Při střelbě v texaské škole bylo zabito čtrnáct studentů a jeden učitel

25. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že v úterý bylo na základní škole v Uvalde na jihozápadě státu zastřeleno 14 studentů a jeden učitel (pozn. redakce, konečný počet obětí je 19 dětí a 2 dospělí). Údajně byla zabita i babička střelce.

Abbott uvedl, že střelec, kterého jmenoval jako Salvadora Romase, osmnáctiletého muže z Uvalde, "strašlivým, nepochopitelným způsobem zastřelil 14 studentů a zabil jednoho učitele ... střelec, on sám je po smrti a předpokládá se, že ho zabili zasahující policisté".



Abbott uvedl, že střelec měl pistoli a "možná měl i pušku". Abbott také zmínil, že střelec před vstupem do školy zastřelil svou babičku.

Mluvčí policie v Uvalde nepotvrdil počet, totožnost ani věk mrtvých, jak je uvedl guvernér.

Ke střelbě došlo o něco více než týden poté, co bylo v supermarketu v převážně afroamerické oblasti Buffala ve státě New York zabito 10 lidí, což byl útok, který opět vyvolal debatu o tom, proč se v USA trvale nedaří přijmout smysluplnou reformu kontroly zbraní.

Před deseti lety bylo na základní škole v Newtownu ve státě Connecticut zabito 20 dětí a šest dospělých. Pokus o přijetí zákona o kontrole zbraní po této tragédii, na němž se jako viceprezident podílel Joe Biden, v americkém Senátu byl neúspěšný.

Tisková mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierreová v úterý uvedla, že Biden, který se právě vracel z prezidentské návštěvy Asie, byl informován "o strašlivých zprávách o střelbě na základní škole v Texasu a bude i nadále pravidelně informován, jakmile budou k dispozici dostupné informace".

Uvalde leží asi 100 km od hranic s Mexikem a žije v něm asi 16 000 lidí. Školní obvod má necelých 600 žáků. Základní škola Robb se nachází v převážně rezidenční čtvrti se skromnými domy.

Shannon Wattsová, zakladatelka skupiny Moms Demand Action, která vede kampaň za reformu kontroly zbraní, v úterý na internetu napsala: "Úpěnlivé vyzdvihování Uvalde v modlitbách a zároveň odmítání udělat cokoliv  pro zastavení násilí páchaného střelnými zbraněmi je důvodem, proč se to pořád děje, zejména v Texasu."

Zdroj ZDE

USA
0
Vytisknout
5265

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022