Jak heroizace zločinců mění ruskou společnost

1. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
V posledních měsících udělal Kreml hrdiny ze zločinců, kteří odešli bojovat a umírat v řadách žoldnéřské společnosti Wagner PMC. Věřil, že chudoba v Rusku zajistí, že pokračující proud Rusů bude ochoten "hrdiny" následovat. Samozřejmě je to pravda, říká Konstantin Eggert.

Nepochybuji, že Putinovo okolí cynicky kalkulovalo s použitím těchto prostředků nejen k podpoře armády v terénu, ale také k "očištění" země od kriminálních živlů.

Ale již nyní se ukazuje, že náklady na tuto strategii jsou mnohem vyšší, než Putinův režim uznává, a že budou do značné míry představovat skutečnou hrozbu i pro samotný Putinův režim. Wagner PMC ničí státní monopol na ozbrojené síly, u nějž Jelcin a pak Putin tak tvrdě pracovali na obnově.

Heroizace vraždění za peníze jako vlastenecké akce nabyla takového rozsahu, že se hluboké sociální důsledky stávají nevyhnutelnými. Zbraně do Ruska proudí z Ukrajiny rychleji, než tomu bylo během afghánské války.

Výsledkem je, že v očích lidu má na tohle právo každý, kdo je ozbrojen, protože vláda v tomto ohledu poskytla shovívavost dokonce i násilníkům a vrahům, pokud bojují. A tím stát odhalil svou slabost a všichni ji viděli, včetně těch, kteří jsou nyní ozbrojeni.

Zbídačený ruský svět je naprosto připraven páchat závažné zločiny. Nyní se tyto zločiny budou stále více páchat uvnitř samotné Ruské federace. Na svědomí je budou mít zločinci, kteří sloužili na Ukrajině a vrátili se volně domů.

Režim bude muset buď čelit kolapsu své autority, nebo bude nucen postupovat ještě drakoničtějším způsobem, aby ovládl společnost.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4614

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2023