Ruská agrese na Ukrajině. Na Krymu hoří muniční sklad

16. 8. 2022

čas čtení 12 minut
- Na Ruskem okupovaném Krymu došlo v úterý  k řadě útoků: První útok se odehrál v muničním skladu u Džankoje na severu země, kde byla poškozena železniční stanice a dva lidé byli zraněni. Dále se objevily zprávy o výbuchu asi 93 km jižně v Simoferopolu. Nyní přicházejí zprávy o explozích a černém dýmu na vojenské letecké základně v Gvardějsku nedaleko středu regionu. Ukrajina se v tuto chvíli tváří zdrženlivě, zda za těmito útoky stojí její ozbrojené síly, ale ruské ministerstvo obrany plně vystoupilo a označilo je za "sabotážní akce".


-  Po explozích na Ruskem okupovaném Krymu ruské síly udeřily zpět, raketové útoky byly hlášeny v severní Žytomyrské oblasti. Na krátkou chvíli dnes byla na celé Ukrajině vyhlášena pohotovost leteckých sirén.



- Ruská federální bezpečnostní služba přichází s prohlášením, že "ukrajinští sabotéři" vyhodili do povětří šest sloupů vysokonapěťového vedení vycházejícího z kurské jaderné elektrárny a narušili její provoz. K tomu dochází v době, kdy se Moskva i Kyjev vzájemně obviňují ze zvyšování rizika jaderné havárie. Dalších osm ruských vojáků je podezřelých z válečných zločinů v Bukurešti

- Ukrajinská bezpečnostní služba identifikovala dalších osm ruských vojáků podezřelých z válečných zločinů v Buče.

Osm vojáků, většina z nich z jednotky 6720 federální služby Národní gardy Ruské federace, je obviněno z rabování majetku a plenění opuštěných domů.

"Tito ruští vojáci pro sebe uloupili "trofeje" - počítačové a domácí spotřebiče, šperky, pomůcky, oblečení, potraviny atd.", uvádí se v prohlášení na Telegramu. "Je zdokumentováno, že později pachatelé ukradený majetek poslali svým příbuzným v poštovních zásilkách z běloruského města Mozyr."

- Generální tajemník OSN se ve Lvově setká se Zelenským a Erdoganem

Generální tajemník OSN Antonio Guterres se ve čtvrtek ve Lvově setká s Volodymyrem Zelenským a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

V pátek Guterres dále navštíví černomořský přístav Oděsa.

- Finsko se rozhodlo od 1. září omezit počet víz vydávaných Rusům o 90 %.


- Ruská státní média informují, že přes Krymský most, který spojuje Ruskem okupovaný Krym s Ruskem, přejel rekordní počet aut - což naznačuje, že řada Rusů, kteří se v regionu usadili po anexi v roce 2014, nyní prchá.

- Podle zdroje z lodní dopravy a satelitních údajů v úterý v syrském Tartúsu zakotvila první loď, která opustila Ukrajinu v rámci dohody o obnovení vývozu obilí ze země před dvěma týdny.

- Estonsko dnes z Narvy odstranilo památník z druhé světové války ze sovětské éry poté, co obvinilo Rusko, že podobné památníky využívá k vyvolávání napětí.

- Ruské soudy dnes měly napilno: jeden soud uložil pokutu rockové legendě Juriji Ševčukovi poté, co ho shledal vinným z "diskreditace" ruské armády, když odsoudil vojenskou invazi na Ukrajinu. Jiný soud uložil pokutu americké streamovací službě Twitch za umístění krátkého videa obsahujícího podle soudu "falešné" informace o   válečných zločinech v ukrajinském městě Buča.  Ačkoli obsah videa nebyl specifikován, Rusko opakovaně hrozilo pokutami webům, jako je Google, Twitter a Wikipedia, a obviňovalo je z hostování "falešného" obsahu souvisejícího s jeho vojenskou kampaní na Ukrajině. Z Buče však přicházely  ověřené zprávy o mučení, popravách a sexuálních útocích ruských vojáků na civilisty. Poté, co ruské síly oblast opustily, našly ukrajinské ozbrojené síly masové hroby civilistů se zbraněmi svázanými za zády, přičemž na některých byly patrné známky toho, že byli před zabitím zbiti. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová identifikovala nejméně 10 vojáků, kteří se podíleli na porušování lidských práv v Buči.

