Evropská unie varuje Británii, že její nový zákon o zákazu uprchlíků porušuje mezinárodní právo

9. 3. 2023

čas čtení 7 minut
Aktualizace:  "Tvrdé, ale spravedlivé" - italský krajně pravicový vicepremiér Matteo Salvini pochválil Sunakův návrh zákona zakazujícího uprchlíkům přístup do Británie.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová varuje, že nový britský návrh zákona o migraci porušuje mezinárodní právo 

Pobrexitová obchodní dohoda Británie s EU by mohla být okamžitě vypovězena, pokud britská vláda odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech ve snaze zablokovat příjezd malých lodí přes kanál La Manche s uprchlíky, varují právní experti. Také by se zřejmě rozložila Sunakova dohoda s EU o Severním Irsku

"Netrvalo tp dlouho a Sunakova maska falešné rozumnosti sklouzla a odhalila hnilobnou ošklivost, která je všechny, ty konzervativce, reprezentuje," napsal jeden čtenář na Fórum deníku Guardian.

Rishi Sunak čelí novému střetu s EU poté, co vysoce postavená komisařka varovala, že jeho sporný nový návrh zákona o migraci bude v rozporu se zákony o lidských právech.

 
Zásah přichází v době, kdy se premiér připravuje na páteční setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kde se očekává, že bude požádán, aby Sunak zaručil pravidelné platby za blokováníí lodí s žadateli o azyl při plavbě přes kanál La Manche.

Sunak uvedl, že zastavení těchto člunů je jednou z jeho hlavních priorit, zatímco Suella Bravermanová, jeho děsivá ministryně vnitra, trvá na tom, že nový zákon - jehož cílem je kriminalizovat, zadržovat a deportovat uprchlíky - prýá není v rozporu s legislativou o lidských právech.

Ylva Johanssonová, komisařka EU pro vnitřní záležitosti, uvedla, že osobně sdělila Bravermanové, že se domnívá, že její azylové plány porušují mezinárodní právo.

Výroky Johanssonové  přispějí k dojmu, že návrh britského zákona bude zastaven právními námitkami, a mohou být cynickým pokusem vyprovokovat spor s labouristy v době před parlamentními volbami. Bravermanová na titulní straně návrhu zákona napsala, že není schopna říci, že ustanovení jsou "slučitelná s právy vyplývajícími z Ženevské úmluvy".

Potenciální opětovné vyvolání  nepřátelství přichází po zlepšení vztahů s EU po úspěšném jednání o severoirském protokolu z minulého měsíce.

Co se týče dalšího vývoje ve Spojeném království, Konzervativní strana byla nucena zahájit interní vyšetřování poté, co e-mail zaslaný tisícům stranických aktivistů jménem ministryně Bravermanové obvinil "aktivisticý chuchvalec levicových právníků, státních úředníků a labouristů" z toho, že britské vláda zabránily zastavit čluny s uprchlíky plující přes kanál La Manche.

Tyto výroky vyvolaly rozzlobenou reakci státních zaměstnanců, ačkoli úřad britského premiéra uvedl, že Bravermanová "neviděla, nepodepsala ani neschválila" e-mail, který jejím jménem rozeslalo volební ústředí Konzervativní strany členům strany.

Dave Penman, generální tajemník odborového svazu FDA, který zastupuje vysoké státní úředníky, uvedl, že e-mail představoval "přímý útok na integritu a nestrannost" státních úředníků pracujících na ministerstvu vnitra.


Vládní zdroje uvedly, že Bravermanová nezavede pro Británii nové a bezpečné trany pro žadatele o azyl. Prý jen zvýší kapacitu společných programů usidlování uprchlíků, které provozuje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Agentura pro uprchlíky sdělila, že to nestačí.

Britská obchodní smlouva uzavřená po brexitu "by mohla být vypovězena", pokud Spojené království kvůli připlouvání malých lodí s uprchlíky odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech

Obchodní dohoda Spojeného království s EU by mohla být okamžitě vypovězena, pokud britská vláda odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech (EÚLP) kvůli otázce zastavení přejezdů malých lodí přes kanál La Manche, uvedli právní experti.

Podle dohody o obchodu a spolupráci z roku 2020 (Trade and Cooperation Agreement, TCA)  má EU právo přijmout odvetná opatření včetně ukončení těžce vybojovaných dohod o vydávání osob a přístupu k databázi biometrických údajů včetně otisků prstů a DNA, uvedl Steve Peers, profesor práva EU a lidských práv.

"Pokud by Spojené království opustilo EÚLP nebo ji vypovědělo celou nebo její část, je poměrně jasné, že EU pozastaví platnost policejní a bezpečnostní dohody," uvedl a poukázal na to, že TCA zavazuje Británii k řadě ustanovení týkajících se úmluvy o lidských právech jako standardu pro policejní práci.

Ztížilo by to přeshraniční vymáhání práva a znamenalo by to, že podezřelí, kterým hrozí vydání do Británie, by měli možnost právní obrany s argumenty, že jejich lidská práva jsou u britského soudu ohrožena.

Catherine Barnardová, profesorka práva EU na Cambridgeské univerzitě, řekla: "Je zřejmé, že EU naprosto počítá s tím, že by se Spojené království mohlo pokusit odstoupit od Evropské úmluvy o lidských právech "

V článku 524 TCA se uvádí, že dohoda, kterou uzavřeli tehdejší hlavní vyjednavač Spojeného království pro brexit lord Frost a EU, je založena na "dlouhodobém respektu obou stran k demokracii, právnímu státu a ochraně základních práv", včetně práv uvedených v úmluvě.

Článek 692 stanoví devítiměsíční výpovědní lhůtu pro vypovězení TCA kteroukoli ze stran, ale umožňuje okamžité "ukončení" s účinností ke dni vystoupení jedné ze stran z Evropské úmluvy o lidských právech nebo ke dni, kdy "výpověď" jejích zásad nabude účinnosti.

Hrozby vypovězení úmluvy již vyvolaly znepokojení v OSN a u delegace německých poslanců, kteří zasedají ve výboru pro evropské záležitosti Bundestagu a kteří byli na návštěvě u svých britských kolegů ve Westminsteru. "Zaznamenali jsme reakci OSN a jsme opravdu znepokojeni tím, co se děje," řekl novinářům v Londýně předseda výboru Anton Hofreiter.

"U lidí, se kterými mluvíme, jsme se setkali v Británii i s podivnými výroky, například s tvrzením, že 'jsme vystoupili z Evropské unie, takže se na nás soud pro lidská práva nevztahuje'. Ale to spolu nijak nesouvisí."

"Dokážeme pochopit, že relokace [žadatelů o azyl] není snadná, ale to není snadné pro žádnou evropskou zemi, ale v této době můžeme jen doporučit, aby každá země uplatňovala mezinárodní právo," dodal.

Toto znepokojení přichází v době, kdy německá delegace uvítala nového ducha důvěry a spolupráce mezi Spojeným královstvím a EU poté, co byl oznámen Windsorský rámec neboli revidovaný protokol o Severním Irsku.

Detlief Seif označil dohodu, kterou zajistil britský premiér, za "skutečně významný úspěch".

Podle Hofreitera měl brexit již nyní obrovský dopad, neboť posunul Velkou Británii z pátého místa nejdůležitějšího obchodního partnera Německa na jedenácté, za menší země, jako je Česká republika a Rakousko.

Zdroj v angličtině ZDE  ZDE

1
Vytisknout
4459

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023