rétorika," argumentuje Simon Jenkins v deníku Guardian. Je to selhání třiceti let evropské diplomacie. ZDE 

- Protesty v Petrohradě:

- Novosibirsk:


- Mnoho ruských celebrit je proti Putinově agresi na Ukrajině. Již dříve se objevily náznaky, že se Rusům nelíbí Putinovo původní rozhodnutí uznat dvě samozvané republiky v Donbasu.

V úterý Jurij Dudt, jedna z nejpopulárnějších ruských mediálních osobností, v příspěvku, který během 24 hodin získal téměř milion lajků, uvedl, že "pro tento režim" a jeho potřebu impéria "nehlasoval" a že se stydí.

Čerstvý průzkum veřejného mínění nezávislého Levada Center zveřejněný ve čtvrtek ukázal, že Putinovo uznání vzbouřeneckého Doněcka a Luhanska, které předcházelo  dramatickým událostem čtvrtečního rána, podpořilo pouze 45 % Rusů.

Ruská kulturní a sportovní elita, která obvykle pevně stojí za Putinem a kterou prezident během volebních kampaní často vyzývá k získání podpory obyvatelstva, rovněž vyjádřila hluboké obavy z ruské invaze.

Valerij Meladze, pravděpodobně nejoblíbenější zpěvák v zemi, zveřejnil emotivní video, v němž prosí Rusko, aby válku zastavilo.

"Dnes se stalo něco, co se nikdy nemělo stát. Historie bude soudcem těchto událostí. Ale dnes vás prosím, zastavte válku."

Podobně se na svém kanálu na Instagramu vyjádřil i ruský fotbalový internacionál Fjodor Smolov: "Ne válce!!!"

"Zdá se, že Putinovi jsou názory Rusů zcela lhostejné. Nechová se jako politik, který potřebuje podporu veřejnosti, ale jako postava z národních učebnic dějepisu, které záleží pouze na souhlasu budoucích historiků a čtenářů," napsal na Twitteru Alexandr Baunov, politický analytik moskevského centra Carnegie.

Zdá se, že Putin překvapil i některé z nejvýznamnějších ruských oligarchů, jejichž majetek se propadl v důsledku kolapsu finančních trhů v zemi.

Jen v pondělí, poté co Putin uznal nezávislost obou donbaských území, Oleg Děripaska, Kremlu nakloněný oligarcha,  na svém kanálu Telegram vykřikl, že "válka byla odvrácena". Od té doby svůj příspěvek smazal. ZDE


Luke Harding z Guardianu, který je v Kyjevě, hovořil s Andrijem Zagorodňukem, bývalým ukrajinským ministrem obrany. Zagorodnyuk popisuje invazi na několika frontách.

"Situace je samozřejmě nesmírně napjatá. První šok přišel dnes ráno, kdy došlo k raketovým úderům a úderům dronů. Některé budovy našich ozbrojených sil jsou prostě zničené. Všechno je to vojenská infrastruktura. Oni [Rusové] se snaží prolomit hranice a vstoupit do země se svými pozemními silami. Ukrajinské ozbrojené síly se je snaží zastavit. Ve městě Mariupol je celkem klid. Žádný pokus o průlom se nekoná. Na linii operace společných sil [mezi ukrajinskými a separatistickými silami] je spousta dělostřelectva, ale žádný pokus o průlom.

Dochází k útokům. Jsou teď docela blízko města Cherson. Situace je tam opravdu kritická. Snaží se také obklíčit Charkov. Zdá se, že Charkov je v tuto chvíli hlavním cílem. Snaží se také dostat ke Kyjevu pomocí jedné bojové skupiny. Ta skupina se vydala z Běloruska a byla zastavena. Je tam docela špatná silnice [do Kyjeva]. Bylo zvláštní, že na takovou silnici poslali tak malou skupinu. Zjevně to byl z jejich strany momentálně špatný odhad. Byly tam nějaké ruské ztráty i ztráty na naší straně. Ukrajinské ozbrojené síly bojují docela silně. Není tam žádná panika. Jsou tam pokusy o odpor a v mnoha směrech to vychází."

