Reálné příčiny ruské invaze na Ukrajinu jsou ty, že Rusko neuznává její existenci

21. 9. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
To jsou furt teorie. Reaguji na článek Daniela Veselého.

Ukrajina má právo na existenci. V Rusku propaganda mezi obyvatelstvem rozšířila přesvědčení, do určité míry šířené zde i Danielem Veselým, že NATO a Západ Rusko ohrožuje, a že tedy Rusko musí nyní skrze Ukrajinu vést válku na život a na smrt.
 


Argumentace, že se mělo s Putinovým Ruskem vyjednávat, je nefunkční, protože Putinovo Rusko zásadně nedodržuje žádné dohody, Po více než pět stech dnech války je situace naprosto jasná: Když Západ ustupuje, Rusko zvyšuje agresi. Když Západ jedná pevně, Putin ustupuje.

Argumentace, kterou používal Hitler vůči Československu ve třicátých letech dvacátého století, totiž že Československo utlačuje své německé obyvatelstvo, a proto musejí být Němci obývané československé regiony předány Německu, na Ukrajině neplatí: Rusko totiž vyvražďuje i rusky mluvící obyvatelstvo Donbasu, takže i tito původně snad proruští občané ztratili svou loajalitu Rusku a podporují drtivou většinou nyní vládu v Kyjevě.

Daniel Veselý poukazuje na to, že ve svých postojích k ruskému útoku na Ukrajinu cituje z amerických zdrojů. Jenže v Americe je spousta potrhlých zdrojů, jako nakonec všude.

Hlavním problémem je, jak na to správně poukazuje systematicky Karel Dolejší, že Západ poskytuje vojenskou výzbroj Ukrajině nesmírně liknavě a v podstatě nemá pro její výrobu kapacity a ani zájem je zvýšit. Je to nesmírně nebezpečné.

Putinovi do hlavy nevidíme, ale neustále se ozývají hlasy z Ruska, že je nutno okupovat nejméně veškeré území, které bývalo pod vlivem Sovětského svazu. V každém případě v postkomunistických zemích bývalého sovětského impéria pěkně funguje dnešní ruská propaganda, proti níž středoevropské vlády nedělají nic, takže už je rozložené Slovensko a Česko se na rozklad připravuje. Čekají nás pěkné časy.

4
Vytisknout
5638

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2023