Ruská agrese na Ukrajině: první mrtví při zaplavení Chersonské přehrady; jaderný dozor OSN posílí přítomnost v Záporožské elektrárně

8. 6. 2023

čas čtení 12 minut
 
- Volodymyr Zelenskyj navštívil Chersonskou oblast, kterou postihly povodně po zničení přehrady Nová Kachovka.

Je známo, že na Ukrajinou kontrolovaném břehu Dněpru zemřeli tři lidé, zatímco okupační úřady na levém břehu uvedly, že zahynulo nejméně pět osob.

Ukrajinský prezident ve svém příspěvku na Telegramu napsal:

"Pracovní cesta do Chersonské oblasti. Koordinační schůzka k likvidaci následků likvidace přehrady Kachovské vodní elektrárny.

    Bylo projednáno mnoho důležitých otázek. Operativní situace v regionu v důsledku katastrofy, evakuace obyvatelstva z potenciálních záplavových zón, likvidace mimořádné situace způsobené výbuchem přehrady, organizace podpory života v zaplavených oblastech. Také vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenská situace v oblasti umělé katastrofy.

    Je důležité vyčíslit škody a vyčlenit finanční prostředky na odškodnění obyvatel postižených katastrofou a vypracovat program kompenzace ztrát nebo přemístění podniků v rámci Chersonské oblasti."

- Pět mrtvých v důsledku záplav v okupované Nové Kachovce 

Pět lidí zemřelo v důsledku záplav po zničení vodní elektrárny Kachovka, informuje agentura Tass s odvoláním na Ruskem dosazeného starostu okupované Nové Kachovky.

- Volodymyr Litvinov, vedoucí okresní správy Beryslav v Chersonské oblasti, uvádí, že kvůli stoupající hladině řeky Inhulets hrozí záplavy dále do vnitrozemí. Napsal to na Telegram:

Litvinov při výčtu několika obcí u Kalinivského, které je od samotného Dněpru vzdáleno asi 35 km, varoval: "Kvůli zaplavení mostu není možné cestovat do obce Zapovit. Voda se dostává do blízkosti domů obyvatel."

- Ruští vojáci se zachraňují na stromech:





V Chersonu potvrdili tři mrtvé, říká starosta v exilu; větší tým bude reagovat na "možnou ztrátu" hlavního zdroje chladicí vody elektrárny

- Tři mrtví při záplavách

V důsledku záplav způsobených destrukcí přehrady Nová Kachovka na jihu Ukrajiny zemřeli tři lidé, informovala místní média. Pprezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil obavy o životy Ukrajinců v Ruskem ovládaných oblastech zasažených katastrofou.

Deník Kyiv Independent s odvoláním na exilového starostu Ruskem okupovaného města Olešky Jevhena Ryščuka uvedl, že se v Chersonské oblasti "utopili tři lidé".

- Po zničení vodní elektrárny Nová Kachovka se ve čtvrtek ocitlo pod vodou asi 600 km2 Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl regionální gubernátor.

Oleksandr Prokudin uvedl, že 68 % zaplaveného území se nachází na Ruskem okupovaném levém břehu řeky Dněpr. Uvedl, že "průměrná úroveň záplav" v Chersonské oblasti ve čtvrtek ráno činila 5,61 m.

"Navzdory obrovskému nebezpečí a neustálému ruskému ostřelování pokračuje evakuace ze záplavových zón," dodal Prokudin.

Dodal, že od čtvrtečního rána opustilo zaplavené území téměř 2 000 lidí.

Ruská média uvádějí, že v obsazené oblasti Chersonu bylo evakuováno téměř 4 300 lidí.

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, s odvoláním na přednostu oblastního úřadu v Chersonu uvádí, že od dnešního rána "bylo ze zaplavené zóny evakuováno téměř 2 000 lidí" na Ukrajinou kontrolovaném pravém břehu řeky Dněpr.

Levý břeh Dněpru a jižní část Chersonu okupuje Rusko.

Ruská státní tisková agentura Tass oznámila, že "nad Luhanskem proletěly rakety, ve městě bylo slyšet několik výbuchů".

Obsazené město je největší v Luhanské oblasti, jedné ze čtyř ukrajinských oblastí, které Ruská federace prohlásila za anektované koncem roku 2022.

- Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa měl telefonický rozhovor se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, během něhož Putina informoval o nadcházející mírové misi afrických lídrů do Ruska a na Ukrajinu, uvedlo ve čtvrtek jihoafrické prezidentství.
 
-V Ruskem okupovaném Chersonu bylo zatopeno 14 000 domů, téměř 4 300 lidí bylo evakuováno

Ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na záchranné služby v okupované jižní části ukrajinské Chersonské oblasti uvedla, že bylo zaplaveno až 14 000 domů a evakuováno téměř 4300 lidí.
 
- "Je to obrovská krize," napsal Dan Sabbagh z Guardianu a dodal, že v rozsahu povodní je "něco živelného". "Je to prostě obrovská řeka. Nevíme, kde hranice řeky skončí. Nevíme, jak bude vypadat nová krajina."

Dan Sabbagh stál na křižovatce, která by za normálních okolností byla stovky metrů od břehu řeky; místo toho se podle něj z obrubníku stal "docela rušný malý přístav", protože sem připlouvaly a odplouvaly záchranné čluny.

Cherson byl loni osm měsíců okupován ruskými vojsky; jeho části byly těžce poškozeny ostřelováním a mnoho lidí již město opustilo v době, než přišla záplava. "Mladší lidé mají tendenci odejít co nejrychleji," řekl Dan. "Obyvatelé, kteří zůstali, jsou většinou starší a  odmítají odejít."

Mnohé z těch, kteří zůstali, však záplavy donutily opustit domy, které rezolutně odmítali opustit.  Dan popisoval příjezd nafukovacího člunu, který vezl sedmdesátiletou ženu a staršího muže, který nemohl chodit a kterého zachránili spolu, typicky, se psem. O něco dříve přivezli košík s pěti hnědými kočkami; v pozadí štěkal pes.

"Je tu spousta opuštěných domácích zvířat - vidíte je všude. Je to prostě rys válečné zóny."

- Britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová ve čtvrtek ráno zdůraznila, že v důsledku zničení přehrady Nová Kachovka nelze tuto válku považovat za konflikt mezi sousedy. Na Twitteru napsala: "Nejedná se o "konflikt" mezi sousedy. Je to nezákonná invaze Ruska. Jejíž snahy přesáhly krádež ukrajinské půdy a zničily ji i ukrajinský lid, který na ní pokojně žije."

- Zelenskyj ve středu večer ve svém projevu uvedl, že nelze předpovědět, kolik lidí v Ruskem okupovaných částech Chersonu v důsledku záplav zemře, a vyzval k "jasné a rychlé reakci světa" na podporu obětí.

Ostře také kritizoval OSN a Červený kříž, které nepomáhají při odstraňování následků povodní.

"Naše armáda a speciální služby zachraňují lidi, jak je to jen možné, navzdory ostřelování. Je však zapotřebí rozsáhlého úsilí," řekl. "Potřebujeme, aby se mezinárodní organizace, jako je Mezinárodní výbor Červeného kříže, okamžitě zapojily do záchranné operace a pomohly lidem v okupované části Chersonské oblasti.

- Aktualizace Mezinárodní agentury pro atomovou energii vysvětluje, že zatímco všech šest reaktorů Záporožského jaderného energetického plánu je "v režimu odstavení", je stále zapotřebí chladicí voda, "aby se zabránilo roztavení paliva a možnému úniku radioaktivního materiálu".

Mezinárodní agentura pro atomovou energii oznámila, že posílí svou přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně kvůli obavám o dodávky vody pro chlazení reaktorů elektrárny.

"S ohledem na zintenzivnění činnosti MAAE v rámci nově stanovených zásad posílí také přítomnost MAAE na místě a nahradí současný tým větší skupinou, která s ním bude cestovat po frontové linii," oznámila MAAE ve středeční aktualizaci.

Citovala generálního ředitele Grossiho: "Možná ztráta hlavního zdroje chladicí vody v elektrárně dále komplikuje již tak mimořádně složitou a náročnou situaci v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení".