 



- Ukrajina naléhá na EU, aby poskytla vzdušnou obranu a sankcionovala Bělorusko

Ukrajina vyzývá Evropskou unii a její členské státy, aby urychleně poskytly systémy protivzdušné obrany a protiraketové systémy a použily "všechny prostředky" k rušení ruských satelitních signálů.

V seznamu požadavků zaslaném vedoucím představitelům EU před mimořádným summitem, který se uskuteční ve čtvrtek večer v Bruselu, Ukrajina rovněž vyzývá k "nejostřejším restriktivním opatřením vůči Bělorusku, které přímo podpořilo [ruskou] invazi v plném rozsahu".

V dokumentu, který vypracovali ukrajinští diplomaté v Bruselu,  se rovněž požaduje:

- ukončení licencí na software pro vojenské a civilní vybavení v Rusku a Bělorusku;
- blokování nebo rušení ruských satelitních navigačních systémů ve vzduchu, nad Černým a Azovským mořem;
- použití všech prostředků k zablokování ruského satelitního navigačního systému Glonass, včetně rušení jeho signálu nad Černým a Azovským mořem, Běloruskem a ukrajinským vzdušným prostorem.

Kromě výzvy k ukončení "běžných obchodů" s Ruskem Kyjev požaduje, aby EU otevřela Ukrajincům svůj systém pomoci v nouzi (mechanismus civilní ochrany).



Margarita Simonyanová, nově Západem sankcionovaná šéfka ruské propagandistické televize RT, napsala na Twitteru: "Tohle je standardní zkouška vojenské přehlídky," napsala. "Až na to, že letos jsme se rozhodli uspořádat přehlídku v Kyjevě."


- Při útoku na nemocnici zemřeli čtyři lidé, uvádí  Ukrajina. Ukrajinské vojenské velení uvedlo, že čtyři lidé byli zabiti a deset zraněno při zásahu ruským granátem v nemocnici ve Vuhledaru v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Mezi zraněnými je údajně šest lékařů.

 

- Ukrajina uvedla, že Rusko od začátku dne provedlo 203 útoků, přičemž boje probíhají téměř na celém území.

- V samostatné aktualizaci ukrajinského ministerstva zahraničí, vydané ve 14 hodin místního času, činitelé konstatovali, že v Kyjevské oblasti u Mežyhirje byl sestřelen jeden ruský vrtulník K-52 a tři vrtulníky u Gostomelu.
Boje probíhají v Luhanské oblasti, poblíž města Schastye a "nepřítel nadále utrpěl ztráty", uvádí se v prohlášení. Dodalo, že "pohraničníci spolu s ozbrojenými silami a NMU drží obranu a odrážejí útoky".

V Oděské oblasti prý při útoku utrpělo 10 vojáků střepinová zranění.



 

- Redakce moskevského listu Novaja gazeta oznámila, že příští vydání vyjde na protest vůči Putinově agresi proti Ukrajině jak v ruštině, tak v ukrajinštině. List požaduje v Rusku protesty proti válce. "Jen protiválečné hnutí Rusů může podle mého mínění zachránit život na této planetě," konstatoval držitel Nobelovy ceny, šéfredaktor listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Dodal, že pociťuje hanbu.

 





- Sestřelená ruská stihačka. Jeden pilot byl zajat.


- V Kyjevě dochází k výbuchům.  Ruské vrtulníky bombardují letiště

- V ukrajinském hlavním městě Kyjevě bylo ve čtvrtek slyšet několik výbuchů, informovala agentura Reuters.

 

- Silnice z Kyjeva byly ve čtvrtek ráno ucpané dopravou, lidé se snaží opustit město.

