Ruská armáda se vrátila k praxi trestních praporů ze Stalinovy éry

4. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruští vojáci na okupovaných územích Ukrajiny začali být posíláni do trestních jednotek Štorm Z, které se částečně skládají z bývalých vězňů.

Tyto jednotky jsou vrhány do první linie a posílány zaútočit na nejobtížnější sektory fronty, řeklo agentuře Reuters 13 lidí obeznámených s touto záležitostí, včetně armády na frontě.

Podle nich se oddíly Štorm Z skládají ze 100-150 lidí a jsou součástí pravidelných jednotek ruské armády. V současné době může být na frontové linii až několik set takových oddílů.

Vojáci jsou posíláni do trestních jednotek za alkohol, drogy a odmítání plnit rozkazy. "Pokud velitelé chytí někoho s pachem alkoholu z úst, okamžitě ho pošlou do Štormu," řekl ruský voják.

Tito vojáci utrpěli největší ztráty v ruské armádě. "Stormtroopeři jsou jen maso," řekl voják z armádní jednotky 40318 (4. motostřelecká brigáda). Vzpomněl si, jak se v květnu a červnu tohoto roku poblíž Bachmutu snažil poskytnout lékařskou pomoc několika zraněným bojovníkům z těchto jednotek, ale velitel mu nařídil, aby je opustil.

Jeden z bojovníků naverbovaných do války z vězení řekl, že v červenci přežilo bitvy u Bachmutu v jeho oddílu Štorm Z pouze 15 lidí ze 120. Tři z pěti vojáků, kteří byli mezi "tresty", také vyprávěli o velmi těžkých bitvách, v důsledku čehož byla většina roty zničena.

Současně tři bojovníci řekli, že jim byl nabídnut plat 200 tisíc rublů měsíčně. Zaplatili však v průměru polovinu této částky.

Ruské ministerstvo obrany může použít jednotky Štorm Z jako postradatelnou pěchotu, podle Conflict Intelligence Team, nezávislé organizace, která monitoruje průběh války na Ukrajině.

Oficiálně Ministerstvo obrany Ruské federace nikdy neuznalo vytvoření takových jednotek, ale první zprávy o nich se začaly objevovat na jaře letošního roku, kdy Institut pro studium války (ISW) zveřejnil ruskou vojenskou zprávu o vzniku Štormu Z.

V historii Ruska byly v roce 1942 použity trestní prapory, když Rudá armáda ustoupila pod náporem nacistického Německa. Pak Josif Stalin nařídil vytvoření disciplinárních praporů z vojáků, kteří opustili své pozice, a vrhal je do nejnebezpečnějších sektorů fronty.

Kromě této stalinistické praxe se v ruské armádě používá další - tzv. přehradní oddíly, řekli ukrajinští velitelé The New York Times. Tyto oddíly občas stojí za bojovníky "Štormu Z" a "zamknou" je v zákopech pod palbou ozbrojených sil Ukrajiny.

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
2862

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2023