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém videoposelství uvedl, že nelze předpovědět, kolik lidí v Ruskem okupovaných oblastech v důsledku povodní zemře, a vyzval k "jasné a rychlé reakci světa" na podporu obětí. "Situace v okupovaných částech Chersonské oblasti je naprosto katastrofální. Okupanti jednoduše nechávají lidi v děsivých podmínkách. Bez pomoci, bez vody, ponechaní na střechách domů v zatopených obcích," řekl. "Pokud není v zóně katastrofy přítomna mezinárodní organizace, znamená to, že vůbec neexistuje nebo je neschopná," dodal.

-  Stovky tisíc Ukrajinců zůstaly po zkáze "bez normálního přístupu k pitné vodě", varoval prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident  uvedl, že evakuace lidí a urychlené zajištění pitné vody jsou nejvyššími prioritami.

- Světová banka podpoří Ukrajinu tím, že provede rychlé vyhodnocení škod a potřeb,
uvedl ve středu jeden z vrcholných představitelů banky. Anna Bjerdeová, výkonná ředitelka Světové banky pro operace, uvedla, že zničení přehrady Novo Kachovka má "mnoho velmi vážných důsledků pro poskytování základních služeb a širší životní prostředí".

- Záběry z dronu ukázaly silnice a budovy v Chersonu zcela zatopené povodňovou vodou. 

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu v telefonickém rozhovoru Putinovi sdělil, že je třeba provést komplexní vyšetřování destrukce přehrady. Erdogan Putinovi řekl, že by mohla být vytvořena mezinárodní komise, která by zahrnovala OSN a Turecko a která by se touto záležitostí zabývala, uvádí se v prohlášení kanceláře tureckého prezidenta.

- Británie zatím nemůže říci, že za zničení přehrady Nová Kachovka je odpovědné Rusko, uvedl ve středu premiér Rishi Sunak. Na otázku během návštěvy USA, zda je Rusko odpovědné, Sunak odpověděl: "Pokud je to pravda, bude to představovat nový rekord, odpověděl Sunak.

- USA "nemohou s konečnou platností říci", kdo je za zničení přehrady zodpovědný, uvedl v úterý mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby. "Snažíme se to co nejlépe vyhodnotit," řekl novinářům v Bílém domě s tím, že "ničení civilní infrastruktury není podle válečných zákonů přípustné".

- Francie po zničení přehrady pošle na Ukrajinu pomoc "na pokrytí okamžitých potřeb", uvedl prezident Emmanuel Macron. Macron vyjádřil solidaritu s obyvateli Ukrajiny v důsledku události, kterou označil za "krutý čin, který ohrožuje obyvatelstvo".

- Jeden z nejvyšších představitelů Moskvou podporované části Ukrajiny kontrolované Ruskem prohlásil, že zhroucení přehrady poskytlo ruské armádě taktickou výhodu.
Vladimir Saldo řekl, že podle jeho názoru nese vinu za katastrofu Kyjev, ale že zničení přehrady a následné záplavy usnadní Rusku obranu proti případné ukrajinské protiofenzívě v oblasti.

- Záchranáři na Ukrajinou kontrolovaném pravém břehu řeky hlásili, že musí pracovat pod palbou.
Agentura OSN pro humanitární pomoc varovala, že se katastrofa "v nejbližších hodinách pravděpodobně ještě zhorší", přičemž mezi nejpalčivější problémy patří přístup k pitné vodě a zdravotní rizika spojená s kontaminovanou vodou.

- Ukrajina zatím nezahájila plánovanou protiofenzívu s cílem získat zpět území obsazené Ruskem, uvedl ve středu vysoký ukrajinský bezpečnostní představitel. Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, odmítl prohlášení ruských představitelů, kteří uvedli, že protiofenzíva již začala, a dodal, že její zahájení bude všem zřejmé, až k němu dojde.

-  Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že "ukrajinští sabotéři" v pondělí vyhodili do povětří úsek čpavkového potrubí Togliatti-Odesa, kterým se přepravují hnojiva z Ruska na Ukrajinu v Charkovské oblasti. Ukrajina se k těmto obviněním bezprostředně nevyjádřila.

- Skupina zemí NATO může být ochotna vyslat na Ukrajinu vojáky, pokud členské státy na summitu aliance ve Vilniusu neposkytnou Kyjevu hmatatelné bezpečnostní záruky, uvedl bývalý generální tajemník NATO Anders Rasmussen. Současný šéf NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance musí projednat možnosti, jak poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky pro dobu po válce s Ruskem.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3482

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023