Vyvolávají slova a činy současné britské vlády paralely s německým nacismem?

9. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Sportovní komentátor a bývalý vrcholný fotbalista Gary Lineker vyvolal obrovské množství podpory i kritiky, když označil chování konzervativní ministryně vnitra, která chce zákazem přístupu uprchlíků do Británie porušit mezinárodní právo, za fašizující.

Je tomu skutečně tak?

Zajímavě se k tomu vyjádřila profesorka Strathclyde univerzity v Glasgow Tanja Bueltman, odbornice na diasporu a migraci: 


Česky:

 
Dobrý den,  @BBC,
,
Jako Němka vám mohu říct toto: když politici mluví jazykem ne nepodobným tomu, který se používal v Německu 30. let, poznám to. Proč? Protože mě o tom celý život učili - a že je třeba to pojmenovat a odmítnout. Je to vlastně povinnost to dělat. 🧵

Jazyk, který jsme slyšeli od této britské vlády, bez ohledu na to, kolikrát tvrdí opak, se v některých ohledech neliší od toho, který se používal v Německu 30. let. Ačkoli tedy musíme mít na paměti specifické souvislosti Německa 30. let a neměli bychom vyvozovat přímé paralely s dneškem, pokud jsou zde společné rysy, např. v používání ne nepodobného jazyka, můžeme - a měli bychom - to říci. Pokud se to někomu nelíbí, odpovědí je, že ti, kdo takovou rétoriku prosazují, musí přestat, a ne vyhrožovat těm, kdo kritizují odpornou dehumanizaci zranitelných lidí.

Zločiny, kterých se v minulosti dopustila země, v níž jsem se narodila, byly kruté zločiny proti lidskosti. Dovolte mi ale také připomenout toto: tyto zločiny nezačaly koncentračními tábory - tam skončily. Pokud tedy chceme, aby "už nikdy" mělo skutečný smysl, nemůžeme začínat v tomto strašlivém koncovém bodě. Kořeny toho, co se stalo, ležely již dříve a zahrnovaly odcizení a dehumanizaci zranitelných a menšinových skupin, přičemž byl používán jazyk, který dnes někdy znovu slyšíme. To však *neznamená*, že stejné širší cíle jsou i zde.

Netvrdím, že jsou. Ale znamená to, že jsme svědky používání podobných mechanismů z příručky  populismu. Politici, kteří  je používají, už situaci nemají pod kontrolou. Nedávné krajně pravicové nepokoje  v Británii to bezpochyby ukázaly.

Přesto ti samí politici pokračují ve stále extrémnějších verzích tohoto známého populismu. Proto je správné na to upozorňovat a proto je vhodné odkázat na historický vývoj, kdy ne nepodobné techniky nakonec podnítily děsivou ideologii, která vedla k masovému vraždění. K čemu je historie, když ne k tomu, abychom se ohlédli zpět a využili poznatků, které máme, k vyjádření se k současným událostem. To se nerovná tvrzení, že Spojené království je nacistické Německo. To @GaryLineker neřekl a já jsem to neřekla ani zde. Jde o podobnosti v populismu, který podněcuje nenávist. Problém zde není v poukazování na to: problém spočívá v těch, kteří z tohoto populismu neustále čerpají, aby dehumanizovali ostatní, jen aby mohli odvést pozornost od svých politických selhání a zalíbit se okrajové skupině xenofobů. /konec

PS:  Pro mě bude vždycky podstatné toto: jako Němka nemůžu jen tak něco plácnout, jakmile se věci vyhrotí do ještě extrémnějších forem nenávisti atd. Nemůžeme se takto chovat k bližním.

A to se netýká jen uprchlíků a přistěhovalců. Například upírání existence některým našim komunitám na základě toho, kým jsou, je dalším příkladem, kdy populismus stupňuje nenávist způsobem, který je zcela nepřijatelný.

Navíc jako historička migrace také vím, že všechny formy stěhování jsou základem naší samotné lidské existence. Klimatická nouze se navíc postará o to, že počty vysídlených lidí se budou zvyšovat. I z tohoto důvodu není populismus nikdy správným řešením.


Takže v každém případě: děkuji za přečtení a sdílení. Němcům pravidelně (a právem) připomínáme naši děsivou historii. Tato historie se nemůže opakovat, ale lidé se mohou rozhodnout používat příručku, která tu historii vytvořila. I její velmi malé části by byly nepřijatelné.

1
Vytisknout
3657

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023