Ekonomický diletantismus české vlády

20. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta
Snažil jsem se vypátrat, proč si český stát odmítl půjčit na výstavbu školek z Národního plánu obnovy, píše Filip Pertold. Zjistit jsem, že ve vedení tohoto státu stále chybí základní ekonomické vzdělání v této oblasti.

Tak si tady shrnu základní argumenty pro investice do školek a proč si na to má půjčit stát a ne čekat co udělá obec, či zda vzniknou samovolně.

 
1. Školky jsou nejzásadnější ze všech stupňů vzdělání z hlediska výnosů že vzdělání, které jsou jednak čistě individuální, ale také společenské ( menší problémy z hlediska sociálního systému atd). Zní to kontraintuitivne, ale pokud nezískáte dovednosti co nabízí školka, tak se to těžce dohání.

2. Další efekt je na zaměstnanost rodičů, tam jdou celé výnosy do státního rozpočtu - proto je blbost to nechat čistě na rozhodnutí obcí, protože ty tuto externalitu neberou v potaz.

3. Specificky český problém jsou malé obce v okolí velkých měst. Ty nemají ani reálný prostor se tak zadlužit, i kdyby byla vůle stavět.

4. Banky rodičům na školné v soukromé školce nepůjčí, protože proti budoucímu uplatnění na trhu práce se nepůjčuje. Současný příjem školné nemusí pokrýt.

5. Proti přílivu peněz směrem k obcím by měla být povinnost je stavět a zajišťovat.

Tak. Toť vše. 

Můžeme čekat zase pár let než se naskytne příležitost financovat školky. Premiér má sice v poradním týmu Daniela Münicha , ale je to k ničemu.

5
Vytisknout
4044

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2023