- Ruské tanky postupují ke Kyjevu z Běloruska, vzdáleného dvě hodiny jízdy a 100 kilometrů.
 
- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Rusko vede válku leteckými a raketovými útoky, pozemními silami a speciálními jednotkami z více směrů a zaměřuje se na vojenskou infrastrukturu a hlavní městská centra.

Stoltenberg konstatoval:

"Jedná se o brutální válečný akt. V myšlenkách jsme se statečným ukrajinským lidem. Bohužel se stalo to, před čím jsme měsíce varovali. Navzdory všem výzvám k Rusku, aby změnilo kurz, a neúnavnému úsilí o hledání diplomatického řešení. Mír na našem kontinentu byl narušen. Nyní máme v Evropě válku, a to v takovém rozsahu a typu, o nichž jsme si mysleli, že patří historii. To je vážný okamžik pro bezpečnost Evropy. Jedná se o záměrnou, chladnokrevnou a dlouho plánovanou invazi. Navzdory litanii lží, popírání a dezinformací jsou záměry Kremlu světu jasné."

Stoltenberg uvedl, že na pátečním summitu aliance budou zastoupeny Finsko a Švédsko, které nejsou členy NATO.  
 
- EU připravuje "masivní" sankce proti Rusku. Evropská unie přislíbila uvalit na Rusko "masivní" sankce, které budou mít závažné důsledky.

V prohlášení, které právě vydala Evropská rada před mimořádným jednáním 27 vedoucích představitelů EU, která se uskuteční ve čtvrtek večer, se uvádí:

"Co nejdůrazněji odsuzujeme bezprecedentní vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině. Rusko svými nevyprovokovanými a neopodstatněnými vojenskými akcemi hrubě porušuje mezinárodní právo a podkopává evropskou i celosvětovou bezpečnost a stabilitu. Odsuzujeme rovněž zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině a vyzýváme jej, aby dodržovalo své mezinárodní závazky. Požadujeme, aby Rusko okamžitě ukončilo vojenské akce, bezpodmínečně stáhlo veškeré síly a vojenskou techniku z celého území Ukrajiny a plně respektovalo územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Takové použití síly a nátlaku nemá v 21. století místo."


 


- Rudé náměstí je dnes ráno poměrně prázdné, jen občas se na něm objeví místní turisté, kteří si pořizují fotografie, informuje Pjotr Sauer v Moskvě.

Je zde patrná přítomnost policie, která má pravděpodobně zabránit případným demonstracím.

"Zrovna jsme včera večer přijeli do Moskvy na víkendovou dovolenou a pak jsme viděli ty šokující zprávy," řekl jeden z návštěvníků z Irkutska.

V celé Moskvě je dnes ráno cítit zmatek. Na Starém Arbatu, jedné z nejrušnějších moskevských pěších ulic, mnozí vyjadřovali šok, že Rusko zahájilo plný útok na Ukrajinu.

"Nemyslel jsem si, že by Putin byl ochoten jít až tak daleko. Jak můžeme bombardovat Ukrajinu? Máme své neshody, ale tohle není způsob, jak je vyřešit," řekla Ksenia Fadějevová.

"Stydím se za svou zemi. Abych byl upřímný, nemám slov. Válka je vždycky děsivá. Tohle nechceme," řekl Nikita Golubev.

"Nemohla jsem uvěřit zprávám, které jsem dnes ráno četla. Válka s Ukrajinou? Co to děláme? Cítím se bezmocná," řekla Taťána, která požádala, aby její příjmení nebylo zveřejněno.


 

- Videozáznamy ukazují, že ruské rakety zasáhly populační centra ve velkých ukrajinských měste
ch navzdory tvrzení ruské armády, že se zaměřuje pouze na vojenskou infrastrukturu.

Záběry z města Charkov ukázaly něco, co vypadalo jako ocasní část rakety vypálené z těžkého vícenásobného raketometu Smerč. Nálož rakety při dopadu nevybuchla a zůstala trčet z chodníku ve městě poblíž pravoslavného kostela.

