Rakousko a Maďarsko se dohodly, že nebudou dodávat zbraně Ukrajině

1. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Rakousko a Maďarsko se dohodly, že nebudou posílat zbraně na Ukrajinu, uvedli rakouská ministryně obrany Claudia Tannerová a její maďarský protějšek Christoph Salai-Bobrovnicki na setkání v Budapešti - a zdůraznili jejich úzkou spolupráci.

Během společné tiskové konference ministři uvedli, že postoj Rakouska a Maďarska k válce na Ukrajině je jasný a obě země neposílají zbraně do zóny konfliktu, aby zabránily další eskalaci.

Salay-Bobrovnicki řekl, že Maďarsko "bude na straně míru" a poskytne humanitární pomoc uprchlíkům postiženým válkou. "Úzká spolupráce bude nejdůležitější, protože žijeme v nebezpečné době," řekl.

Podle Tannerové je největším nebezpečím, že by se válka mohla rozšířit do Evropy a nebyla by to jen konvenční válka, ale také interakce s hybridní válkou a zvýšenou migrací obecně.

"Důsledky pociťuje nejen Rakousko, ale i Maďarsko. Nakonec trasy vedou přes sousední zemi až k nám," řekla Tannerová.

V loňském roce se počet žádostí o azyl v Rakousku ztrojnásobil na 108 490, což z Rakouska činí zemi EU s celkově nejprudším růstem. Mezitím v Maďarsku bylo registrováno nejméně žádostí - pouze 46. Tannerová nezmínila skutečnost, že Maďarsko v rozporu s právem EU odmítá registrovat žadatele o azyl.

Maďarský premiér Orbán na setkání s novináři v Budapešti nastínil svůj postoj k současné situaci rusko-ukrajinské války, z čehož vyplývá, že nevěří ve vítězství Ukrajiny a věří, že se postupně mění v nekontrolovatelnou ruinu, jako je Afghánistán.

Poté si Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny předvolalo maďarského velvyslance k podání vysvětlení.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

2
Vytisknout
6479

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2023