Bývalá skotská premiérka zatčena a zatím propuštěna bez obvinění

11. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Foto: Sturgeonová mezi lidmi v parku v Glasgow, snímek Jan Čulík

Bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou zatkla v neděli skotská policie v souvislosti s údajnými nesrovnalostmi ve financování její Skotské nacionální strany. Dostavila se na policii dobrovolně. V neděli byla také propuštěna bez jakéhokoliv obvinění. Byla podrobena výslechu "jako podezřelá osoba". Byla vyslýchána sedm hodin. Po propuštění vyjádřila přesvědčení, že se prokáže její nevina.
 

Před časem byl stejným způsobem zatčen a bez obvinění propuštěn manžel Sturgeonové Peter Murrell, donedávna vysoký činitel Skotské nacionální strany a totéž se stalo jejich pokladníkovi Colinu Beattimu.

Skotská policie se konkrétně k obviněním nevyjádřila, ale je známo, že 600 000 liber, které se vybraly jako dary od veřejnost pro věc skotské nezávislosti, byly prý použity na nějaké jiné účely.

Vyšetřování prý pokračuje.

V dubnu, po zatčení Petera Murrella  se skotská policie bránila před kritikou, že z prohlídky příbytku Sturgeonové a Murella udělali veřejné divadýlko, před jejich domem postavili velký policejní stan, atd.


 

Před vznikem tohoto "skandálu" se Nicola Sturgeonová vzdala funkce šéfky strany skotských nacionalistů s tím, že už není schopna dál tvrdě pracovat ve funkci skotské premiérky, která ji plně zaměstnávala každý den po mnoho hodin. Prý si uvědomila, že "život je jinde" na nedávném pohřbu jednoho jejího spolupracovníka. Ve funkci jí nahradil skotský muslim Humza Yousaf.

Podpora pro nezávislost Skotska nepoklesla a pohybuje se kolem padesáti procent.

V komentářích na Twitteru se pozastavují mnozí, že tolik lidí z vedení Skotské nacionální strany bylo zatčeno a vyslýcháno, a naproti tomu nebyl nikdy zatčen a ani vyslýchán nikdo ze strany britských konzervativců navzdory prokázané obrovské korupci, k níž docházelo během pandemie, kdy konzervativní ministři udělovali bez veřejného konkursu mnohamilionové kontrakty svým kamarádům.

1
Vytisknout
4136

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023