Íránské zájmy na Kavkaze

18. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Z pohledu íránské vlády se Kavkaz dnes rozděluje na dva bloky: Ázerbájdžán, Gruzii a Turecko na jedné straně a Rusko, Írán a Arménii na straně druhé. Teherán vidí své zájmy a budoucnost velmi silně jako část toho druhého, upozorňuje nová studie italské aktivistky Silvie Boltucové.

Írán na Kavkaze osm hlavních cílů: Obnovení tradičních vazeb, předcházení etnicko-náboženským konfliktům, posílení svého postavení jako náboženského centra pro muslimy, blokování západní expanze v regionu, aby nesloužil jako základ pro útok na Írán, rozvoj íránských plynových a ropných polí v Kaspickém moři, obnovení a rozšíření ropovodů z regionu přes Írán a přeměna Kavkazu v alternativní obchodní cestu z východu na západ a ze severu na jih.

Tyto zájmy pevně zakořeňují Írán ve spojenectví s Ruskem a Arménií. proti tomu stojí vznikající blok Ázerbájdžánu, Gruzie a Turecka. Snahy Ruska udržet si v regionu dominanci jsou vhodné, protože je součástí ruského "životního prostoru".

Vojenské akce Ruska na Ukrajině by mohly mít důsledky i na kavkazském směru, kde by se "zamrzlé konflikty" mohly znovu vyostřit a vytvořit hrozbu pro regionální stabilitu a ekonomické a zahraničněpolitické cíle Teheránu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6899

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022