Kreml ničí poslední zbytky ruského federalismu

1. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Kreml plánuje v Moskvě uzavřít kanceláře stálých zastoupení regionů a republik, protože podle něj "komplikují správu a brání efektivní správě země".

Ale mnozí mimo moskevské centrum jsou naštvaní kvůli rušení institucí, které existují od úsvitu sovětských časů a které mají tak velký symbolický a praktický význam. Často sloužily jako lobbisté za regiony a republiky a také jako vzor pro reprezentace jednoho státu či regionu nebo republiky v jiných.

I když nesou typicky sovětský a nepraktický název "stálé zastoupení", jsou v očích mnoha ambasádami regionů v Moskvě - a také pro další federální subjekty, které historicky posloužily jako základ ambasád sovětských republik, jakmile se osamostatnily a přispěly k horizontálním vazbám v zemi.

Uzavření těchto institucí, které má více než tři čtvrtiny všech federálních subjektů v Moskvě a více než polovina udržuje v jiných federálních subjektech, je zcela v souladu s Putinovými útoky na zbytky federalismu. Ale pravděpodobně to rozzuří mnoho regionů a republik a znesnadní jim spolupráci s Moskvou i navzájem.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4494

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2023