Obyvatelům ruských regionů začali prodávat protitankové překážky

9. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Bezplatné reklamní stránky začaly prodávat protitankové překážky, které úřady příhraničních oblastí Ruska a okupovaných oblastí Ukrajiny používají pro opevňovací práce. První inzeráty na službě Avito se objevily před týdnem.

Bariéry, kterým se také říká "dračí zuby", můžete zakoupit v Moskevské, Leningradské, Smolenské a Tulské oblasti, Brjanské, Kurské, Bělgorodské a Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, okupované Záporožské oblasti a také na Krymu. Nejdražší zábrany nabízí Berďansk. Cena za ně zde dosahuje 16 000 rublů za kus.

Gubernátoři Bělgorodské a Kurské oblasti Roman Starovojt a Vjačeslav Gladkov v říjnu hovořili o zahájení stavby protitankových překážek v podobě betonových pyramid u hranic s Ukrajinou. "Jsme připraveni odrazit jakýkoli zásah do našeho území," řekl Starovojt. Gladkov nazval linii obrany novou "zářezovou linií". Tento termín označoval linii opevnění v 16.-17. století, která chránila ruské království před krymsko-nogajskými nájezdy.

Dne 19. října oznámil zakladatel Wagner PMC Jevgenij Prigožin výstavbu opevnění v okupovaných oblastech Ukrajiny. Dodal, že podle plánu bude délka obranné linie v Luhanské oblasti asi 193 kilometrů. Opevnění začíná jižně od Ruskem držené Popasné v Luhanské oblasti.

V listopadu se podobné stavby objevily kolem okupovaného Mariupolu. Železobetonové protitankové konstrukce - "dračí zuby" - byly postaveny na trase z města do vesnic Nikolskoje a Stary Krym, uvedla britská rozvědka. Podle ní se "nadolby" vyrábějí ve dvou továrnách najednou a posílají se na stavbu opevnění v okupovaném Záporoží a Chersonu.

Ve stejné době se na Krymu začalo stavět opevnění. O skutečnosti, že Rusko začalo obnovovat staré a kopat nové zákopy na severu Krymu, než se stáhlo na levý břeh Dněpru a vzdalo se Chersonu, informoval analytik OSINT Banjamin Pittet.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4229

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2022