- Další útok na Ruskem okupovaném území: zdá se, že neznámé osoby vyhodily do povětří železniční trať v Kurské oblasti. Po železnici jezdily pouze nákladní vlaky.


- Z okupovaných území na jihu a jihovýchodě Ukrajiny v úterý ráno přicházejí četné zprávy a videozáznamy výbuchů.


Ukrajinská televizní stanice NEXTA-TV zveřejnila nepotvrzené záběry výbuchu údajně z Džankoje na Krymu.

Ruská média RIA Novosti rovněž informovala, že v úterý kolem šesté hodiny ranní došlo ve městě k požáru trafostanice.

Ruskem jmenovaný administrativní šéf Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že urychleně odjel do obce Majskoje nedaleko Džankoje.

"Odjel jsem do vesnice Majskoje v Džankojském okrese. Okolnosti incidentu se vyšetřují. Budu vás informovat, jakmile budou k dispozici informace," uvedl Aksenov na svém kanálu Telegram, jak informovala agentura RIA.

Podle  zpráv místních médií začal hořet také muniční sklad v obci Maiskoje nedaleko Džankoje na severu Krymu.

Ruská státní média Tass citovala Ruskem jmenovaného správního šéfa Krymu Sergeje Aksjonova.

"K detonaci munice došlo na severu Krymu," uvedla agentura v aktualizované zprávě na Telegramu.

Obyvatelé jsou evakuováni, dodal Tass v aktualizaci Telegramu.

Aksjonov dříve uvedl, že do obce ležící asi 25 km jihovýchodně od Džankoje urychleně odjel vyšetřit výbuch v trafostanici.


 


- Ruská černomořská flotila se potýká s problémy.

Ruská černomořská flotila má podle nejnovější zprávy britských zpravodajských služeb potíže s účinnou kontrolou moře, její hlídky se zpravidla omezují na vody na dohled od krymského pobřeží.

Černomořská flotila nadále používá k podpoře pozemních ofenzív řízené střely dlouhého doletu, ale udržuje obrannou pozici, uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajském bulletinu.

Omezená účinnost černomořské flotily podkopává celkovou invazní strategii Ruska, částečně proto, že obojživelná hrozba pro Oděsu byla z velké části neutralizována, dodává aktualizovaný zpravodajský materiál.
 
- Zelenskij vyměnil šéfy bezpečnostních služeb

Zelenskij odvolal nebo přeobsadil šéfy bezpečnostních služeb čtyř regionálních útvarů.

Podle dekretů zveřejněných na prezidentově webové stránce byl Serhij Zajatec odvolán z funkce šéfa hlavního ředitelství SBU v Kyjevské oblasti. Jurij Borejčuk byl odvolán z funkce vedoucího hlavního ředitelství SBU v Ternopilské oblasti.

Artem Bondarenko byl přesunut z funkce vedoucího hlavního ředitelství SBU ve Lvovské oblasti do funkce vedoucího hlavního ředitelství SBU v Kyjevě a jeho oblasti.

- Ukrajina obdržela dalších šest houfnic M109 z Lotyšska,
oznámil její ministr obrany Oleksij Reznikov.

- Ruský ministr obrany a šéf OSN v pondělí telefonicky jednali o bezpečnostní situaci v zaporožské elektrárně, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Rusko již dříve uvedlo, že usnadní misi MAAE do elektrárny v souvislosti s varováním agentury OSN pro jadernou bezpečnost před jadernou katastrofou, pokud se boje nezastaví.

- Zelenskij vyzval k akci v záporožské jaderné elektrárně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k akci v Ruskem držené Záporožské jaderné elektrárně a vyzval svět, aby "nepropadl terorismu" a "nepodlehl jadernému vydírání".

Ve svém nočním projevu řekl:

"Všechny ruské jednotky musí být okamžitě a bez jakýchkoli podmínek staženy z elektrárny a přilehlých oblastí. Pokud nyní světu chybí síla a odhodlání ochránit jednu jadernou elektrárnu, znamená to, že svět prohrává. Prohrává s teroristy. Podlehne jadernému vydírání. Jakýkoli radiační incident v Záporožské jaderné elektrárně může zasáhnout země Evropské unie, Turecko, Gruzii a země ze vzdálenějších regionů. Vše závisí pouze na směru a rychlosti větru. Pokud jednání Ruska způsobí katastrofu, mohou následky zasáhnout i ty, kteří zatím mlčí."