Výzkumná skupina CIT, která se zabývá výzkumem otevřených zdrojů, potvrdila, že video bylo natočeno v Charkově a že tali část připomíná raketu Smerč. Použití těchto raket proti populačním centrům je "válečným zločinem", tvrdí skupina.

- Šéf zahraničního výboru Bundestagu Norbert Röttgen prohlásil, že nyní podporuje vyslání zbraní na Ukrajinu.

Německo odmítlo posílat zbraně na Ukrajinu a dokonce zablokovalo vydání zbraní německého původu převážených z Estonska. Ačkoli Röttgen není součástí německé vládní koalice, je to známka debaty, která se v Berlíně jistě zintenzivní.

- Ukrajina tvrdí, že na východní frontě zahynulo 50 Rusů.

Ukrajinské síly tvrdí, že zabily přibližně 50 "ruských okupantů" při zpětném přebírání kontroly nad městem Ščastja na východní frontě.

Zelenskyj "vydal rozkaz způsobit agresorovi maximální ztráty", uvedl vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny generálmajor Valerij Zálužný.

Prezidentův poradce Mychajlo Podoliak uvedl, že ukrajinské síly "vedou těžké boje" a v některých částech odrážejí ruský postup.



- Ukrajina naléhá na Turecko, aby uzavřelo ruský přístup k Bosporu
. Ukrajina požádala Turecko, aby uzavřelo Bosporskou a Dardanelskou úžinu pro ruské válečné lodě, které tyto průjezdy využívají ke vstupu do Černého moře. Turecko samo kontroluje průlivy podle úmluvy z Montreux z roku 1936, která stanoví, že jimi mohou proplouvat válečné lodě patřící státům sousedícím s Černým mořem, zatímco ostatní mohou proplouvat pouze po omezenou dobu, pokud splňují určité podmínky většinou založené na tonáži.

- Předseda britské opozice Keir Starmer prohlásil, že "vliv ruských peněz musí být ze Spojeného království konečně vymýcen". Ruští oligarchové podporují velkými finančními částkami britské konzervativce.  Předseda labouristů uvedl, že rozkaz Vladimira Putina vyslat vojáky "bude mít strašlivé a tragické následky, které se budou odrážet v celém světě a v celé historii. Všichni, kdo věří ve vítězství demokracie nad diktaturou, dobra nad zlem, svobody nad tyranií, musí nyní podpořit ukrajinský lid."


- Rubl poklesl na historické minimum.
Ruská centrální banka vstoupí na trh, aby podpořila rubl, uvedla ve čtvrtek, kdy se tato měna propadla na historické minimum. Směnárny v ruském hlavním městě přestaly vyměňovat rubly za dolary a eura. V oblíbené směnárně na Tverské ulici vedoucí kanceláře uvedl, že rubly přestali směňovat "před dvěma hodinami", protože ruská měna dále klesá. Rubl se vůči dolaru propadl na historické minimum 89,60 a přiblížil se ke klíčové hranici 100 vůči euru. Než se v říjnu začalo stupňovat nedávné kolo geopolitického napětí mezi Moskvou a Západem, pohyboval se kurs kolem 70 rublů za dolar a 81 rublů za euro.


- Litevský prezident Gitanes Nauseda požádá NATO o bezpečnostní konzultace. Litva se chce odvolat na článek 4 obranné aliance, který umožňuje kterékoli zemi NATO požádat o rozhovory o problému, který ji znepokojuje, "zejména v souvislosti s bezpečností členské země". Od založení NATO v roce 1949 byl tento článek několikrát použit.

