Orbán ve slavnostním přípitku prohlásil, že Maďarsko hraničí s Ruskem, ne s Ukrajinou

1. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že na západě jeho země hraničí s německy mluvícími lidmi a na východě s Rusy, kteří "zapomínají" na Ukrajinu.

Prohlásil to během slavnostní večeře na počest ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, sdělila Orbánova tisková služba Evropské pravdě.

"Také jsem řekl prezidentu Alijevovi, že může mít v Maďarsku nedokonalého přítele. Řekl, že je to velmi zajímavé, ale je tu něco důležitějšího: Že země si navzájem rozumějí pouze tehdy, když mají podobné strategické a geostrategické pozice," řekl Orbán.

"A nemusíte být jaderný fyzik, abyste to hned viděli: Ázerbájdžán hraničí s Íránem na jihu a Ruskem na severu; na západě Maďarska žijí německy mluvící a na východě - Rusové. Takže známe situaci a víme, jak těžké je za takových okolností dobře řídit život národa," řekl.

Německy mluvícím zřejmě myslel Rakousko, a vůbec nezmínil Ukrajinu, okamžitě ji "obydlil" Rusy.

Minulý týden maďarský premiér Viktor Orbán na setkání s novináři v Budapešti nastínil svůj postoj k válce, z čehož vyplývá, že srovnává Ukrajinu s Afghánistánem a nevěří v její vítězství.

Podle Orbána je cílem Ruska proměnit Ukrajinu v nekontrolovatelnou ruinu, aby ji Západ nemohl prohlásit za "výhru". Podle něj se to Rusům již podařilo, protože Ukrajina, stejně jako Afghánistán, je "zemí nikoho".

Řekl také, že pokud Ukrajinci překročí ruskou hranici se západními zbraněmi, "budoucnost bude tak jasná, že Západ bude muset nosit sluneční brýle".

Ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo maďarského velvyslance Istvána Iydyarta, aby proti Orbánovým výrokům protestovalo.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4973

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2023