Musk na Twitteru zrušil funkci umožňující uživatelům nahlásit lživé informace

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Společnost X, vlastnící Twitter, zrušila možnost nahlásit tweet obsahující lživé informace těsně před slovenskými volbami a  jen několik týdnů před referendem o hlasu původních obyvatel v australském parlamentu.

 

Od roku 2021 mohli uživatelé na Twitteru v zemích včetně USA, Austrálie a Jižní Koreje označit tweety, které podle nich obsahovaly lživé  informace, a nechat je prověřit zaměstnanci společnosti - odděleně od dalších procesů, které společnost používá k nahlašování nenávistných projevů.

Tato funkce byla v USA, Austrálii a Jižní Koreji dostupná od srpna 2021 a na začátku roku 2022 byla rozšířena do Brazílie, Filipín a Španělska, přičemž tehdejší vedení společnosti upozorňovalo na důležitost takového nástroje během voleb. Podle kritické skupiny Reset Australia pro digitální platformy byl však nyní tento nástroj z těchto trhů v posledním týdnu nebo dvou týdnech odstraněn.

V otevřeném dopise zveřejněném ve středu Reset Australia uvedla, že je "mimořádně znepokojující", že byl odstraněn jen několik týdnů před referendem o hlasu původních obyvatel v parlamentu, a že se jedná o "katastrofální okamžik pro volební integritu Austrálie", pokud byl nástroj odstraněn záměrně.

Korespondence mezi australskou volební komisí a společností X odhalila frustraci komise z toho, že společnost X nezakročila a neodstranila příspěvky podněcující k násilí vůči jejím zaměstnancům a propagující dezinformace o volebním procesu.

Komisař AEC Tom Rogers uvedl, že zastřené výhrůžky vůči zaměstnancům zveřejněné na sociálních sítích bylo obtížné odstranit bez ohledu na to, na jaké platformě se nacházely.

Změna přichází v době, kdy federální vláda čelí tlaku opozice, aby zrušila návrh zákona, který by australskému úřadu pro komunikace a média (Acma) udělil pravomoci k prosazování kodexu na sociálních sítích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2677

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023