- Španělská vláda v ostře formulovaném prohlášení označila invazi Moskvy na Ukrajinu za "naprosto neodůvodněnou agresi bezprecedentní závažnosti a hrubé porušení mezinárodního práva, které ohrožuje globální bezpečnost a stabilitu".
Uvedla, že král Felipe bude ve čtvrtek v poledne předsedat zasedání národní bezpečnostní rady. Dodala: "Požadujeme okamžité zastavení nepřátelských akcí, než se zvýší počet obětí, a návrat vojsk na mezinárodně uznané území Ruské federace. V těchto nejtěžších hodinách chceme také znovu vyjádřit svou podporu územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny a projevit solidaritu s ukrajinským lidem."

- Ukrajinská velvyslankyně v Irsku Larysa Gerasko dnes ráno zadržovala slzy a řekla v irské twelevizi RTE, že "nemůže uvěřit, že se to děje v 21. století".
"V myšlenkách jsem se svým lidem, se svou rodinou," řekla. Odsoudila "cynický" útok Ruska na její zemi, který podle ní začal právě ve chvíli, kdy Ruská federace vystupovala na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Putin zkouší Ukrajinu a bezpečnostní architekturu celého světa," řekla.

- K odsouzení ruské invaze na Ukrajinu se připojil i italský premiér Mario Draghi, píše Angela Giuffrida v Římě.

Draghi prohlásil: "Italská vláda odsuzuje útok Ruska na Ukrajinu. Je neoprávněný a neospravedlnitelný. Itálie je v tomto dramatickém okamžiku nablízku ukrajinskému lidu a institucím. Spolupracujeme s evropskými spojenci a spojenci v NATO, abychom reagovali okamžitě, jednotně a rozhodně."

Itálie byla spolu s Francií a Německem jednou ze zemí EU, které prosazovaly postupný přístup k sankcím vůči Rusku. Invaze však všechny kalkulace převrátila. Vedoucí představitelé EU mají ve čtvrtek večer na mimořádném summitu projednat uvalení "masivních a přísných důsledků na Rusko za jeho jednání".


- Ruská státní média strávila čtvrteční dopoledne chválou vojenské operace na Ukrajině a označila ji za vojenskou intervenci v Donbasu, přičemž z velké části ignorovala raketové údery na infrastrukturu a města v celé zemi..

Když ruské tanky překročily hranice Ukrajiny z míst severně, východně a jižně od Kyjeva, 24hodinový zpravodajský kanál Rossija-24 zobrazil chron s nápisem: "Ukrajinští neonacionalisté čekají na vhodný okamžik k úderu proti Rusku."

Přímé přenosy byly vysílány z měst v Doněcku a Luhansku, kde se zpravodajové věnovali především místním bojům o města, nikoli širší ruské invazi probíhající po celé zemi.

Rusové, kteří zprávy sledují, si mohou myslet, že se z velké části soustřeďují na oblasti, kde boje probíhají již osm let. Zatímco mnozí běžní Rusové vyjadřovali šok z útoku, někteří reportéři a manažeři státních kanálů si tento okamžik zjevně užívali.

Reportér jedné státní mediální agentury řekl: "Jediné, co jsem dnes ráno slyšel, byla hrdost."

Margarita Simonyanová, nově Západem sankcionovaná šéfka RT, napsala na Twitteru: "Tohle je standardní zkouška vojenské přehlídky," napsala. "Až na to, že letos jsme se rozhodli uspořádat přehlídku v Kyjevě."


- Čínské velvyslanectví na Ukrajině varuje své tamní občany, aby se kryli, protože situace se "prudce zhoršila", uvádí se v příspěvku na stránce WeChat.
Vyzývá čínské občany a podniky financované Čínou, aby se ukryli a zůstali uvnitř domů, mimo skleněná okna, a aby byli v kontaktu s čínskými sdruženími a zástupci v zemi. Ti, kdo cestují autem, by se měli ujistit, že mají možnost natankovat, a pokud uvíznou, velvyslanectví jim doporučuje, aby si na auto připevnili čínskou vlajku.