- Ukrajinští a ruští představitelé v pondělí informovali o ostřelování v blízkosti největší evropské jaderné elektrárny, přičemž obě strany se vzájemně obviňovaly.

Jeden Ruskem dosazený regionální představitel uvedl, že v blízkosti elektrárny a obytných oblastí dopadlo 25 těžkých dělostřeleckých úderů z houfnic M777 americké výroby. Ukrajina uvedla, že to byly ruské síly, které ostřelovaly město ve snaze vyvolat zdání, že na něj útočí Ukrajina.


- Pět Evropanů čelí v ukrajinském Doněcku ovládaném separatisty soudu kvůli obvinění ze žoldnéřství. Mathias Gustafsson ze Švédska, Vjekoslav Prebeg z Chorvatska a Britové John Harding, Andrew Hill a Dylan Healy se podle ruských médií přiznali k obvinění, že jsou žoldáky a "podstupují výcvik k násilnému převzetí moci". Podle zákonů samozvané neuznané Doněcké lidové republiky jim hrozí trest smrti.

- Tři civilisté byli zabiti a dva zraněni výbušným zařízením při koupání v Černém moři v ukrajinské jižní oblasti Oděsa, uvedla místní policie. Lidé pracující na staveništi údajně ignorovali zábrany a varovné nápisy na pláži v Bělorodsko-Dnistrovském okrese a šli se koupat do moře. Tři muži ve věku 25, 32 a 53 let zahynuli a další muž a žena byli zraněni, uvedla policie.

- Britská armáda cvičí 10 000 ukrajinských vojáků ve střelbě, první pomoci na bojišti a boji ve městě. Cílem britských instruktorů je během několika týdnů proměnit  rekruty ve vojáky připravené k boji. První kontingent dorazil minulý měsíc a již byla vyslán zpět, aby doplnila vyčerpané ukrajinské jednotky. Své instruktory vyslaly také Kanada, Nizozemsko, Nový Zéland a severské země.

- Moskvou jmenovaná správa v ukrajinské Chersonské oblasti plánuje podle kremelských zdrojů uspořádat 11. září referendum. Referenda jsou plánována také v dalších třech ukrajinských regionech - Doněcké, Luhanské a Záporožské -, kde Moskva usiluje o anexi území a jejich vyhlášení za nový region Ruska.

- Ukrajinský parlament prodloužil válečný stav o další tři měsíce.

- Z ukrajinských přístavů odplulo celkem pět lodí, dvě z přístavu Južnyj a tři z Černomorsku, naložených kukuřicí a pšenicí.

Kromě toho budou v úterý  čtyři lodě na cestě do ukrajinských přístavů zkontrolovány Společným koordinačním centrem, dodalo turecké ministerstvo obrany v oznámení z dnešního rána.

První náklad humanitární potravinové pomoci směřující z Ukrajiny do Afriky od ruské invaze údajně opustil ukrajinský přístav Pivdennyj.

Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon byla z přístavu spatřena loď Brave Commander.

Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov zprávu potvrdil s tím, že nákladní loď by měla do Etiopie dorazit za dva týdny.

Již dříve společné koordinační centrum, které zřídily Rusko, Turecko, Ukrajina a OSN, uvedlo, že schválilo odjezd lodi.

- Rusko klade podmínky pro návštěvu jaderné elektrárny

Organizace spojených národů má logistické a bezpečnostní kapacity pro podporu návštěvy inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v ukrajinské jaderné elektrárně v Záporoží, uvedl její mluvčí, ale ruský diplomat si kladl podmínky a uvedl, že vedení případné mise přes ukrajinské hlavní město je příliš nebezpečné.

Mluvčí OSN Stephane Dujarric uvedl, že "v úzkém kontaktu s MAAE sekretariát OSN vyhodnotil, že má na Ukrajině logistické a bezpečnostní kapacity, aby byl schopen podpořit jakoukoli misi MAAE do jaderné elektrárny v Záporoží z Kyjeva".

Dodal však, že s tím musí souhlasit jak Rusko, tak Ukrajina.
 

1
Vytisknout
4570

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2022