Británie: Šokující propad vládnoucí konzervativní strany k fašismu

8. 3. 2023

čas čtení 10 minut
Ve Francii možná lidé hromadně stávkují proti prodloužení věku odchodu do důchodu na 64 let :), ovšem to, co se děje v Británii s vládnoucí Konzervativní stranou, je neuvěřitelné. Přitom ona má volební podporu asi o dvacet procent nižší než opoziční labouristé, ovšem volby se nebudou konat ještě nejméně rok. Přestože konzervativci za třináct let své vlády v Británii všechno rozbili (a uvrhli Británii do dlouholetého ekonomického a ideového propadu brexitem), snaží se nyní odvádět pozornost od chudoby obyvatelstva, nefukčnosti zdravotnictví, nefunkčnosti sociálních služeb či železnice vyvoláváním nenávisti vůči hrstce uprchlíků.

Ono to ale zatím nefunguje, podpora labouristů zůstává neuvěřitelných 51 procent, konzervativci, navzdory vyvolávání nenávisti, mají  stále jen 25 procent:


Hádám se na Twitteru s  bývalým britským europoslancem Denisem McShanem, stoupencem setrvání v EU o to, zda je život v Británii (včetně těch prázdných polic v supermarketech) velmi podobný životu ve východní Evropě za komunismu. Tvrdí mi, že sice je například BBC už zglajchšaltovaná, zatím ještě lidi nejsou v Británii arbitrárně zavíráni. No a co ti uprchlíci, kteří po vylodění na pobřeží jsou dlouhodobě zavíráni do detenčních středisek? (JČ) 

Z přehledového článku viz níže si můžete udělat představu, co se v Británii nyní děje, a jaký póvl jsou nyní četní konzervativní ministři a poslanci:

Rishi Sunak ruší právo žádat o ochranu uprchlíků ve Spojeném království

UNHCR, Úřad OSN pro uprchlíky, je "hluboce znepokojen" návrhem zákona, který by vládě umožnil kriminalizovat, zadržovat a deportovat žadatele o azyl


Agentura OSN pro uprchlíky obvinila vládu Rishiho Sunaka z "likvidace práva žádat o ochranu uprchlíků ve Spojeném království" po zavedení nového kontroverzního zákona, který má zabránit malým lodím v překonávání Lamanšského průlivu.

Poté, co byla jeho děsivá ministryně vnitra Suella Bravermanová nucena přiznat, že návrh zákona o "nelegální migraci "z více než 50 %" porušuje zákony o lidských právech, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že je "hluboce znepokojen" ustanoveními zákona, která dávají vládě právo kriminalizovat, zadržovat a deportovat žadatele o azyl, a prohlásil, že by to bylo "jasné porušení úmluvy o uprchlících".


Proti návrhu nového zákona také ostře protestovaly organizace Amnesty International a Human Rights Watch.

Při dřívějším představení plánů poslancům Bravermanová uvedl, že zákon ukládá vládě zákonnou povinnost zadržet a deportovat téměř všechny osoby, které připlují "neregulérně", například prostřednictvím malých člunů v Lamanšském průlivu.

V úterý řekla, že budou omezena práva žadatelů o azyl na využití soudního přezkumu k napadení vládních rozhodnutí. Ministři se snaží zlikvidovat soudní blokace, které zabránily realizaci plánů na deportaci lidí do Rwandy.

Návrh zákona také zavede roční limit, o němž rozhodne parlament, na počet uprchlíků, kterým Spojené království nabídne útočiště bezpečnými a legálními cestami, které dosud neexistují. Ty mají být zavedeny prý až poté, co bude zabráněno připlouvání člunů s uprchlíky. .

UNHCR ve svém neobvykle kritickém prohlášení uvedl: "Pokud by byl tento zákon schválen, znamenalo by to zákaz azylu, který by zrušil právo žádat o ochranu ve Spojeném království pro ty, kteří přicházejí neregulérně, bez ohledu na to, jak autentická a přesvědčivá může být jejich žádost.

"Důsledkem návrhu zákona [v této podobě] by bylo odepření ochrany mnoha žadatelům o azyl, kteří potřebují bezpečí a ochranu, a dokonce by jim byla odepřena možnost předložit svůj případ. To by bylo jasným porušením Ženevské úmluvy o uprchlících a podkopalo by to dlouholetou humanitární tradici, na kterou je britský lid právem hrdý."

Po předložení návrhu zákona parlamentu se premiér Sunamk  dostala pod tlak konzervativních p poslanců, aby Británie zrušila svůj podpis pod  Evropskou úmluvou o lidských právech (EÚLP). Tu vytvořil Winston Churchill. V Evropě nerespektuje Evropskou úmluvu o lidských právech jen Bělorusko a Rusko.

Bravermanová na titulní straně svého návrhu zákona napsala, že není schopna říci, zda jsou  ustanovení jejího nového zákona  "slučitelná s ustanoveními úmluvy".

