Je šílené, že západní svět Izraeli asistuje při páchání genocidy v Pásmu Gazy

9. 11. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Nikdy jsem si nedělal plané iluze o produkci českých mainstreamových médií, ovšem to, co předvádějí v souvislosti s genocidou v Gaze, to je už pomalu nad moje chápání. A to platí i pro tzv. veřejnoprávní sdělovací prostředky, kde by mocně bili na poplach, kdyby Rusové na Ukrajině páchali totéž, co Izrael v Pásmu Gazy. Naprosto hanebný postoj americké vlády, předních zemí Evropské unie a České republiky vůči vyhlazovací izraelské mašinérii zejména proti nevinné civilní palestinské populaci, je poslední ranou do torza naivní víry v lidskou tvář západní civilizace.

A jak už to bývá nemilým zvykem, účastníci masových globálních protestů v solidaritě s Izraelem decimovanou Gazou jsou fanatickými stoupenci a podporovateli izraelské genocidy nezřídka vykreslováni jako nepřátelé establishmentu; ba nejednou i jako stoupenci krvežíznivých monster z Hamásu, která údajně pečou děti v troubě, stínají miminkům hlavy a znásilňují ženy. Zde už balancujeme na hraně totalitářských praktik, což pozorujeme rovněž na drastické diskreditaci propalestinských aktivit ve virtuálním prostoru a v reálném životě a na systematickém úsilí o kriminalizaci základních lidských a občanských práv, kupříkladu ve Francii, Německu, Velké Británii a jinde.

Právě vzepětí systematického a masového odporu proti izraelskému genocidnímu řádění by mohlo být účinnou pákou proti zkorumpovaným a zdiskreditovaným západním politikům, již jsou komplici v izraelských zvěrstvech. Taktéž je zcela žádoucí rozptýlit dezinformační mlhu bezostyšně šířenou izraelskými orgány a jejich četnými stenografy v servilní mediální sféře poskytující vražednému marši potřebné mimikry.

České sdělovací prostředky dlí v komicky ignorantské bublině, když – až na nepatrné výjimky – o dění v Palestině a Izraeli referují s otřesnou předpojatostí a do nebe volajícím nepochopením. Není tudíž divu, že česká veřejná debata o tomto ožehavém problému se nese ve znamení neskrývaného rasismu a neznalostí základní charakteristiky izraelské okupace a apartheidu a od ní se odvíjejícího koloběhu asymetrických násilností.

Situace je přitom nad slunko jasná: Izraelští předáci se předhánějí v genocidních apelech volajících po plošné destrukci Pásma Gazy, izraelské letectvo a dělostřelectvo záměrně cílí na civilní infrastrukturu, aby byl život obléhané populace, jíž byly odepřeny potraviny, voda, palivo a lékařská péče, ještě nesnesitelnější; Izraelské bomby a střely ničí nádrže na vodu, solární panely napájející největší nemocnici Al-Shifa, devastují pekárny či rybářské lodě – aby Netanjahuův gang připravil Gazany o skrovné možnosti, jak utišit hlad a uhasit žízeň. Hlad se stal mocnou zbraní při vyhlazovací izraelské mašinerii v Gaze.

Izraelské a americké bomby zasypávají školy, mešity, uprchlické tábory, zdravotnická zařízení a další civilní objekty. Izrael během své prozatím měsíční trestní výpravy v Gaze poškodil 58 procent obytných jednotek; jde o příbytky více než jednoho milionu lidí. Izraelské vojenské operace během jednoho měsíce vysídlily 1,5 milionu Gazanů z domovů, což odpovídá 65 procentům obyvatelstva Pásma.

Tyto útoky mají jediný zlověstný záměr, a to brutálně potrestat civilní obyvatelstvo za útoky hamásovců ze 7. října. Koneckonců zabíjeni jsou v děsivých počtech také zaměstnanci OSN, zdravotníci a novináři, tedy ti, kdo o Izraelem způsobené humanitární katastrofě vypovídají bez jakýchkoliv příkras. Vždyť izraelské armádě se za měsíc brutální vzdušné kampaně nepodařilo zlikvidovat ani vyšší ani střední velení Hamásu, jak se dočítáme v analýze zveřejněné v New York Times. Ani izraelská pozemní ofenziva prozatím neslaví žádné výrazné úspěchy – a silně pochybuji o tom, že vzhledem ke guerillové strategii ozbrojeného křídla Hamásu uspěje. Reokupace Gazy bude patrně cesta na dlouhou a krvavou trať se všemi předvídatelnými riziky.

Extrémní blokáda Pásma generuje rozsáhlý nedostatek jídla, když uvážíme, že průměrný Gazan má denně k jídlu pouhé dva krajíce chleba. Podle údajů lidskoprávního centra Al Mezan Center for Human Rights více než dva miliony Gazanů, včetně jednoho milionu nezletilců, hladoví; tisíce lidí se snaží sehnat alespoň kousíček chleba. Stále palčivějším problémem je akutní nedostatek vody.

Izraelské bombardování a ostřelování usmrtilo již více než 4300 dětí, přičemž dalších 1300 dětí se podle poznatků Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí při OSN (UNOCHA) pohřešuje nebo jsou tyto nejnevinnější oběti genocidní války pohřbeny pod troskami bombardovaných domů. Ostatně počet dětí zabitých každý den v Gaze převyšuje počet dětí usmrcených v nedávných konfliktech, jak dokládají data OSN. Izrael v Gaze v průměru zabíjí 136 dětí denně, zatímco v syrské válce byly denně usmrceny tři děti, v afghánské dvě, v jemenském konfliktu 1,5, na Ukrajině 0,7 a v Iráku 0,6. Otevřeně fašistická Netanjahuova vláda a další izraelští političtí a vojenští činitelé se díky pocitu beztrestnosti netají svými šokujícími záměry srovnat Gazu se zemí a nešetřit přitom ani nevinné děti, používaje přitom ohavné dehumanizační nálepky obdobně jako nacisté během holocaustu. Šéf Úřadu pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini říká, že ženy a děti tvoří 70 procent všech úmrtí, což je mnohem vyšší procento než v ukrajinském válečném kotli, kde drtivou většinu zabitých tvoří vojáci a kombatanti.

Spojené státy jako tradičně stojí neochvějně za Izraelem a vetují rezoluce Rady bezpečnosti OSN požadující příměří. Společně se svými spojenci prosazují ustavení jakýchsi „humanitárních pauz“, které by však zběsilé izraelské vraždění nezastavily. Bezprecedentní americká vojenská, ekonomická a diplomatická podpora Tel Avivu je jedním z hlavních důvodů, proč v dohledné době mezi Izraelem a Gazou nenastane klid zbraní, neboť Gazané budou buďto vypuzeni do Egypta, o čemž nedávno zcela cynicky přemítal Černínský palác, anebo prostě pozabíjeni. Česká republika je se svým ostudně proizraelským postojem na světové scéně izolována od zbytku světa stejně jako Spojené státy. Bidenova vláda svou sebevražednou podporou Izraele neriskuje jen vypuknutí hlubšího regionálního konfliktu se zapojením „osy odporu“ – tedy Íránu a jeho spojenců v Libanonu, Sýrii, Iráku a Jemenu – ale ještě dělá vše pro to, aby za rok v prezidentských volbách zvítězila liberální Nemesis Donald Trump. Nejšílenější na celé blízkovýchodní tragédií je podle mého soudu skutečnost, že Izraeli při jeho genocidě v Pásmu Gazy ochotně asistujeme. Budeme s tím muset žít.

.

-2
Vytisknout
5063

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023