Rusko: Hlavní vlna válečné emigrace teprve přichází

18. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Současná emigrace Rusů dopadá na zemi, kterou opustili, tvrději než dřívější vlny, i když je početně menší, protože v 21. století již Rusko nemá žádné skryté zásoby lidského kapitálu, které by nahradily odcházející, tvrdí Konstantin Sonin.

Počet těch, kteří odešli od začátku Putinovy ​​války na Ukrajině, jen částečně vystihuje, jak velká tato vlna je. Mnoho Rusů odešlo už předtím, než se tak stalo, a měli by se přidat k těm více než 200 000, kteří odešli od 24. února.

Od letošního jara z Ruska neodcházejí ti, kteří měli v úmyslu odejít po dlouhou dobu, ale ti, kteří se posledních několik let vědomě rozhodli zůstat. To, že nyní odešli a nadále odcházejí, je jedna z věcí, která odlišuje tuto ruskou emigrační vlnu od ostatních.

Dalším specifickým rysem je, že Rusové usilující o emigraci to nikdy neměli jednodušší. V mnoha případech se nemusí učit nový jazyk, který se už naučili; nemusejí se rychle asimilovat, protože existují již existující ruské komunity, v nichž mohou žít; a mohou odejít hned s možností vrátit se později, pokud se situace změní.

A tento odchod není prostým útěkem. Arménie, Gruzie, Černá Hora, Kazachstán a další země, kam se lidé stěhují, mají jednou za století nebo možná dokonce jednou v historii jedinečnou šanci. Izrael těžil z podobného příchodu ruských Židů v 90. letech. Nyní mohou i další země.

Emigrace v roce 2022 má další výhodu v tom, že zahrnuje nejen programátory, finanční a jiné technické specialisty, ale také učitele, psychology a fitness trenéry. Ostatní, kteří přijedou, tak mají základnu lidí, kteří jim mohou poskytnout služby, jež znají.

Odchod těchto lidí zanechává v Rusku obrovskou prázdnotu. Hlavním rozdílem mezi roky 2022 a 1922 je, že v Rusku už není žádná rezerva nevyužitého kapitálu. Místo každého, kdo odešel, přichází někdo hůře připravený, méně vzdělaný a méně talentovaný. To nemůže nepoškodit budoucnost země.

Hlavní proud emigrace vyplývající z rusko-ukrajinské války v roce 2022 je stále před námi. Doposud odešli jen ti, kteří vysoce hodnotili svá vlastní rizika a zejména se cítí zodpovědní za agresi a zločiny ruské armády. Mnoho dalších bude následovat.

Většina budoucích emigrantů bude tiše hledat práci a bydliště v zahraničí ještě před odjezdem. Kreml se nepochybně pokusí tento proces zastavit, ale jeho činy nyní pravděpodobně ještě více vyprovokují lidi v zahraničí k tomu, aby se nevraceli, a ještě více lidí doma přistoupí k plánování odchodu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5332

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022