Itálie: Vládní krize nemá jasné vyústění, prezident odmítá Draghiho rezignaci

15. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
"Už neexistují podmínky důvěry, abychom se posunuli vpřed," uvádí se v oznámení rezignace premiéra Maria Draghiho, které obletělo Itálii a svět. Rozhodnutí rezignovat přišlo po hlasování, kdy vláda nedostala důvěru od poslanců koaličního Hnutí pěti hvězd. Šedou eminencí krize je vůdce hnutí Giuseppe Conte, kterého podporuje i zakladatel Beppe Grillo.

Prezident Sergio Mattarella však nepřijal rezignaci Maria Draghiho a vyzval předsedu vlády, aby se dostavil do parlamentu ke komunikaci, aby byla znova posouzena politická situace.

"Naše myšlenka – říká Paolo Gentiloni, evropský komisař pro hospodářství – je, že tak silná většina, tak silné vedení, je nejlepším řešením pro realizaci všech našich plánů, a zejména plánu na podporu oživení a odolnosti," vysvětlil. "Ani Mario Draghi nebyl kouzelník, který náhle vyřešil problémy s absorpcí evropských fondů" - upřesnil bývalý italský premiér - "ale jeho vláda byla určitě pevně odhodlána realizovat tyto plány a upřímně doufám, že to bude pokračovat i v nadcházejících měsících."

Podrobnosti v italštině: ZDE

0
Vytisknout
4765

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022