V očekávání možného právního boje napsala ministryně vnitra konzervativním poslancům, že existuje více než 50% pravděpodobnost, že návrh jejího nového zákona o nelegální migraci může být neslučitelný s právy úmluvy.

Návrh zákona rovněž dává vládě pravomoc obejít rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který nedávno zablokoval britské deportace uprchlíků   do Rwandy.

Simon Clarke, bývalý ministr za Konzervativní stranu, uvedl, že Spojené království musí opustit i ESLP, pokud nový návrh zákona zaměřený na zákaz příjezdů malých lodí bude tento soud blokovat.

"Slíbí paní ministryně, že pokud bude tento zákon zmařen Evropskou úmluvou o lidských právech, že se zavážeme k jejímu opuštění? Protože opustit ji musíme, pokud bude tato legislativa blokována."

Fundamentalistický brexitéský poslanec Mark Francois řekl, že "problémem"  je Evropská úmluva o lidských právech, k jejímuž opuštění vládu vyzval.

"Pokud se jim nějak nepostavíme, zůstaneme svázáni právními kličkami u našich vlastních domácích soudů a nakonec i ve Štrasburku," řekl.

Konzervativní euroskeptik Bill Cash řekl, že návrh zákona je "hodně ve správném směru", a dodal: "Pokud se nebudeme zabývat štrasburskými rozsudky a příkazy, tyto nové návrhynebudou moci být uskutečněny?".

Joanna Cherryová, poslankyně skotských nacionalistů za Edinburgh South West, řekla v Dolní sněmovně: "Není za touto legislativou jednoduše tento plán: legislativa projde s jistým vědomím, že domácí soudy Spojeného království zjistí, že je neslučitelná s mezinárodním právem a Evropskou úmluvou o lidských právech, a pak budou toryové bojovat v příštích všeobecných volbách na základě slibu, že Spojené království odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech?"

Odchodem z Evropské úmluvy o lidských právech, která byla vypracována po druhé světové válce a holocaustu na ochranu lidí před státní mocí, by byla porušena Velkopáteční dohoda ze Severního Irska, která před dvaceti lety tam ukončila terorismus. Tato dohoda je přímo založena na ustanoveních Evropské úmluvy o lidských právech . Jedinými dalšími evropskými státy, které k ní nepřistoupily, jsou Bělorusko a Rusko - které bylo vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu.
 
Jakékoli rozhodnutí o vystoupení Spojeného království od Evropského soudu pro lidská práva bez volebního mandátu by pravděpodobně vyvolalo hluboké zděšení v části Konzervativní strany - a čelilo by také výzvám ve Sněmovně lordů.
 
Sunak v úterý slíbil, že bude bojovat proti jakémukoli právnímu pokusu o zpochybnění návrhu zákona, a prohlásil: "Jsme připraveni bojovat. Kdyby tomu tak nebylo, nestáli bychom tady, ale ve skutečnosti jsme přesvědčeni, že vyhrajeme."

Televizní moderátor Gary Lineker a bývalý fotbalista označil nejnovější plán toryů na uvěznění žadatelů o azyl vstupujících do Spojeného království za "více než hrozný".

Lineker - který loni v říjnu přivítal ve svém domě v Surrey druhého uprchlíka - tento krok kritizoval a na Twitteru citoval video, na němž Bravermanová  tvrdí, že:  "Už toho bylo dost. Musíme zastavit lodě" se slovy: "Proboha, tohle je víc než hrozné".

Lineker dodal: "Přijímáme mnohem méně uprchlíků než jiné velké evropské země. Tohle je prostě nesmírně krutá politika namířená proti těm nejzranitelnějším lidem jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech".

Toryovští poslanci Linekerovo přirovnání kritizovali, Craig Mackinlay řekl, že zašel "příliš daleko", a Jonathan Gullis vyzval BBC, aby mu "připomněla, že jeho prací je mluvit o fotbale, ne o politice". Deník Daily Telegraph v úterý večer citoval jednoho z představitelů BBC: "S Garym bude promluveno a bude mu připomenuta jeho odpovědnost na sociálních sítích."

Opoziční poslanci uvedli, že se jedná o cynický pokus vyvolat spor o imigraci s organizacemi na ochranu lidských práv, právníky a politickými oponenty.

Stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová kritizovala celou vládní azylovou politiku a poukázala na to, že se za konzervativců zcela rozložila. Britské ministerstvo vnitra nedokázalo zpracovat žádosti asi 180 000 uprchlíků o azyl. Ti jsou často déle než rok ubytováváni v hotelích, které platí vláda stovkami milionů liber. Uprchlíci přitom nesmějí v Británii pracovat, ač by chtěli. 

Cooperová v parlamentě: "Jsou u moci už 13 let. Azylový systém je rozbitý a  rozbili ho oni." 

V letošním roce přišlo do Británie kolem 3 000 uprchlíků. Údaje ministerstva vnitra ukazují, že v pondělí překročilo hranici 197 osob, což jsou první příchozí od 24. února, a jejich celkový počet tak doposud dosáhl 3 150.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5096

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023