Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij navštívil Bachmut. Putin přiznal, že situace na "anektovaných" částech Ukrajiny je "extrémně složitá"

20. 12. 2022

čas čtení 8 minut
 

- Putin konstatuje, že situace v nelegálně anektovaných částech Ukrajiny je "extrémně složitá"

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že situace ve čtyřech oblastech východní Ukrajiny - Doněcku, Luhansku, Záporoží a Chersonu - které Moskva v září nelegálně anektovala, je "extrémně složitá".

"Situace v Doněcké a Luhanské lidové republice, v Chersonské a Záporožské oblasti je mimořádně obtížná," uvedl Putin v pondělí pozdě večer v komentáři přeloženém agenturou Reuters.

Putinovy výroky zazněly v Den bezpečnostních služeb, který se v Rusku hojně slaví. Putin rovněž nařídil Federální bezpečnostní službě (FSB), aby posílila dohled nad ruskou společností a hranicemi země v boji proti tomu, co charakterizoval jako "vznik nových hrozeb" ze zahraničí.


- Zelenskij navštívil frontové město Bachmut

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij navštívil frontové město Bachmut. Setkal se tam s představiteli armády a předal vojákům ocenění, uvedla jeho kancelář.

Podle agentury Reuters předtím znovu vyzval k poskytnutí dalších zbraní poté, co ruské bezpilotní letouny zasáhly energetické cíle při třetím leteckém útoku na energetická zařízení během posledních šesti dnů. Ve svém večerním projevu řekl:

"Zbraně, střely, nové obranné schopnosti ... vše, co nám dá možnost urychlit konec této války."

Ukrajinská armáda uvedla, že sestřelila 30 z 35 dronů "kamikadze", které Rusko v pondělí vypálilo, většinou na hlavní město Kyjev. Tyto bezpilotní letouny letí směrem ke svému cíli, pak se zřítí a při dopadu vybuchnou.




- Ukrajinští představitelé v úterý uvedli, že ve východním Doněcku a jižním Chersonu bylo zabito pět lidí a osm jich bylo zraněno a že 21 raket vyřadilo z provozu elektřinu v  městě Záporoží.


- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v úterý odsoudil íránskou podporu Ruska ve válce na Ukrajině a pokračující potlačování opozice v zemi, uvedl však, že EU bude s Íránem nadále spolupracovat na obnovení dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.
"Nutné setkání s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amirabdollahianem v Jordánsku uprostřed zhoršujících se vztahů mezi Íránem a EU," uvedl Borrell na Twitteru před regionální konferencí, kterou hostí Jordánsko.

- Ukrajina urychluje úsilí o vymazání pozůstatků sovětského a ruského vlivu z veřejných prostranství tím, že bourá pomníky a přejmenovává stovky ulic na počest svých umělců, básníků, vojáků, vůdců nezávislosti a dalších - včetně hrdinů letošní války.
Po invazi Moskvy, která zabila nebo zranila nesčetné množství civilistů a vojáků a poničila budovy a infrastrukturu, změnili ukrajinští představitelé kampaň, která se kdysi soustředila na likvidaci komunistické minulosti, na kampaň za "odrusování".

- Čína tvrdí, že cílem čínsko-ruských námořních cvičení, která začínají ve středu, je "další prohloubení" spolupráce mezi stranami, jejichž neoficiální protizápadní spojenectví po invazi Moskvy na Ukrajinu zesílilo, píše agentura AP.


- Putin byl v pondělí v Bělorusku, kde s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, který se sotva zmínil o válce zuřící na nedaleké Ukrajině, uspořádali pozdě večer společnou tiskovou konferenci.

    Na otázku ohledně Putinova výroku, který odmítl možnost, že by Rusko "pohltilo" Bělorusko, mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že by to mělo být považováno za "vrchol ironie", vzhledem k tomu, že "pochází od vůdce, který se v současné době, právě teď, snaží násilně pohltit svého druhého mírumilovného souseda". Dodal, že Washington bude i nadále velmi pozorně sledovat, zda Bělorusko poskytne Putinovi další podporu, a pokud se tak stane, bude "odpovídajícím způsobem" reagovat.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před Putinovou návštěvou jednal v Minsku se svým běloruským protějškem Sergejem Alejnikem. Ministři zahraničí jednali o "konkrétních aktuálních otázkách, o úsilí čelit nezákonným sankcím Západu, jakož i o interakci na mezinárodních platformách", citovala běloruská státní média běloruské ministerstvo zahraničí, a rovněž se "dotkli otázek obchodní a hospodářské spolupráce a realizace společných projektů".