Důvod tohoto kroku není zcela jasný. Čína zatím nenařídila ani nenavrhla svým občanům evakuaci z Ukrajiny, jak to v posledních dnech a týdnech učinily vlády jiných zemí. Čínská vláda a prezident Si Ťin-pching v posledních letech navazují užší vztahy s Ruskem a Putinem, a proto se hodně spekuluje o tom, jak přesně se Čína k invazi postaví.



- Poradce v kanceláři ukrajinského prezidenta tvrdí, že dochází k masivnímu ruskému dělostřeleckému ostřelování infrastruktury. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj tvrdě bojují.-
- Francouzský prezident Emmanuel Macron
, který se na poslední chvíli, ale neúspěšně, pokusil zprostředkovat mír prostřednictvím summitu Vladimira Putina a Joea Bidena se vyjádřil:

"Francie důrazně odsuzuje rozhodnutí Ruska vést válku na Ukrajině. Rusko musí své vojenské operace okamžitě ukončit. Francie je solidární s Ukrajinou. Stojí na straně Ukrajinců a spolupracuje se svými partnery a spojenci na ukončení války."


- Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svolal naléhavé zasedání národní rady pro zahraniční věci a obranu, aby projednal invazi a nejlepší způsob ochrany etnických Řeků žijících na Ukrajině, píše Helena Smith v Aténách.

Očekává se, že nejvyšší vládní politický orgán Kysea se zaměří na plány Atén na podporu 120tisícové komunity na východě země. Většina diaspory žije v pobřežním městě Mariupol, které se může stát bojovou frontou, jak se bude vyvíjet plnohodnotná invaze.

- Španělsko a Portugalsko odsoudily ruský útok na Ukrajinu.

Španělský premiér Pedro Sánchez na Twitteru napsal: "Španělská vláda odsuzuje ruskou agresi proti Ukrajině a vyjadřuje solidaritu s ukrajinskou vládou a jejím lidem. Zůstávám v úzkém kontaktu s našimi partnery a spojenci v Evropské unii a NATO, abychom koordinovali naši reakci."

Portugalský premiér António Costa prohlásil, že "důrazně odsuzuje" útok Ruska na Ukrajinu, a dodal: "Vím, že to není pravda: "Tváří v tvář tomuto neodůvodněnému a politováníhodnému útoku jsem v myšlenkách s ukrajinským lidem."

Oba vedoucí představitelé se mají ve čtvrtek večer zúčastnit mimořádného summitu EU v Bruselu, který byl svolán ještě před zahájením invaze, aby projednal možnosti, jak pohnat Rusko k odpovědnosti.

- Náměstek ministryně zahraničních věcí Spojeného království slíbil "bezprecedentní" sankce, které mají potrestat "děsivé rozhodnutí" Ruska napadnout Ukrajinu. James Cleverly uvedl, Spojené království uvalí na Rusko "bezprecedentní" nový soubor sankcí, aby ho potrestalo za "otřesné rozhodnutí" napadnout Ukrajinu. V přímém útoku na prezidenta Vladimira Putina jej Cleverly obvinil, že "obnovuje jakési carské, expanzivní Rusko" a že je veden svým egem a také "pošetilou snahou zapsat se do učebnic dějepisu".


- Čína o ruské invazi na Ukrajinu tvrdí, že situace má "složité historické pozadí". Znovu obvinila USA a další země z rozdmýchávání napětí a podněcování války. "Čína znovu vyzývá všechny strany, aby nezavíraly dveře míru a zůstaly odhodlány k dialogu a vyjednávání," uvedla mluvčí.


- Agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou pohraniční stráž uvádí, že samostatné ruské vojenské kolony překročily ukrajinské hranice v Černihivské, Charkovské a Luhanské oblasti.


- Ukrajina tvrdí, že Rusko přesouvá vojenskou techniku na jihovýchod země. Ukrajina podle agentury Reuters obvinila Rusko z přesunu vojenského vybavení do země z anektovaného Krymu.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
7433

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022