Dnešní Sibiř: Plynovod není pro Rusy, dřevo končí v Číně. Mrzne

19. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Ruská média jsou plná příběhů o tom, jak evropské rozhodnutí nedovážet ruský plyn tuto zimu ponechá mnoho lidí na Západě bez tepla. Ale ignorují skutečnost, že mnozí z ruských občanů na Sibiři nyní mrznou, protože Moskva se rozhodla prodávat dřevo do Číny.

Na mnoha místech východně od Uralu se vládě nepodařilo rozšířit systém distribuce plynu do částí velkých měst a do veškerého bydlení v mnoha menších centrech. Výsledkem je, že jediný způsob, jak se tam lidé mohou během krutých zim zahřát, je pálit dřevo.

Takový stav trvá již dlouho, ale nyní si mnoho Sibiřanů nemůže dovolit koupit dřevo, které potřebují, protože ruské firmy s podporou ruské vlády prodávají dřevo do Číny. Vznikl tak domácí nedostatek a ceny často rostou nad úroveň, na které si je Sibiřané mohou dovolit koupit.

Mnoho Sibiřanů je rozzuřených jak na Moskvu, tak na Čínu, ale nevyšli do ulic, aby protestovali. Nejen proto, že počasí je příliš chladné na pořádání protestů, ale také proto, že zjistili, že kromě toho, že se nabalí, nemohou dělat o mnoho více než čekat na jaro.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4819

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2022