Příbuzní pohřešovaných Tádžiků se obávají, že byli pod nátlakem odvedeni do ruské armády

18. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Za posledních šest týdnů zmizelo z ulic ruských měst minimálně deset tádžických přistěhovaleckých dělníků - a jejich příbuzní předpokládají a obávají se, že to způsobila ruská armáda, zvláště po smrtelném střetu mezi dvěma Tádžiky a ruskými vojáky v Bělgorodu v polovině října.

Příbuzní pohřešovaných mužů zuří, protože v Rusku bylo zabito několik Tádžiků a protože vláda Tádžikistánu místo toho, aby se ujala jejich věci, mlčela a zjevně nechtěla rozzuřit Moskvu nebo ještě více rozjitřit situaci.

Ještě horší je, že velvyslanectví Tádžikistánu v Moskvě přiznalo, že obdrželo zprávy o zmizeních, ale neuvádí, že migrantští pracovníci byli donuceni vstoupit do ruské armády, aby bojovali na Ukrajině. Ruská vláda ze své strany k celému incidentu nic neřekla.

Tádžičtí aktivisté za lidská práva jako Karimdžon Jorov jsou si jisti, že přinejmenším část migrantů, kteří zmizeli, byla naverbována do ruské armády kombinací podvodu a nátlaku. Jeden migrant, který hovořil anonymně, řekl CABAR, že mu bylo řečeno, že svůj pas dostane zpět až poté, co absolvuje službu v armádě.

Jorov uvádí, že počet stížností, které se k němu dostaly ohledně Tádžiků, obvykle přímo v místech jejich zaměstnání, raketově vzrostl - a že si je jistý, že mnohem více než deset Tádžiků je nyní nuceno bojovat za Rusko na Ukrajině. Takové akce porušují jak ruské, tak tádžické zákony, zdůrazňuje.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3998

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022