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí vyzval Gruzii, aby umožnila svému vězněnému bývalému prezidentovi odjet na léčení do zahraničí a ochránila tak jeho zdra
ví. Michailu Saakašvilimu, gruzínskému prezidentovi v letech 2004 až 2013, se původně připisovaly zásluhy za provádění reforem. Později byl odsouzen k šesti letům vězení na základě obvinění ze zneužití moci, které je podle jeho příznivců politicky motivované.

-  Běloruské ministerstvo obrany uvedlo, že několik hodin před Putinovou návštěvou v Minsku dokončilo sérii inspekcí vojenské připravenosti svých ozbrojených sil. Týdny vojenských manévrů a inspekcí vyvolaly v Kyjevě obavy, že Bělorusko, které v únoru působilo jako nástupiště Ruska při zahájení invaze na Ukrajinu, by se mohlo připravovat na to, že se v konfliktu opět aktivněji zapojí.

- Volodymyr Zelenskij řekl, že Ukrajina je připravena na "všechny možné obranné scénáře" proti Moskvě a jejímu spojenci. "Ochrana našich hranic, jak s Ruskem, tak s Běloruskem, je naší stálou prioritou," řekl Zelenskyj v neděli po setkání s nejvyšším ukrajinským vojenským velením. "Připravujeme se na všechny možné obranné scénáře."

- Bidenova administrativa překročila novou hranici ve své podpoře Ukrajiny, když naznačila ochotu vyslat systémy protivzdušné a protiraketové obrany Patriot na pomoc ve válce proti Rusku.

Systém - který zahrnuje výkonné střely a radar - se pravděpodobně ukáže pro Ukrajinu jako velmi účinný a znamená významný krok vpřed v rozsahu a komplexnosti podpory ze strany USA. Dar takových prestižních systémů však bude pro NATO představovat dlouhodobější výzvu.

Joe Biden dříve vyloučil, že by systémy Patriot na Ukrajinu poslal. Změna politiky zřejmě vyplynula z rozsáhlých útoků Ruska na civilní kritickou národní infrastrukturu Ukrajiny, kvůli nimž zůstala velká část země bez proudu.

Rusko se nyní snaží získat íránské balistické rakety, aby posílilo své vlastní vyčerpané zásoby, a to spolu s pokračující domácí výrobou raket znamená, že tyto útoky mohou přetrvávat dlouhou dobu. Obrana Ukrajiny před raketovými útoky je nyní humanitární prioritou.

Patriot je jedním z nejschopnějších systémů protivzdušné a protiraketové obrany na světě. Za posledních pět let Saúdská Arábie pomocí tohoto systému sestřelila stovky raket íránské konstrukce vypálených  Hútíi.

Kromě ochrany ukrajinských měst může poskytnutí takovéto protivzdušné obrany středního dosahu také uvolnit určitou kapacitu pro ukrajinské raketové systémy S-300 a rozšířit tak dostupné vzdušné krytí nad frontovou linií.

- Vladimir Putin vydal v Den ruských bezpečnostních služeb prohlášení, v němž nařídil federálním orgánům, aby posílily ostrahu hranic země a zabránily tak rizikům plynoucím z hrozeb v zahraničí a "zrádců" doma.

- Francis Scarr sleduje vysílání hlavních ruských státem vládaných  televizních stanic Russia-1, Channel One a NTV.

Pokud se prostřednictvím Scarrova účtu na Twitteru ponoříte jen do zlomku tohoto materiáou, budou vám zřejmá některá trvalá témata: bláboliví vojenští komentátoři, prezentace ve stylu Fox News a obskurní západní zpravodajské klipy vesele zveličované.

Není pochyb o tom, že je to Kreml, kdo rozhoduje, co se má vysílat. Minulý týden citoval deník New York Times e-mail, který armáda zaslala státním médiím a který obsahoval zavádějící video o březnovém bombardování Mariupolu se vzkazem: "Prosím, použijte ve zpravodajství."

Jak válka pokračuje, zpravodajství se mění. "Nikdy nebudou kritizovat Putina a až na velmi vzácné výjimky nebudou kritizovat obecnou válečnou strategii," řekl Scarr. "Ale když se věci na místě začaly kazit, museli uznat alespoň část reality."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4099

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2022